LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Čarodějnický idol ještě neřekl poslední slovo
Preview LEGO Harry Potter: Years 5-7 Článek LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Čarodějnický idol ještě neřekl poslední slovo

LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Čarodějnický idol ještě neřekl poslední slovo

Martin Cvrček

Martin Cvrček

14

LEGO hrám ani zdaleka neodzvonil umíráček. Co můžeme čekat od druhé hry na motivy Harryho Pottera?

Reklama

Normálně bychom asi začali obvyklými řečmi, že LEGO her už je vážně moc, že naposled vydaní Piráti z Karibiku v zásadě za moc nestáli, a dalšími možná trochu zákeřnými, ale opodstatněnými prohlášeními. Tentokrát ale ne. Druhý Harry Potter má totiž nemalý důvod k tomu, aby nám proslulé kostičky opět okupovaly obrazovky.

Vítej doma Harry

Jak už jste možná uhodli, ten důvod je prostý. První díl s podtitulem Years 1-4 zpracoval, podle názvu naprosto nečekaně, pouze první 4 filmy/knihy. Na Fénixův Řád, Prince Dvojí Krve a na rozpůlené Relikvie Smrti se zkrátka nedostalo, takže zákonitě musí přijít na řadu díl druhý s podtitulem Years 5-7. Opět nečekané, že?

Dehberoucím objevům ještě není konec, musíme totiž říct, že z hlediska základních herních principů bude Years 5-7 dost podobná všem svým předchůdcům. My víme, že už ten scénář dávno znáte, v současné době ho prostě musí znát každý, ale pro pořádek nám to nedá a opět musíme říci, že jde v první řadě opět o průchod dvou nebo více postav skrz variabilní levely, přičemž je kromě dosažení určitého cíle důležité sbírat všude možně poházené LEGO penízky, rozbíjet LEGO předměty, mlátit LEGO nepřátele, a tak dál, a tak dál. Uf. Je to za námi.

To nejhorší, tedy připomenutí stále stejných principů máme za sebou, pokud tedy nepočítáme Free-play mód, sbírání všemožných bonusů nebo možnost tvorby vlastní postavičky. Ani tyhle herní prvky chybět nebudou. Ale teď už se vážně dostáváme k tomu, v čem bude nový Harry odlišný.

Boj za dobro a dostatek kostiček

Jak už jsme naznačili výše, Years 5-7 zprostředkuje příběh a prostředí Fénixova Řádu, Prince Dvojí Krve a Relikvií Smrti. Doufejme však, že poslední jmenovaný díl nebude bezmyšlenkovitě rozpůlen jako v případě filmu. Zaprvé, očividná snaha o větší výdělek v tomto případě nepřipadá v úvahu, a za druhé, v první části se dějově neudálo prakticky nic, takže by to byla pěkná otrava. Nezbývá tedy než doufat ve zdravý rozum kluků a holek z TT Games.

Jak k Harrymu, tak k LEGO hrám neodmyslitelně patří spousta rozličných postav, do jejichž rolí se samozřejmě vžijeme, ať už v rámci příběhu nebo free-play módu. Samozřejmě nesmí chybět ústřední dvojice Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová, dále se můžeme těšit na Albuse Brumbála, Hagrida, na jasně nejlépe vymyšlenou a zpracovanou postavu alias Severuse Snapa, Freda a Goerge Weasleovy, profesora Lupina, Moodyho nebo třeba Paka Malfuje, teda pardon, Draca Malfoye. Samozřejmě přijde řada i na ty zlé, očekávejte především Belatrix Lastrengovou, Luciuse Malfoye, Fenrira Šedohřbeta, zástupy Mozkomorů, a na scénu přijde i vy-víte-kdo, tedy Lord Voldemort osobně.

Naprostou většinu postav nabídnul už první díl, takže je pochopitelně třeba přijít s něčím novým, a to s novými schopnostmi jednotlivých postav. Klasická kouzla nepočítáme, to je samozřejmost, nicméně na letošní E3 bylo k vidění pár zajímavých příkladů. Ron tak má místo krysy Prašivky k dispozici holuba nebo svítilnu pohlcující a zase vysílající světlo (k vidění nejen v Relikviích Smrti, ale i v úvodu Kamene Mudrců). Profesor Lupin se oproti tomu může libovolně proměňovat ve vlkodlaka nahrazujícího časté potřeby psího hrabání, a Hermiona má po vzoru Relikvií Smrti po ruce bezednou tašku, z níž vždy vysype nějaký ten potřebný předmět, třeba pro účely četných hádanek.

Jako doma

Pokud jde o další nové herní principy, zatím byly předvedeny pouze na první pohled neviditelné LEGO kostičky, které se zviditelní až s pomocí speciálních UV brýlí, jež musíte nejdřív v dané úrovni nalézt. Nalezené kostky se samozřejmě hodí především na dokončení určitých staveb nebo vyřešení jednodušších puzzlů. Stejně tak ale nesmí chybět prověřené herní prvky z prvního dílu, jako například manuální přemisťování předmětů za pomoci hůlky, spousta kouzel, no a hlavně, hlavně pořádná porce vtipných scének a celkové nadsázky.

LEGO Harry Potter: Years 5-7 toho však celkově předvedl moc málo na to, abychom mohli vynášet nějaké rozumné soudy. Nicméně, Piráti z Karibiku na tom byli podobně, do svého vydání nepředvedli prakticky žádnou novinku, a jak to nakonec dopadlo. Takže obavy jsou určitě na místě, a to nejen co se týče počtu inovací, ale třeba i pokud jde o v prvním díle neuvěřitelně zabugované přemisťování předmětů a samozřejmě také stereotyp. Sami ani nevíme, čím to bylo, ale zrovna v případě prvního Harryho Pottera nastal stereotyp neuvěřitelně rychle, na rozdíl od Star Wars a Indiany Jonese se nám do free-play módu vůbec nechtělo, a tak hra šla poměrně rychle z disku. Doufejme, že se tomu Years 5-7 vyhne a bude nás bavit mnohem déle.

Stejně tak je ale dost důvodů k nadšenému očekávání, vtipné scénky snad opět nezklamou, prostředí zatím vypadá hodně slibně (ještě aby ne když je podle filmů), a velký počet hratelných postav také není od věci. Jak jsme ale řekli, hra toho zatím moc nepředvedla, přitom se ale její vydání nezadržitelně blíží, konkrétně očekávejte Harryho do konce letošního roku, a to na všechny myslitelné platformy, tedy PC, Xbox 360, PlayStation 3, PSP, Nintendo DS, 3DS, Wii a mobilní zařízení – později vyjde verze i pro PS Vita.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama