Kursk je první dokumentární hra svého druhu
Kursk Novinka Kursk je první dokumentární hra svého druhu

Kursk je první dokumentární hra svého druhu

Michal Burian

Michal Burian

1
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Zaměřuje se na tragickou historii ruské jaderné ponorky.

Reklama

Hra Kursk není žádnou novinkou. Poprvé jsme o ní na Zingu psali před více než třemi roky. V té době mělo studio Jujubee v plánu vytvořit dobrodružný survival titul zaměřený na dramatické momenty ruské jaderné ponorky. Dnes víme o projektu mnohem více informací. Nepůjde o obyčejný survival. Místo toho chtějí autoři hráčům přinést první dokumentární adventuru svého druhu. Dle slov tvůrců je první, jež se inspirovala skutečnými událostmi.

Kursk se stále soustředí na tragickou historii ruské jaderné ponorky K-141 Kursk, která se potopila 12. srpnu 2000 v Barentsově moři s celou svou posádkou. Katastrofu nikdo nepřežil. Přitom šlo pouze o cvičení. „Kursk vypálil dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. Vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. Ponorka klesla do hloubky 108 m, přibližně 135 km od přístavu Severomors,“ informuje o tragédii Wikipedia.

„K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT. S největší pravděpodobností došlo v tomto okamžiku k výbuchu většího počtu, přibližně šesti, torpédových hlavic. Seismická data dokazují, že k němu došlo už na úrovni mořského dna. Exploze roztrhla trup plavidla, schopný jinak odolat tlaku v hloubkách kolem 1000 m a způsobila v něm otvor o ploše dvou čtverečních metrů. Výbuch také rozerval třetí a čtvrté oddělení. Do těchto míst začala proudit voda (90 000 litrů za sekundu) a usmrtila všechny osoby nacházející se v těchto prostorách, včetně pěti důstojníků ze štábu 7. divize nukleárních ponorek, kteří měli sledovat průběh cvičení. V dalším, pátém oddělení, byly umístěny dva jaderné reaktory typu OK-650b, v ocelových nádobách se stěnami o síle 130 mm. Přepážka oddělující čtvrté a páté oddělení vydržela explozi. Kontrolní tyče v reaktoru zůstaly nepoškozeny a zabránily jaderné havárii. Západní experti později vyjádřili velký obdiv nad prací sovětských inženýrů, kteří zkonstruovali ponorku, schopnou tolik vydržet.

Dvacet tři mužů, pracujících v šestém až v devátém oddělení, přežilo obě exploze. Shromáždili se v devátém oddělení, kde se nacházel druhý únikový tunel (první, hlavní únikový tunel byl ve druhém oddělení, které bylo zničeno). Kapitán-poručík Dmitrij Romanovič Kolesnikov (jeden ze tří důstojníků této hodnosti, kteří přežili) se zřejmě ujal iniciativy, a sepsal ty, kteří zůstali v devátém oddělení. Tlak v oddělení v čase exploze byl stejný jako na povrchu. V tuto chvíli by z fyziologického hlediska bylo možné užít únikový otvor a opustit ponorku muž po muži. Znamenalo by to plavat nahoru 100 metrů v ledové arktické vodě v záchranném obleku, a nakonec očekávat pomoc na hladině. Není jisté, zda bylo možno nouzový průlez z nitra ponorky otevřít. Stále se liší názory na to, do jaké míry byl průlez poškozen. Nicméně je pravděpodobné, že posádka by asi odmítla použít únikový průlez, i kdyby byl použitelný. Nejspíše by namísto toho viděli šanci v čekání na záchranné plavidlo, které by přilnulo k průlezu vně ponorky.“

My se na tuhle tragédii budeme moci podívat, být její součástí a dle slov vývojářů si budeme moci díky hře představit, co se během této události stalo. Nový trailer ukazuje kvalitní grafické zpracování, vztahující atmosféru podpořenou soundtrackem a různé minihry.

Hra vyjde 11. října na PC. Později budou následovat verze pro PlayStation 4 a Xbox One.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama