Kdo je Johnny Silverhand aneb koho v Cyberpunku 2077 hraje Keanu Reeves
Speciály Cyberpunk 2077 Článek Kdo je Johnny Silverhand aneb koho v Cyberpunku 2077 hraje Keanu Reeves

Kdo je Johnny Silverhand aneb koho v Cyberpunku 2077 hraje Keanu Reeves

Martin Cvrček

Martin Cvrček

20
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Oblíbený herec rozhodně nebyl obsazen do bezvýznamné role.

Reklama

Jak se zdá, studio CD Projekt RED si začalo při vývoji svých her libovat v obsazování celebrit do rolí spíše vedlejších, ale pro svět daného titulu důležitých postav. Stačí si vzpomenout na císaře Emhyra v Zaklínači 3, kterému propůjčil hlas Charles Dance. V souvislosti s Cyberpunkem 2077 se dlouho spekulovalo o účasti Lady Gaga, ale konec nového cinematic traileru, který si odbyl premiéru na tiskové konferenci Microsoftu v rámci výstavy E3, nabídnul poněkud odlišnou slavnou tvář. A to tvář sympaťáka Keanu Reevese, známého nejen jako Johna Wicka či Nea z Matrixu. Pojďme si ale přiblížit, koho vlastně Reeves hraje tentokrát.

Je to cesta kyberpunku

Při hraní Cyberpunk 2077 se setkáme s tváří a hlasem člověka, který kvůli jednomu mrtvému štěněti dokáže přinejmenším na filmovém plátně vystřílet půlku New Yorku, v souvislosti s postavou kytaristy a zpěváka Johnnyho Silverhanda. Toho lze znát už z Cyberpunku 2020, tedy papírového RPG, z něhož očekávaný nový počin tvůrců herního Zaklínače vychází.

V příslušném záběru traileru nemají hráči, kteří s Cyberpunkem 2020 nepřišli do styku, moc velkou šanci poznat, o koho jde. Při pohledu na stříbrnou ruku a dlouhé černé vlasy si pravděpodobně vybaví tak maximálně Buckyho Barnese z filmů Marvel Studios. Veteránům, kteří jsou na stránkách Cyberpunku 2020 jako doma, však Silverhanda, jehož jméno je odvozeno právě od chromované protézy místo ruky, není třeba příliš představovat. S ohledem na nevelkou popularitu původního Cyberpunku v našich končinách ale předpokládejme, že patříte do první skupiny, a tak je na místě Johnnyho trochu přiblížit.

Johnny Silverhand by se do značné míry dal považovat za jednu z nejvýraznějších a nejvíce ikonických jasně definovaných postav Cyberpunku 2020. Stačí lehce prolistovat tzv. core rulebook ke hře, tedy rozsáhlou příručkou plnou pravidel, pokynů a příběhových vsuvek, které vám pomohou s navržením vlastního dobrodružství či rozehráním již připravených scénářů, a narazíte na nejeden citát písní, které se zapsaly do povědomí obyvatel města Night City právě díky Silverhandovi a skupině Samurai, s níž vystupuje.

Mám čipy a vylepšení

Pokud si připravované RPG od CD Projektu RED pořídíte v libovolné edici, jako jeden z digitálních bonusů podle všeho dostanete právě core rulebook Cyberpunku 2020, takže se budete moci sami přesvědčit o tom, jak je Silverhandova tvorba zapsaná v herním světě už od jeho prvopočátků. Soudě dle rok starých gameplay záběrů se navíc dá očekávat, že na ni natrefíme i při samotném hraní. Důležité však je, že jednotlivé texty přímo odrážejí Johnnyho charakter a podstatu. V kontextu Cyberpunku 2020 a jeho herních systémů je Silverhand reprezentantem herní třídy nazvané Rockerboy, tedy jakési obdoby barda, která prostřednictvím své umělecké tvorby předává obecenstvu nějaké poselství a zároveň ví, co si to obecenstvo žádá.

Troufám si říct, že Johnny Silverhand představuje jednu z nejlepších demonstrací slova „punk“ v názvu Cyberpunk. Jedná se zkrátka o rebela, který je často na kordy s mocnými korporacemi a vládními orgány, přičemž poselství, které Silverhand a ostatní Rockerboyové předávají, je těmto dvěma subjektům nezřídka proti srsti. Ale to je těmto rebelům jedno, protože konfrontace autorit, ať už formou cíleně protestních songů nebo obyčejného rock n’ rollu, berou jako své poslání. Tak je to alespoň psáno v Cyberpunku 2020, v němž je poukazováno na Boba Dylana, The Who, Elvise, Rolling Stones a další, kteří říkali pravdu skrz „uřvané kytary a krutě upřímné texty“. Johnny Silverhand tedy navazuje na dost výrazný odkaz.

Pro vzpouru proti systému má přitom řadu osobních důvodů. Rozchod s ostatními členy skupiny Samurai a následné působení na vlastních nohou není nic ve srovnání se ztrátou ruky či přátel a rodinných příslušníků. I kvůli tomu se pustil do křížku s korporací Arasaka, stejně tak byl po odchodu ze Samuraie trnem v oku mediální korporace DMS (Diverse Media Systems), která chtěla Silverhanda tak moc pod svými křídly, až se nebála použít násilí, výhružky či vydírání. V DMS totiž zjistili, že je Johnny dezertér, který uprchl od amerických mariňáků během válečného konfliktu. Co udělal Silverhand? Podepsal smlouvu s jinou společností, Universal Music, a špínu DMS vynesl na povrch.

Mám správný přístup

Dalo by se říct, že Keanu Reeves je pro roli Johnnyho Silverhanda dost příhodnou a symbolickou volbou. I v jeho minulosti lze nalézt bolestivé okamžiky, navíc má velmi kladný vztah k rockové hudbě a ještě k tomu ví, co je to sláva a co obnáší. Kromě toho se jedná nejen o skvělého herce a člověka viditelně naplněného pozitivní energií, ale i někoho, kdo se snaží udělat ze světa trochu lepší místo. A přitom těmi snahami nikoho viditelně neobtěžuje. Jestli je někdo pro roli nejslavnějšího Rockerboye jako stvořený, je to určitě Reeves, a v CD Projektu RED si toho byli zjevně moc dobře vědomi.

Dosud každopádně padla řada zmínek o Cyberpunku 2020 a Cyberpunku 2077, a tak vás možná napadá otázka, jak překleknul těch 57 let v názvu obou titulů. Vždyť v roce 2020 jde zcela očividně o dospělého člověka, a přesto vypadá v novém cinematic traileru víc než zachovale. Dokonce je v rámci univerza Cyberpunku považován za mrtvého. Hrozně rád bych zde poukázal na teorii, že je Reeves upír, protože už desítky let vypadá stejně, tudíž jde o další důvod, proč vybrali do Cyberpunku 2077 zrovna jeho. Také bych mohl připomenout případ kapitána Price z Call of Duty, který bojoval ve druhé světové válce i o více než 60 let později v moderních konfliktech, přičemž je nejlepší nad něčím takovým nepřemýšlet a prostě si užívat přítomnost velkého hrdiny. Jak se ale zdá, pravda je tentokrát trochu specifičtější.

Pozorný divák si může všimnout, že Silverhandův obraz na okamžik problikne. Jako kdyby nešlo o fyzickou osobu, ale o hologram. Něco na ten způsob bychom zjevně vážně měli čekat. Když totiž rozehrajete Cyberpunk 2077 a pustíte se do úprav a definování hlavní postavy s označením V, můžete si zvolit, že byl Johnny Silverhand pro V dětský idol. Kromě toho se stačí podívat na libovolný propagační materiál hry, na němž V figuruje, a spatříte, že se na jeho nebo jejím oblečení nachází loga a další motivy skupiny Samurai, a tak je očekávání touhy po neustálé přítomnosti idolu na místě.

Mám kov pod kůží

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Johnny Silverhand bude v Cyberpunku 2077 vystupovat jako projekce v hlavě hlavní postavy, podle všeho utvářená implantátem, potažmo čipem. Vzor z dětství koneckonců může snadno zapůsobit jako morální vzpruha, jejíž podpora se zajisté hodí ve chvílích, kdy vás někdo po smrti přítele, podělaném obchodu a krvavé bitce pohodí na skládce za městem. Něco takového rozhodně vede k podnětným představám o tom, co všechno může CD Projekt RED, známý mimo jiné pro kvalitní vedlejší úkoly a smysluplné dialogy, vykouzlit se scénáři komunikace s de facto imaginárním přítelem. Přítelem, kterého znají miliony lidí po celém světě.

Ať bude ale nakonec Johnny Silverhand v podání Keanu Reevese využit jakkoliv, jedná se nepochybně o důkaz toho, že tvůrci dobře znají předlohu, z níž vycházejí, a hodlají s ní zacházet ve vší úctě a v souladu s pravidly světa, do kterého vstoupili zhruba 30 let po jeho stvoření. A já doufám, že pokud jste ten svět dosud neznali, díky tomuto článku mu aspoň trochu lépe rozumíte.

Sám Reeves každopádně udělal Cyberpunku 2077 svým energickým výstupem na pódiu Microsoftu skvělou službu. Miláček publika a internetu se nepochybně postará o to, že bude prezentace nového RPG polských vývojářů zařazena mezi ty nejlepší okamžiky letošní E3. Nezbývá tedy než doufat, že nám bude Johnny Silverhand, stvořený před třemi dekádami Mikem Pondsmithem ze společnosti R.Talsorian Games a nyní přivedený k životu za účasti Keanu Reevese, prokazovat podobně příznivou službu i během hraní. K němu se budeme moci dostat od 16. dubna 2020. Už jsem zmínil, že pozvat si na odhalení toužebně vyhlíženého data vydání oblíbeného a zapáleného herce není vůbec špatný nápad?

Cyberpunk 2077 s českými titulky vyjde 16. dubna 2020 na PC, PS4 a Xbox One. Hru předobjednáte na Xzone.cz.

Při tvorbě článku bylo čerpáno z dostupných materiálů a textů Cyberpunku 2020 od R.Talsorian Games a z Cyberpunk Wiki.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama