LEGO Marvel's Avengers - dánské kostičky a superhrdinové
Lego Marvel's Avengers Recenze LEGO Marvel's Avengers - dánské kostičky a superhrdinové

LEGO Marvel's Avengers - dánské kostičky a superhrdinové

Filip Němec

Filip Němec

13

Věřil snad někdo, že by spojení Avengers a legendárních Lego kostiček mohlo dopadnout špatně?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Je až bizarní, jak hráči dokáží vyčítat Ubisoftu minimální inovace v jejich sériích a zároveň opěvovat LEGO hry, které se již po několik let prakticky nezměnily. Zkrátka když umíš, tak umíš! Komiksový svět Marvelu navíc není v prostředí dánských kostiček nováčkem. Velký crossover LEGO Marvel Heroes, kde se představila obrovská paleta hrdinů, je teď vystřídána tím, co v TT Games umí nejlépe. Vzít filmovou předlohu a její příběh, naroubovat ji na svou kostičkovou šablonu a z toho celého si udělat jednu velkou srandu.

Především pro fanoušky

Hned na úvod je dobré zdůraznit, že Lego Avengers se drží své filmové předlohy a následuje tedy tzv. Marvel cinematic universe. Ta totiž bere komiksovou, tedy původní předlohu, pouze jako základ, na kterém dále staví. Například Jarvis, který je ve filmech umělou inteligencí a později se z něj stane Vision, je v původních komiksech prošedivělým sluhou Tonyho Starka. To už ale odbíháme - LEGO Marvel's Avengers popisují události hned obou filmových Avengers, přičemž si drobně pohrávají s jejich časovou linií. Celá hra totiž začíná událostmi druhého dílu, kdy Avengers útočí na základnu německého vědce Barona von Struckera, kde se Iron Man zmocní lokiho žezla a nevědomky spustí soukolí vychytralého plánu. V ten moment se vracíme zpět na začátek Avengers 1 a pokračujeme už hezky podle filmů.

Čeho jsem si všiml hned na začátku je až puntičkářská snaha držet se předlohy, především co se týče filmečků. Jako fanoušek původních snímků to samozřejmě kvituji, na jednu stranu téměř prkenná oddanost předloze dává totiž na stranu druhou neuvěřitelnou možnost vměstnat do hry tolik oblíbené vtípky a narážky, které právě v kontrastu s na první pohled jasnou snahou držet se předlohy, vypadají neuvěřitelně vtipně a zábavně. Samotný level design si už tvůrci přizpůsobili svým potřebám, ale právě předělové filmečky jsou často 100% přesné. Postavy dělají přesně to samé co ve filmu, často říkají na slovo přesné repliky a fanoušci filmů poznají i stejný úhel a pohyb kamery nebo hudbu v pozadí. Záleží na osobních preferencích hráče, ale já snahu držet se zuby nehty předlohy vítám s otevřenou náručí. Mnoho fanoušků to ocení, navíc známé scény v kostičkovém provedení jsou neuvěřitelně zábavné.

„Celou hrou vás bude provázet Cobbie Smulders jako Maria Hill, jenž vás bude uvádět do každé mise.”

Velmi zásadní složkou hry je dabing postav, který je stejný, jako ve filmu. A stejný opravdu dokonale. Už po pár prohozených větách mezi postavičkami mi došlo, že jde pouze o vystříhané repliky přímo z obou filmů. Předělové filmečky tak díky tomu mají zcela jiný náboj a dávají všemu daleko větší vážnost. Pokud jste zasvěceným fanouškem filmů, můžete s klidem předříkávat repliky, jako když sledujete film, ovšem ne vždy se vám to podaří. Autoři si totiž se zvukovou stopou pohráli a tak občas nějakou větu vyhodí, což není samozřejmě na škodu, občas jsem se ale dokonce setkal s tím, že větu usekli v půlce a nalepili na ni další, což působilo trochu křečovitě, na druhou stranu jsem si jist, že pokud jste viděli Avengers jednou či dvakrát, nejspíše si toho nevšimnete. Největší slabina jinak skvělého nápadu je to, že hrdinové neustále prohazují v boji některé své hlášky, což zní sice v prvních několika minutích cool, ale vše se brzy ohraje. Často jsou navíc hlášky významově zcela odlišné tomu, co se právě děje, hnidopichům navíc bude vadit, že postavy říkají v první půli hry, tedy částí kde procházíte události prvních Avengers, věty které řeknou až ve filmu druhém. Vím, že je to drobnost, ale LEGO hry jsou často pro nerdy a fanoušky dané předlohy a tohle občas hodně bije do uší.

Tak trochu to vypadá, že chci TT Games vyčítat lenost - jen překopírované filmečky a repliky vytržené z filmu? Na obranu autorů musím dodat, že stejně jako vždy, vložili do hry tolik obsahu “navíc”, že jsem se nestačil divit. Abych byl navíc přesný, dvě hvězdy přeci jen několik řádků textu nadabovat nechali. Celou hrou vás bude provázet především Cobbie Smulders jako Maria Hill, jenž vás bude uvádět do každé mise a stejně tak se vám hlásit i v jejím průběhu. V první polovině hry se vám také několikrát přihlásí i Agent Coulson, který naopak provázel hráče celým předchozím LEGO Marvel Super Heroes.

Kostičky, kostičky kam se podíváš

Mám ale na mysli především obsah, který hra obsahovat vlastně vůbec nemusela. Už jen fakt, že obsáhla hned oba celovečerní Avengers, je záruka dlouhé a kvalitní zábavy, které jako vždy nabízí znovuhratelnost jako málo která hra. Najdete toho však ve hře daleko více. Už samotná příběhová linka nabízí flashback ve formě dvou misí, které popisují události z filmu Kapitán Amerika: První Avenger. Jde o záchranu kamaráda Buckyho Burnese a jeho pluku a samozřejmě i ikonické přepadení vlaku. Po dohrání hry však zjistíte, že si toho tvůrci připravili daleko více. Jsou připraveny mise i z dalších filmů, můžete si vyzkoušet například kostičkovou verzi přepadení Starkova domu v Malibu Mandarinem z filmu Iron Man 3, nahánění Winter Soldiera z druhého Kapitána Ameriky a samozřejmě se podíváme i s Thorem do Asgardu. To je, myslím si, notná porce navíc, která mohla klidně přijít jako placené DLC a nebo spíše nemusela přijít vůbec, protože s první a druhou týmovkou nemají nic společného.

„Některé části filmu, které jsou méně významné, vývojáři rozeberou do větších detailů, takže to, co se ve filmu odehraje během dvaceti sekund, získává ve hře prostor celé mise.”

Pokud rádi prozkoumáváte otevřená prostranství, jistě vás potěší opětovná přítomnost Manhattanu, který nedoznal nijak velkých změn, co se týče svého vzhledu, rozhodně se ale zdá být o něco živějším místem a především nabízí více vedlejších aktivit a dalších výzev jako jsou závody či vedlejší mise. Ty často dokáží překvapit chytlavou narážkou na ostatní filmy nebo dokonce představí nějakého záporáka z MCU. Manhattan ale není jediný volný prostor k prozkoumání, posléze můžete navštívit samozřejmě i Hellicarier, Sokovii, Asgard, Malibu, Washington DC a pochopitelně nechybí ani utajovaná farma agenta Burtona.

TT Games dávají fanouškům filmu očividně přesně to, co chtějí - obrovskou nerdvanu. Nejde jen o prostředí, ale samozřejmě i jeho zpracování. Některé části filmu, které jsou méně významné, naopak vývojáři rozeberou do větších detailů, takže to, co se ve filmu odehraje během dvaceti sekund, získává ve hře prostor celé mise. Do jisté míry tak hra rozšiřuje nepřímo i samotný film a naopak. Především pak ale obsahuje daleko více odkazů a referencí na ostatní filmy a události z MCU. To je ě dáno tím, že tyto odkazy jsou především vtipem a ironií, než nějakou skrytou informací, jak tomu je právě ve filmech.

Avengers assemble!

Stejně jako komiksy a posléze i filmy podle komiksů staví především na postavách, jsou na tom obdobně i LEGO hry od TT Games. Právě u postav se šlo očividně hodně do hloubky, u mnohých z nich lze najít spoustu dovedností, které jsou známé spíše z původních komiksů. Každá z postav má samozřejmě pro sebe charakteristické vlastnosti a dovednosti. A protože se pohybujeme v prostředí dvou filmů, každá z postav má minimálně dvě verze - z Avengers a Avengers: Age of Ultron. Hodně se mi líbí, jak autoři zapracovali na bojových oblecích Tonyho Starka, pořád jde o hranaté lego oblečky, ale jejich výměna už působí trošku epicky. Stejně tak přeměna doktora Bannera v Hulka je o něco lepší a zábavnější. Co je však zcela bezkonkurenční, nejsou jednotlivé vlastnosti postav, ale jejich vzájemná kombinace.

Naprosto každá z postav má totiž speciální kombo útok, který kombinuje jejich vlastnosti. Kapitán štítem odrazí Starkovy lasery, Thor do štítu zase práskne kladivem a to způsobí nárazovou vlnu jako ve filmu. Absolutně nejlepší podívanou je společný útok Visiona a Iron Mana, kteří předvedou laserovou show, která zničí vše v dosahu. Společné útoky lze vyvolat prakticky kdykoli se k sobě postavy přiblíží a rozhodně je budete využívat hojně, protože uštědří protivníkům opravdu devastující poškození.

Tenhle umí to a ten zas tohle

Náplň každé mise zůstává stejná, se skupinkou postav se prokousáváte misemi podléhajícími filmové předloze, jednotlivé úkoly však často s filmem pochopitelně nesouvisí. Opět jde v prvé řadě o spolupráci dvou a více postav, jejichž vlastnosti a schopnosti je třeba kombinovat. Stále platí, že v kooperaci je hra nejen zábavnější ale i svižnější a ušetříte si občas nějakou tu nadávku a frustraci. Parťáci řízení umělou inteligenci totiž trpí stále stejnými chybami. Už se sice tolik nezasekávají o neviditelné zábrany, častokrát vás ale zapomenou následovat. Problémy mají především s žebříky, na které zásadně odmítají vylézt, a dalšími jinak vyvýšenými prostory.

Frustrovat vás bude, stejně jako u každé Lego hry, i větší množství postav na obrazovce. Hra vyžaduje jejich velmi časté přepínání, a pokud hrajete sám, trefit se přímo na tu postavu, kterou chcete, je někdy složité. To jsou však chyby a nedostatky, které můžete vidět na všech Lego hrách, kam až moje kostičková paměť sahá. U hraní Lego Avengers jsem však narazil na chybu zcela novou a trochu zvláštní. Asi nemá cenu zaobírat se delší dobu faktem, že ve více hráčích je hraní každé Lego hry daleko větší zábavou, nicméně autoři nedokázali odstranit hned několik extrémně hluchým míst, kde se druhý hráč klidně i několik minut pouze dívá na hráče číslo jedna, jak si vesele hraje. Přestože je Avengers především týmovka, velmi často tu dojde na boje jeden na jednoho a v takovém případě druhý hráč zkrátka jen sedí a kouká.

Lego Marvel Avengers je hrou, která potěší všechny milovníky Lego hraní a jak už to samozřejmě bývá, především filmové předlohy, kterou si hra bere na paškál. Vtípky a odkazy se tentokrát nevztahují pouze na první a druhé Avengers, ale na celý filmový svět Marvelu. Známé chyby sice nevymizely, ale pokud máte rádi dánské kostičky anebo superhrdiny od Marvelu, tak jako tak neuděláte chybu.

Lego Marvel's Avengers
Nintendo 3DS 3DS
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Wii U Wii U
Xbox Xbox 360
Apple Mac
PlayStation Vita Vita
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Původně se LEGO Marvel's Avengers zdá jako další povedené dílo od TT Games, jak ale postupem času odkrýváte neuvěřitelné množství obsahu, které hra nabízí, více a více se propadáte do hluboké nerdvány, z níž vás jen občas vytrhne některá z obvyklých chyb.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

široký herní obsah zahrnující i ostatní filmy MCU
hned několik prostředí k volnému prozkoumávání
dvojitá porce filmových Avengers
bohatá paleta vtípků a odkazů na Marvel a jeho filmy
postavy řízené AI opět postrádají větší inteligenci
hluchá místa při kooperaci
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama