LEGO City Undercover – kostka ke kostce sedá
Recenze LEGO City Undercover – kostka ke kostce sedá

LEGO City Undercover – kostka ke kostce sedá

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

16

Po dlouhé době opravdu „nová“ LEGO hra; stojí za to?

Reklama

Dlouhé roky se studio TT Games radovalo z toho, jak se jim série LEGO her krásně rozjela. Do základu navíc netřeba téměř vůbec zasahovat a jediná změna se tak rok co rok odehrává na pozici terče parodie. Už jsme tu měli Batmana, Indyho, Piráty z Karibiku, nebo Hvězdné války. Peníze se přitom jenom hrnou a hráči dál prahnou po nových dílech. Tou největší inovací za x let tak bylo pouhé začlenění „skutečného“ dabingu do Pána prstenů a vzhledem k tomu, že ani to by nejspíš pro dosažení vysokých prodejů nebylo třeba je trochu s podivem, že se vývojáři rozhodli riskovat.

LEGO City Undercover je totiž opravdu něco nového a když za nic jiného, tvůrci si zaslouží uznání minimálně za snahu někam se posunout. Adaptace téhle klasické LEGO série přitom z logických důvodů musela být mnohem lákavější než předělávka další popkulturní ikony. Tvůrčí celek totiž dostal mnohem víc svobody a na hře je to sakra vidět. Naneštěstí ne vše se povedlo tak jako přechod z vod známých do těch neprobádaných. Hic sunt cubus.

Hlavním hrdinou je policejní eso Chase McCaine, s kterým se proháníte po dost rozsáhlém otevřeném světě (drobný náznak sandboxu se sice objevil už v LEGO Batman 2, ale to se s Undercover nedá vůbec srovnávat) a snažíte se dopadnout zlovolného Rexe Furyho. Cestou přitom dle libosti přijímáte a plníte všemožné úkoly, jež po vás vyžadují zapomenout na výchovu v policejní akademii a v přestrojení za kriminálníka páchat nepravosti. Kde přesně se Rex nachází, totiž ví pouze správní lidé z podsvětí, mezi něž se s odznakem nedostanete.

To všechno samozřejmě v duchu LEGO her zůstává barevné a veselé, přičemž celá řada fórků působí natolik svěže až se člověku nechce věřit, že už za sebou TT Games mají takových piškuntálií nepočítaně. Hodně tomu pomáhají vtipně napsané vedlejší postavy a hlavně praštění záporáci, kterým nedělá vůbec žádný problém regulérně vás rozesmát. Stejně jako v ostatních titulech ze série je i zde celá řada narážek, jichž si mladší hráč nejspíš nevšimne, ovšem ty starší příjemně pobaví.

Dialogy, gagy a vůbec audiovizuální zpracování je nejsilnější stránkou Undercover. Vývojáři dokázali, že mluvené slovo může slušet taky LEGO hrám a ve spojitosti s povedeným hudebním doprovodem tvoří výbušné duo. K tomu si přičtěte ještě parádní svět doslova přetékající kostičkami k sesbírání a úkoly ke splnění, které budete mít dost možná problém jen během asi desetihodinové kampaně všechny dokončit. Opravdový sandbox vlil sérii do žil zbrusu novou krev a ta z toho úspěšně těží. Bohužel však jen chvíli.

Pokud si budete hrát to svoje a odmítnete se na LEGO City podívat kritičtějším pohledem, hádám, že budete maximálně spokojení. Pravda, singlová kampaň by mohla být o chlup či dva delší, ale jinak jde o kvalitně odvedenou práci, jež fanouškům nabízí přesně to, co od LEGO her očekávají. Jenže taková je gamesa jen na povrchu. Čím víc času v její společnosti strávíte, tím víc si budete uvědomovat, že se toho vlastně moc nezměnilo. Zpočátku sice mise nabízí honičky napříč městem a detektivní práci za využití Wii U gamepadu, jenže než se nadějete, jste zpátky u rozbíjení a stavění věcí, sbírání kostiček a tak dále.

A je to opravdu škoda. Po prvním spuštění totiž Undercover působí jako závan čerstvého vzduchu. Ještě že alespoň zůstává věrný svému jménu a postup hrou je tak přímo závislý na vašich převlecích. Jako policista se totiž můžete dostat jen tak daleko, pak je na čase hodit na sebe nějaký padnoucí kostým a osvojit si s ním spojené schopnosti. Coby zloděj Chase kupříkladu získá páčidlo, s jehož pomocí otevře téměř jakékoliv dveře, jako farmář zase může zalévat rostlinky, z nichž následně vyrostou kytky, po kterých lze šplhat; a jako hasič může sekerou rozmlátit kdejakou barikádu. Jakmile si daný kostým odemknete, je váš až do konce hry. V průběhu jednotlivých úrovní tak mezi nimi logicky musíte přepínat. Stejně jako v ostatních hrách, i zde se navíc po získání převleku můžete vrátit do oblastí, které jste proběhli když jste ho ještě neměli a dostat se na místa, jež vám byla tehdy zapovězena.

LEGO City Undercover je vlastně takový zvláštní paradox. Nabízí celou řadu zajímavých novinek, které ovšem po chvíli hraní působí skoro až otřepaně. Jako by je hráči znali už dlouhá léta a pouze na ně zapomněli. Pro někoho to bude plus, pro někoho mínus; posouzení už nechám na vás. Já pouze dodám, že kromě výše zmíněného negativa disponuje titul ještě jednou nepříjemností; a to technickými obtížemi. Nahrávací časy mezi vnitřním a venkovním prostředím jsou na můj vkus až moc dlouhé, ovládání je místy trochu tuhé, kamera nezřídka zlobí a občas dochází k překrývání, nebo naopak nedoléhání plošin, což je problém především u skákání.

Nic z toho není pádný důvod proto, abyste se gamese velkým obloukem vyhnuli. Ba právě naopak! Pokud vás LEGO hry baví, ale poslední dobou vám přišly zoufale stejné, City Undercover bude dost možná osvěžením, po kterém jste tak dlouho toužili. Určitě bych být vámi dal hře alespoň jednu šanci. Věřím, že zklamaní nebudete. A pokud dostanou TT Games šanci pustit se do pokračování, jsem přesvědčený, že se dočkáme hry bez zbytečných chybek, které bude v hodnocení svítit známka mnohem vyšší.

LEGO City Undercover – kostka ke kostce sedá

Verdikt

Po dlouhé době je ve verdiktu opět třeba krapet upravit hodnocení. Sedmička se může jevit jako nízké číslo, ale vzhledem k tomu jak hra působí – nadšení na začátku, téměř zklamání na konci – je to myslím adekvátní. Každopádně fanoušci LEGO her a hopsaček si klidně můžou přihodit půl bodu, bod navíc.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vtipné dialogy a příběh
konečně něco jiného
že dabing v LEGO hrách není na škodu
po čase může hra nudit
technické chyby
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama