Lego City Undercover: The Chase Begins - v plastové kůži nováčka
Lego City Undercover: The Chase Begins Recenze Lego City Undercover: The Chase Begins - v plastové kůži nováčka

Lego City Undercover: The Chase Begins - v plastové kůži nováčka

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Handheldová verze povedeného Lego City Undercover, které vyšlo pro Wii U, ukázala jak snadné je přizabít skvělou hratelnost zbytečnými chybami.

Reklama

V roli nudného policajta

Na první pohled se může zdát, že je The Chase Begins vlastně jen port Wii U verze, kterou Rosťa rozpitval ve své recenzi, na Nintendo 3DS. Ve výsledku toto zdání není tak daleko od pravdy. I tentokrát jde o městskou akci odehrávající se v otevřených ulicích města Lego City, po nichž pobíháte v roli policisty Chase McCaina. V The Chase Begins je však hlavní hrdina teprve nováček, tím pádem se dá 3DS verze považovat za prequel popisující začátky ikony kostičkovaných poldů. V roli McCaina vás přitom čeká velké množství úkolů, jako je třeba dodávka koblih, nahánění mnoha zločinců, hledání ztracených vozidel nebo záchrana rukojmích.

Zní vám to moc obyčejně? Ono to taky obyčejné je a ještě k tomu je to často i nelogické. Aby policajt musel zachraňovat hasiče z hořící budovy, to je i na poměry šíleného Lego světa docela velký nesmysl. Příběh je zkrátka docela velká slabina, ze začátku jde sice o velkou zábavu, postupem času se ale úkoly začnou opakovat, vy pocítíte nástup stereotypu a navíc si brzy uvědomíte, že hra postrádá jakýkoliv pořádný příběh, který by stál za řeč a který by vás nějak motivoval pro další postup (ten vám přitom může zabrat dost dlouhou dobu). Dalším problémem je i fakt, že rozhovory s výjimkou několika důležitých cut-scén postrádají dabing. Poslední velké Lego hry ukázaly, že dabingu se bát nemusíme, naopak, ale tady se očividně vývojáři zasekli napůl cesty. Buď měli nadabovat vše, nebo se vrátit ke klasickým posunkům a šklebům jako za časů Lego Star Wars a Indiany Jonese, takhle působí výsledek nedodělaně.

Ohledně příběhu mě však ze všeho nejvíc mrzí jedna věc. Tvůrci z TT Fusion očividně zapomněli, proč si lidé Lego hry tak oblíbili. Kupodivu nemám na mysli kooperaci dvou hráčů, jejíž absence vlastně až tolik nevadí. Mám na mysli skvělý, snadno pochopitelný a nenáročný humor. Zápletka The Chase Begins bohužel nic takového nenabízí, což vidím jako největší problém celé hry. Na vtip a nadsázku se tu prostě kašle, a to jsem se těšil, čím 3DS verze trumfne parodie na Maria nebo film Vykoupení z věznice Shawshank z Wii U verze. Jenže netrumfne. Nemá čím. Chabé pokusy typu prasete řídícího traktor totiž nestačí.

Vstříc ulicím

Slabý příběh naštěstí alespoň částečně zachraňuje prostředí. Po celou hru máte k dispozici rozsáhlé a slušně zpracované město včetně venkova, které v rámci příběhu doplňují speciální lokality, jako je raketová základna, čínský chrám nebo vězení na ostrově, takže na variabilitu prostředí si nelze stěžovat. Všude toho na vás čeká víc než dost. Kromě možností plnit příběhové mise a obligátní jízdy všemi druhy dopravních prostředků můžete stejně jako v případě jiných Lego her na každém kroku sbírat Lego penízky i speciální kostky, díky nimž lze postavit různé budovy nebo objekty. Na své si přijdou i sběratelé, po městě lze hledat například speciální místa pro pořízení panoramatických fotografií, automobily, postavy či speciální kostky. Paradoxní je, že mě hledání takových věcí a vůbec toulání se po městě bavilo mnohem víc než plnění příběhových misí.

Slabý příběh vynahrazuje otevřené a slušně zpracované město, v němž vás čeká mnoho různorodých lokalit i řada vedlejších činností

Ne všechno ale můžete najít nebo sebrat hned, občas musíte mít k dispozici některý ze speciálních převleků. Ty získáte v rámci příběhu, pro nějž jsou klíčové, přičemž třeba převlek zločince propůjčí McCainovi možnost vypáčit dveře nebo otevírat sejf, oblek opraváře zase umožní opravit generátory a rozbíjet vrtačkou trubky (voda je šikovný pomocník při zdolání velkých výšek), hasičská uniforma naopak propůjčuje možnost hasit drobné požáry, kombinéza astronauta zpřístupňuje jetpack (bohužel ovládaný automaticky) a ohozem farmáře můžete jezdit na prasatech a létat s pomocí slepice. V zásadě jde o obdobu obleků v Lego Batman 2 a musím uznat, že dodávají hratelnosti slušnou variabilitu, díky nim i příběhové mise bývají v pokročilých fázích hry snesitelné. Snesitelné koneckonců bývají i díky kvalitnímu prostředí.

McCain má navíc k dispozici řadu technických hraček. Zmíním především skener, který vám většinou pomůže v lokalizaci nějakého sběratelského předmětu, nebo speciální lupu, skrz níž můžete na konkrétních místech hledat stopy vedoucí k dalším důležitým předmětům. I tohle hratelnost docela slušně oživuje, i když jsem u skeneru často zapomínal, že vůbec něco takového mám k dispozici.

Zločinců není nikdy dost

Kromě výše zmíněných věcí se hratelnost pokouší oživit i různé minihry. Některé jsou fajn, třeba otáčení zámkem sejfu za pomoci dotykového displeje, některé ale očividně vývojáři vytvořili jen proto, aby vás naštvali, což platí především o lokalizaci signálu přes speciální dveře. K tomu je používán gyroskop Nintenda 3DS, protože je cílem se pohyby celé konzole trefit do určitého signálu zobrazeného na spodním displeji. Z počátku jsem se snažil najít v této minihře nějaký systém, ale zjistil jsem jen to, že si v tomhle případě dělá hra co chce a tak je výhodnější, když slepě mácháte konzolí kolem sebe. V takovém případě máte větší šanci, že se do signálu trefíte, než když se pokusíte o nějaké přesné pohyby. Ovládání této minihry je prostě tragické.

Naštěstí jde o jedinou chybu ovládání. Kamera nedělá žádné problémy, ovládání postavy i vozidel je také fajn, a co víc, v ovládání další nezbytné složky hry, soubojů se zločinci, dokonce The Chase Begins vyniká. Základním principem soubojů je počkat si na vhodný okamžik k útoku, čímž protivníka pošlete k zemi a tam mu v rychlosti nasadíte pouta. Není problém ani protivníka strčit nebo ho chytit a odhodit a tím vytvářet zajímavá komba. Ke všem činnostem sice máte dost času, ale i tak mě boj dost bavil, určitě jde o lepší princip boje než v případě prostého mlácení všech okolo. V případě tužších zločinců plnících funkci bossů je zase musíte většinou něčím oslabit nebo naštvat, následně je chytit a mrštit jimi proti nějaké překážce, což také jen tak neomrzí, i když někdy musíte používat více sofistikovaný postup. Bossové navíc někdy zkouší utéct autem, takže vás čekají i automobilové honičky, které sice také na chvíli zabaví, ale pak zjistíte, že nepřítel vlastně pořád jezdí v kruhu, tudíž není problém ho sejmout a veškeré nadšení z pronásledování je rázem fuč.

Kostičkový obyčej

Pokud jde o grafiku, musím říct, že není na poměry Nintenda 3DS nijak slabá. Zkrátka standard podobný velkým Lego hrám. Pochválit každopádně musím hudební doprovod. Dabing většinou chybí, klasické zvukové efekty odpovídají kvalitě velkých Lego her, ale hudba určitě patří k významným kladům, skvěle doplňuje už tak slušnou atmosféru města a vy tak máte pocit, že spíš než Lego hru hrajete nějakou variaci na Starsky & Hutch nebo další policejní klasiky.

Ve výsledku si však nejsem jistý, komu bych mohl Lego City doporučit. Snad jen příznivcům městských akcí, kteří na Nitendu 3DS za každou cenu potřebují mít nějaký open-world titul. Fanoušky Lego her hra také určitě neurazí. Pokud však do těchto skupin nepatříte, The Chase Begins pro vás nemá moc velký smysl. Sice nabízí otevřené a dobře zpracované město, zábavnou hratelnost, tuny věcí ke sbírání nebo intuitivní souboje se zločinci, zároveň ale nabízí i spoustu věcí, které dokážou hraní dost otrávit. Kromě zmíněných neduhů totiž trpí Lego City dalším velkým problémem, a to neskutečně dlouhými loadingy. Ve výsledku jsem se sice často slušně bavil, ale nejsem si vůbec jistý, jestli byste se bavili i vy, zvlášť když hra nezasvěceným hráčům nenabízí až tolik důvodů ke koupi.

Lego City Undercover: The Chase Begins

Verdikt

Pokud patříte mezi příznivce Lego her, hledáte na 3DS hru v otevřeném prostředí a nepotřebujete složitý příběh, i přes řadu chyb vám můžu Lego City Undercover směle doporučit. Ostatní však varuji, v tomhle případě žádné veledílo nečekejte.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

otevřené město
dobře zpracované a variabilní prostředí
většinou kvalitní ovládání
zábavné souboje
množství sběratelských předmětů
systém převleků
kvalitní hudba
nezáživný příběh
absence humoru
absence dabingu ve většině scén
přehnaně dlouhé loadingy
poměrně brzký nástup stereotypu v příběhu
špatné ovládání miniher
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama