LEGO City Undercover – podruhé, ale ne lépe
Recenze LEGO City Undercover – podruhé, ale ne lépe

LEGO City Undercover – podruhé, ale ne lépe

Filip Němec

Filip Němec

5

Čtyři roky staré kostičkové dobrodružství z Wii U dorazilo na ostatní platformy. Postarali se o nové vydání autoři s péčí?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (PS4 Pro)

LEGO hry patří snad k jediné herní sérii, které bez problémů prochází absence prakticky jakýchkoli novinek v hratelnosti či třeba herním designu (snad jen s výjimkou otevřených světů v posledních dílech). Ke kladnému přijetí každého dílu stačilo zvládnout pro tuto sérií tak charakteristickou satiru, vtípky na každém kroku a především neustálou střelbu do vlastních řad. Jsou to totiž právě licencované předlohy, které dostaly LEGO hry na výsluní. Hvězdné Války, Pán Prstenů, Harry Potter a v poslední době také superhrdinové jak od Marvelu, tak i od DC. Stoupající sebevědomí značky nakonec vyústilo ve vznik hry zcela pod vlastní taktovkou. LEGO City Undercover vyšlo původně už v roce 2013 a vybralo si pro svůj debut trochu překvapivě Nintendo Wii U, jehož specifické přednosti hra dokázala využít a i přes horší příběh a množství technických chyb a nedostatků dokázalo LEGO City Undercover zaujmout.

Bez několika dnů téměř přesně po čtyřech letech vychází ta samá hra pod stejným názvem konečně i pro ostatní platformy, které se těší zájmu ostatních LEGO her již mnoho let. Jako fanoušek všech LEGO her jsem právě tuto chvíli vyhlížel poměrně netrpělivě, protože mám rád specifický humor autorů z TT Games a kromě prequelu LEGO City Undercover pro 3DS mi neuniknul v posledních letech žádný díl. O to více mě mrzí, že LEGO City Undercover je první LEGO hrou, která mě opravdu zklamala. Věřil jsem, že mí oblíbení autoři si dají se znovu-vydáním své hry o mnoho více práce, pokud jste totiž hráli původní verzi, pořízení nové je pro vás zbytečností. Až na jeden rozdíl (pravda, poměrně podstatný) totiž dostáváte přesně to samé, co majitelé Wii U před čtyřmi roky.

Pokud jste však podobně jaké jako já neměli díky faktu, že nevlastníte Wii U, možnost se s LEGO City Undercover seznámit, podívejme se nejprve na to, co do obsahu hra nabízí. Zapomeňme tedy na známé licencované postavy a přivítejme geniálního strážce zákona, kterým je policista Chase McCane. Ten je starostkou přizván zpět do města, aby chytil uprchlého zločince Rexe Furyho. Příběh není vskutku nijak originální a v konečném důsledku ani zajímavý. Hratelnost, ať už je jakákoli, hraje v tomto případě první housle a přestože si užíváte průběh misí, či vaše samolibé běhání po městě z kostiček, jak celý příběh dopadne vás zase až tolik nezajímá, natož abyste přímo dychtili po tom, co se stane hned v další misi.

„Detektivní příběhové pozadí samozřejmě vzalo za své a často se tak hra strefuje do detektivních či akčních filmů.“

Prim zcela bez překvapení hraje všudypřítomný a charakteristický humor, který tentokrát postrádá svou nejoblíbenější zásobárnu vtípků, kterou vždy byla daná licence. Tentokrát se tak tvůrci ještě více zaměřují na popkulturní odkazy a strefování se do všeho co vás napadne. Detektivní příběhové pozadí samozřejmě vzalo za své a často se tak hra strefuje do detektivních či akčních filmů, které se snaží humorným způsobem napodobovat, ale nejde pouze o „chytré“ odkazy na něco nebo dobře mířená satira. Velmi často postavy udělají něco naprosto nečekaného a šíleného, co je ale v souladu anebo naopak v kontrastu s tím, že se celá hra odehrává v kostičkovaném světě, kde panují jiná pravidla, než v našem světě skutečném.

S dovolením, já sám

Oproti většině předchozích LEGO her se také dostavila jedna novinka, která ovšem mě osobně moc nesedí. Jednou z esencí celé série byla už od začátku spolupráce mezi postavami a kombinace jejich schopností. Tento prvek je bohužel pryč. Chase totiž k sobě nepřizve žádnou z dalších postav, na vše si totiž vystačí sám. Jakožto správný detektiv si totiž osvojil umění převleků (ano, i na Sherlocka a doktora Watsona si hra došlápne) a není tak pro něj problém stisknutím jediného tlačítka vyměnit charakter policisty za hasiče nebo astronauta. Převlékání navíc není jen samo účelové, v policejní uniformě může využívat všech svých výsad, jako je například scan umožňující vyhledávat zločince nebo hledač stop. Jakožto astronaut naopak využijete výhody jetpacku, zatímco v kůži hasiče využijete především schopnosti uhasit oheň. Je pravdou, že v rámci zasazení do LEGO světa, ve kterém si z kostiček můžete rychle vytvořit zcela nový objekt či postavu, je instantní výměna osobnosti více než na místě. Bohužel v porovnání s předchozími díly, kdy jste měli k dispozici celou tlupu spolubojovníků, působí tato změna minimálně pro mě osobně jako krok zpět.

Posledním zásadním fundamentem je pro LEGO City Undercover otevřený svět. Absence licencované předlohy navíc vyústila v to, že autoři museli přijít s něčím vlastním a originálním, město je tak rozděleno do dvaceti čtvrtí, přičemž každá z nich je předobrazem nějakého slavného amerického města. I středoevropští nerdi, kteří vstanou od počítače jen proto, že vypadla elektřina, mnoho z předloh dozajista poznají. Celkové ztvárnění světa je poměrně líbivé a je dobře, že se čtvrti od sebe liší vizuálně i koncepčně, takže se budete ve městě poměrně rychle orientovat.

Ctrl + c, Ctrl + v

Wii U verze nabídla rozhodně zábavnou hratelnost a ačkoli především příběh nebyl dokonalý, díky omezené nabídce titulů a také využití předností, které nabízela právě konzole Wii U, dopadla hra poměrně dobře jak u novinářů, tak především i hráčů. Jak je to ale nyní po čtyřech letech? Jak už jsem nakousnul v začátku recenze, rozhodně by si hra zasloužila větší péči. Prakticky jediným razantním vylepšením je přítomnost tolik charakteristického split-screenu, který v původní hře chyběl. Pro většinu her dnes již bohužel standard, avšak pro titul z LEGO série hrubý nedostatek. Ten se vývojáři rozhodli napravit právě ve znovuzrozené verzi LEGO City Undercover, nejásejme však předčasně. Populární režim rozdělené obrazovky je sice přítomen, avšak absence jakýchkoli dalších hratelných postav vyústila v to, že hráč číslo dvě osedlá klona Chase McCanea. Ve výsledku jde navíc díky obsahu původní hry pouze o nevyužitelnou featuru, protože díky přítomnosti převleků nenabízí hra jakýkoli obsah, který by vybízel ke spolupráci dvou postav. Jedinou herní náplní je tak bezbřehé řádění po městě.

Hledat jakékoli další novinky by potom bylo pouze mrhání časem, protože jednoduše nic nenajdete. Dokonce jsme se nedočkali ani odstranění chyb v podobě trestuhodně dlouhých nahrávacích časů, které se natahují od třiceti sekund až klidně k rovné minutě. S výkonem aktuálních konzolí a PC by snad neměl být problém vykreslit kostičkovaný LEGO svět rychleji. Samotná hra běží v rozlišení 1080p při stabilních třiceti snímcích za sekundu, což možná znamená o chlup lepší vizuální zpracování, nežli v případě původní verze, rozhodně se však nejedná o žádný zázrak. Ostatně, všimnout si vizuálního vylepšení v kostičkovém světě LEGO her je už nějakou dobu trochu oříšek. Rozlišení 1080p si drží i verze na Nintendu Switch, avšak pouze v případě, kdy je konzole v doku.

Jakožto fanouška LEGO her mě mrzí, s jakým přístupem se autoři „vrhli“ na znovu-vydání jejich hry. Pro mě osobně jde o zcela nejslabší díl díky nemastnému příběhu, absenci dalších hratelných postav a co se týče aktuálního vydání také zbytečného split-screenu a absolutní laxnosti ve snaze doladit technické problémy původní verze. Nutno také dodat, že jste-li rodičem dítěte, které si LEGO hry oblíbilo (a že jich je opravdu hodně), hru si dozajista užijete, protože přináší jednoduchou hratelnost a snadno dostupný humor, avšak hraní ve dvou je v tomto případě značně degradováno, protože nevyžaduje žádnou formu kooperace postav. Pokud si chcete zahrát společně v režimu rozdělné obrazovky, rozhodně doporučuji sáhnout po jakémkoli jiném díle.

LEGO City Undercover koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

LEGO City Undercover – podruhé, ale ne lépe

Verdikt

Pokud jste v pozici nově příchozího a LEGO City Undercover vás nějakým způsobem zaujalo, jde o dobře vytvořenou LEGO hru, která však svou kvalitou zaostává za ostatními díly. Přesto je plná zábavy, která vám vydrží na dvanáct až patnáct hodin. V případě, že jste hráli Wii U verzi a čekáte od zahrání LEGO City Undercover něco nového, čekáte marně. Kromě prakticky zbytečného split-screenu se není nač těšit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

charakteristický humor, který pobaví malé i velké
zpracování herního světa
prakticky zbytečný split-screen
slabší příběh
dlouhé nahrávací časy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama