Keebles - ó mocná… skleněná… věci
Recenze Keebles - ó mocná… skleněná… věci

Keebles - ó mocná… skleněná… věci

Jan Kalný

Jan Kalný

5

Pokud nějaká hra vypadá, jako by vypadla z dětské omalovánky, znamená to jen jediné - tahle hra bude prostě lehká a určena výhradně pro malé děti nebo bude těžká a přehnaně náročná. A věřte nebo ne, Keebles není ani jedno a přitom obojí zároveň.

Reklama

Od kýblu ke Keeblu

Řekněme si to narovinu - Keebles rozhodně není hra pro každého. Je to nenáročná logická hříčka založená na fyzice a kreativitě. Nenajdete tu žádný „dospělý obsah”. Je to prostě roztomile vypadající hra. To rozhodně není špatně. Čas od času je taková hra potřeba. Pravděpodobně nikdo nechce 24 hodin denně koukat na samé vážné věci. A od toho je tu mimo jiné Keebles.

I samotný příběh hry není rozhodně složitý. Malé chlupaté potvůrky si prostě žijí ve svém veselém barevném světě, který z nějakého důvodu umírá. Jejich jediná záchrana spočívá v tom, že se dostanou zpět k velrybě, která jim kdysi dávno dala život. Tím to tak nějak začíná a končí. Ale jak si asi dovede představit, příběh není to hlavní, co pohání tenhle titul kupředu. Tím je především hratelnost a koncept.

„Představivost je důležitější než vědomosti.”

Jak už bylo řečeno, tahle hra je především postavená na logických úlohách založených na fyzice a vaší kreativitě. Primárním cílem každého levelu je dojet na konec. Při tom ale můžete sesbírat až tři Keebly (to jsou ty malé chlupaté potvůrky) a případně ještě splnit tři dodatečné výzvy. Ačkoli dojet na konec není vždy těžké, to ostatní už vyžaduje trochu úsilí. Ale vezmeme to postupně.

V každém levelu na vás čekají určité překážky. Ať už je to pouhý kopec, díra, celá propast či prudký svah. Přes tyto překážky se můžete velice snadno dostat pomocí až deseti různých předmětů, které Keebles nabízí. K dispozici totiž máte čtyři různé druhy kol, ale také foukadlo, balónky nebo Beam, kterým prostě ostatní věci spojíte, aby se vám to za jízdy nerozpadlo. Vše musí být propojeno tak, aby to mohlo jezdit a zároveň to drželo hlavní „srdce” celé konstrukce - bublinu. Skleněnou bublinu, která se velmi ráda při větším nárazu rozbíjí (ano, vím, naprosto nečekané!).

Jak si určitě dovede představit, vše funguje pod vlivem fyzikálních zákonů. Balónky váš výtvor nadnáší, kola se při jízdě z kopce točí rychleji a v extrémních případech může váš výtvor dělat ve vzduchu kotouly a otočky. O tom všem Keebles je. Nestaví jen na tom, abyste vymysleli ultimátní autíčko, které vám dohraje celou hru v podstatě automaticky, staví na tom, abyste neustále vymýšleli nové věci, využívali nové nástroje a snažili se hru dohrát s využitím úplně všeho, co nabízí. A rozhodně to dělá dobře. Občas se totiž ocitnete i v situaci, kdy prostě nebudete vědět jak dál. Vidíte tady jednoho Keebla co je nahoře, ale nevíte jak se k němu dostat? No, musíte si prostě poradit. Titul si s vámi navíc hraje a do většiny levelů vám dává i věci, které potřebovat nebudete. Není to například jako u her typu Crazy Machines, kde máte konkrétní počet předmětů tak, aby to šlo dohrát. Máte tady spoustu předmětů navíc a hra vám je prostě hodí se slovy „deal with it”. A opět - dělá to dobře.

Dělá to zábavnou formou a nutí vás vyzkoušet úplně všechno a přijít přesně na tu správnou konstrukci a kombinaci tak, abyste mohli level splnit, ideálně se všemi výzvami. Samozřejmě, pokud si opravdu nebudete vědět rady, nabízí hra i nápovědu. U většiny levelů jde rovnou o několik fází. První fáze ukáže kousek konstrukce, zatímco druhá fáze ukáže zase něco víc. Na(ne)štěstí vás hra za používání nápovědy nijak netrestá, takže v podstatě můžete celou hru dohrát používáním nápovědy - ale koho by to pak bavilo. I tak ale není nápověda úplně stoprocentní. Pouze ukáže jedno z řešení a většinou jen takové, abyste mohli level dohrát, nikoliv kompletně splnit, takže výzva stále zůstává.

„Vše musí být propojeno tak, aby to mohlo jezdit a zároveň to drželo hlavní „srdce” celé konstrukce - bublinu.”

A aby to nebylo příliš lehké, některé předměty jsou pasivní, zatímco jiné naopak aktivní. Co to znamená? To znamená, že kola se automaticky točí a vy nemusíte nic dělat, ale například balónky musíte sami nafouknout, foukadlem musíte sami foukat a padák musíte sami otevřít přesně v momentě, kdy si myslíte, že to je potřeba.

Již několikrát jsem zmínil výzvy. Také už jsem prozradil, že třemi z nich je sebrání tří Keeblů. Tou čtvrtou je postavení konstrukce tak, aby nepřesáhla určitý počet použitých věcí, zatímco ty další dvě jsou časové. Jedna po vás chce splnit level za určitý čas a ta druhá po vás chce ryzí speedrun. Nebo něco tomu podobného. V každém levelu můžete dostat až pět hvězd a jednu medaili. Získat všech pět hvězd není rozhodně nic lehkého a opravdu je třeba, abyste u toho mysleli. I když vám to mozek určitě neuvaří.

A přece se točí

Na samotném začátku levelu vám hra zběžně ukáže, jak celý level vypadá a zvýrazní Keebly. Pokud chcete, můžete si pohled přiblížit nebo oddálit a kamerou jakkoliv pohybovat. Poté, co si naštudujete celý level, můžete se přesunout do Workshopu a začít tvořit vaše životní dílo. Bublinu už máte automaticky uprostřed a vlevo na vás čekají předměty, které můžete využít.

Sem můžete dát nějaké kola, propojit to a zkusit jak si vaše autíčko povede. V závislosti na všem co se bude dít, si můžete následně výtvor poupravit a vylepšit a zkoušet to znovu a znovu, dokud se to prostě nepovede. Vězte však, že záleží na každém pohybu a pokud si to vaše dílo nepovede tak, jak jste očekávali, může to spravit jediné posunutí kola. Aby to ale bylo všechno lehčí tak máte ve hře mřížku, takže budete moci věci posunovat pouze po čtvercích.

Samotná tvorba probíhá velmi snadno a v podstatě nejde o žádnou vědu. Stačí pár kliknutí a voilá, vozítko snů je hotové.

„Poté, co si naštudujete celý level, můžete se přesunout do Workshopu a začít tvořit vaše životní dílo.”

Pokud jde o audiovizuální stránku hry, určitě si dovede představit, jak to bude. Zvuky jsou příjemné a hudba veselá. Stejně tak jako grafika. Ta je barevná a rozhodně je pozitivní. V tomhle ohledu nejde Keebles nic vytknout, ale zároveň vás to ze židle nevytrhne. Určitě to ale neurazí, a pokud máte děti, určitě se jim to bude líbit.

Držkopády síly gravitační

Kolem a kolem je Keebles zábavnou hrou. Je to logické, je to zábavné, je to zajímavé a je to pěkné. Pobaví se u ní v podstatě všechny věkové kategorie, takže není výhradně určená dětem, ale děti v ní asi najdou zábavy nejvíce. Takže pokud už jste rodičem a máte doma dítě a chcete rozvíjet jeho kreativní myšlení, tohle by mohla být jedna z těch her, které by mohlo hrát. Jenom tedy očekávejte, že v pozdějších levelech bude asi potřebovat trochu… rodičovské výpomoci. Jenom doufejte, že si budete vědět rady aspoň vy. Občas je tahle hra i trochu nekompromisní. Nekompromisní, ale dobrá. A tak to je. A věřím, že hra vám určitě vydrží. Ne sice stovky hodin, ale aspoň takových pět. Minimálně na dohrání a splnění pár výzev, ne úplně všeho. Tedy za předpokladu, že budete přibližně vědět co a jak. Keebles totiž obsahuje třicet levelů a pokud úroveň splníte hned na první pokus, déle jak tři minuty trvat nebude.

Keebles koupíte v digitiální podobě za 9,99€ na Steamu nebo Green Man Gaming.

Keebles - ó mocná… skleněná… věci

Verdikt

Malá a příjemná hříčka, u které se pobaví všechny věkové skupiny a je určená téměř všem. Můžete se pokusit hru dohrát na sto procent, nebo prostě jenom dojet na konec. Keebles vám nebrání ani v jednom. Jenom by to mohlo být možná trochu delší.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

jednoduchý, ale kvalitní a zajímavý koncept
příjemný audiovizuál
„volitelná” obtížnost
absence bugů a chyb
někdy možná až zbytečně moc náročné
vlastně to není až tak dlouhé
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama