Left 4 Dead: The Sacrifice – Valve už zase koná zázraky
Left 4 Dead Recenze Left 4 Dead: The Sacrifice – Valve už zase koná zázraky

Left 4 Dead: The Sacrifice – Valve už zase koná zázraky

Martin Cvrček

Martin Cvrček

12

Pokud patříte mezi fanoušky hororové série Left 4 Dead, nový přídavek uvítáte s otevřenou náručí. A nejen proto, že je zcela zdarma.

Reklama

Studio Valve bylo vždy trochu jiné. Jejich přístup ke hrám i fanouškům je jiný, celková podpora je jiná, a proto si právem zasluhují to, že jde o jedno z nejoblíbenějších herních studií. Nicméně, nikdy neusínají na vavřínech a ke svým hrám dodávají nový a nový obsah, resp. DLC. A co víc, za DLC PC hráči neplatí ani korunu, což se v dnešní době jen tak nevidí. Jak všichni víme, naposled vydalo Valve přídavek k oběma dílům Left 4 Dead zvaný The Sacrifice a my si jej rozhodně nenechali ujít. Jak se nám zamlouval?

Zombíci nespí

Snad netřeba připomínat, o co v Left 4 Dead jde, takže přejděme rovnou k věci. Jak už jsme psali výše, The Sacrifice bylo vydáno pro oba díly. Majitelé jedničky tak dostali novou kampaň pojednávající o skonu jednoho z přeživších, hráči druhého dílu mají sice totéž, ale ještě k tomu Valve přidalo kampaň No Mercy, známou již z demoverze jedničky. Nic víc, nic míň.

Předně si musíme ujasnit jednu věc. Od The Sacrifice nesmíte čekat žádné inovace. Žádné nové zbraně, žádné neokoukané prostředí a už vůbec nečekejte nové druhy mutantů. Vše prostě zůstalo při starém, a to v případě obou dílů. Zas taková škoda to teda není, ale čekali jsme prostě víc. Podle nás má především druhý díl obrovský potenciál, ale Sacrifice ho bohužel nevyužil. Jednoduše tu máme novou kampaň a to je všechno.

Tím však nechceme říct, že by nás nejnovější DLC nebavilo, právě naopak. Inovací jsme se nedočkali, ale zato jsme se dočkali pár skvělých momentů. Zhruba v polovině kampaně například narazíme na velkou loď a cesta vede jen a pouze přes její palubu. Na ní se musíme dostat tak, že vylezeme na obrovský kopec štěrku a přejdeme po mostě, který začíná právě na vrcholu té velké hromady. Nejen, že nás šplhání na kopec dost zpomalilo, ale ještě na jeho vrcholu zůstalo pár mrtvol, na kterých si pochutnávaly vrány, jež jsme pochopitelně vyplašili (jinak to holt nejde). Hlasité vřískání černých opeřenců přiláká nemrtvé hordy z celého okolí a my máme docela problém. Most na loď navíc nepatří k nejširším, což náš útěk, případně postup, také moc neusnadnilo.

Vrcholem však bylo, když jsme tuto část hráli na nejvyšší obtížnost, a jako na potvoru nás na konci můstku přivítal Charger, jemuž stačil jeden jediný rozběh, všechny přeživší včetně nás shodil a řekneme to na rovinu, nepřežili jsme. Pád zpět pod štěrkovitý kopec nebyl problém přežít, ale moc životů nám už nezbývalo a než se stačil kdokoliv vzpamatovat, zombíci nás zavalili a to už fakt přežít nešlo. V tu chvíli nám uklouzlo pouze simpsonovské „D’oh!“. A to si představte, co všechno nás může potkat ve Verus módu, který The Sacrifice pochopitelně také podporuje.

Rozhodně nás potěšilo i zakončení, jež se odehrává ve stejné lokaci, kde finišuje poslední DLC The Passing. Zapnutí všech tří generátorů na zprovoznění mostu byla hračka, ale sejmutí tří tanků podpořených hordou, to už je jiné kafe. Pro zkušenější hráče však ani to není žádná překážka, a tak přišel na řadu poslední krok, kdy se jeden z přeživších musí obětovat pro dobro ostatních. V rámci příběhu provede husarský kousek prošedivělý voják Bill, což předvedlo právě předešlé The Passing ale jestli chcete obětovat někoho jiného, nikdo vám v tom nebude bránit. Ani zombíci, kteří si na vás naopak s radostí pochutnají. Dále nás v The Sacrifice nepotkalo nic, co by stálo za řeč, ale i ty 2 popisované okamžiky za to dohrání stojí, nemyslíte?

Oběť byla nezbytná

Tak, a to by bylo už opravdu vše. Opakujeme, od Sacrifice nesmíte čekat žádnou inovaci. Ani jeden díl se nedočkal výrazného zlepšení, ale i tak musíme Valve opět zatleskat, byť trochu méně hlasitě, než dříve. Sacrifice je zábavný, s trochou štěstí vás potká nejedna zajímavá chvilka, díky kampani No Mercy pro druhý díl nám ukápla nostalgická slza a už jen to, že za to všechno neplatíme ani cent si ten potlesk prostě zaslouží. TAKHLE má vypadat péče o komunitu! Na závěr nás jen napadá, proč musí být v tomto ohledu Valve jediné studio, které i dnes pravidelně nabízí veškerý dodatečný obsah na PC zdarma? Proč?? Jo a ještě bychom si přáli odhalit pokračování Half-Life 2, už to trvá vážně nějak moc dlouho…

Left 4 Dead

Verdikt

Nedočkali jsme se sice ničeho nového, ale i tak se nám The Sacrifice rozhodně zamlouvá. Ať už vlastníte jakýkoliv díl, nové DLC určitě zkuste, nejlépe s přáteli, protože vás rozhodně čeká několik zábavných momentů, které byly na Left 4 Dead vždycky tou hlavní věcí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

návrat původních přeživších
možnost obětování se
několik zajímavých momentů
no Mercy i ve druhém díle
všechno je zdarma
minimum inovací
stále stejné prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama