LEGO Star Wars III: The Clone Wars – kostičkovaná galaxie potřetí
Preview LEGO Star Wars Článek LEGO Star Wars III: The Clone Wars – kostičkovaná galaxie potřetí

LEGO Star Wars III: The Clone Wars – kostičkovaná galaxie potřetí

Martin Cvrček

Martin Cvrček

12

Vracíme se do světa LEGO a univerza Hvězdných válek, abychom zjistili, zda se máme na co těšit.

Reklama

Nebudemu nic zastírat a řeknemu to na rovinu. Clone Wars univerzum nenávidím. Z pohledu mě jako kovaného fanouška Star Wars jde o neuvěřitelnou ptákovinu, co se absolutně vymyká všem reáliím Lucasova světa a ještě dělá z Hvězdných válek značku hodnou posměchu. Kromě toho, hry taky za moc nestojí, po různých hříčkách na Wii ani pes neštěkne a nedávno vydané „pseudoMMO“ Adventure byl epic fail nejvyššího kalibru. I přes to všechno nás ale čeká jedna hra, která by mohla mojí nenávist trochu zmírnit. Ta nese název LEGO Star Wars III: The Clone Wars, na níž pracuje spolehlivé studio Traveller’s Tales. Takže teď si povíme, co nás za dva měsíce vlastně čeká.

Zpátky do dětských let

Pokud jste hráli jakoukoliv novodobou LEGO hru, třeba první Star Wars, vynikajícího Indiana Jonese nebo naposledy Harryho Pottera, ihned víte, co od třetích Hvězdných válek v kostičkovaném provedení můžete čekat. Správně, zase budeme běhat po mapě z bodu A do bodu B nejméně se dvěmi postavami s možností, že ovládání té druhé převezme kámoš, přítelkyně, mamka, bratříček, sestřička nebo klidně i pes (doplňte podle libosti), a zase s nimi budeme sbírat LEGO penízky nebo nacházet speciální předměty a jen tak mimochodem občas něco stavět. Otázkou je, jestli nás to i po osmé bude bavit (počítáme-li i Complete Sagu), ale TT Games má v zásobě pár trumfů, kvůli kterým by nás to bavit mělo.

Nejdůležitější eso v rukávu je hlavně fakt, že v LEGO Star Wars III projdeme snad všechny důležité události z celého seriálu. Možná vás teď napadá, jak je možné, že v úvodu posíláme celý seriál do zadních partií a najednou se tu rozplýváme nad tím, že si z něj zahrajeme skoro všechny scény. Na to existuje jednoduchá odpověď. Humor. A to takový humor, že se zasměje snad každý bez rozdílu věku. Ale zatímco v předešlých hrách to fungovalo stylem „z obyčejné scény uděláme gag, ze kterého hráči smíchy spadnou ze židle“, tentokrát je slovo „obyčejné“ nahrazeno trapným. A právě proto se tak těšíme. Pokud všechno klapne, obrátí tvůrci celý seriál naruby, a to takovým stylem, že absolutně nebudeme řešit nereálnost vůči původnímu Star Wars universu a budeme se jen a jen bavit, což samotný seriál nedokázal. Snad to tedy dokáže aspoň LEGO.

V roli hrdinů

Nedílnou součástí LEGO her jsou i postavy. Spousta postav. Ve třetích Hvězdných válkách si pochopitelně zahrajeme za Anakina Skywalkera, Obi-Wana Kenobiho, R2-D2, mistra Yodu, Mace Windua, hraběte Dooku, generála Grievouse nebo klonované vojáky (tentokrát s různými druhy zbraní), a nechybí ani dva experti, na něž má většina Star Wars fandů včetně autora článku alergii. Ano, jde o Anakinovu učednici Ahsoku Tano a lovkyni Asajj Ventress, která je pro změnu učednicí hraběte Dooku. Ponechme stranou, proč se nám obě postavy zdají tak nesmyslné, místo toho radši zmíníme, že nás čeká i pár postav z klasické trilogie, jako třeba Luke Skywalker nebo Darth Vader. Těžko říct, jestli půjde jen o takový bonus nebo se naši hrdinové z dětství stanou terčem všelijakých vtípků, ale rádi se necháme překvapit, hlavně že na ně tvůrci nezapomněli.

Nicméně, nejpodstatnější jsou tentokrát v rámci LEGO figurek obrovské bitvy, kdy na jedné scéně uvidíme stovky klonovaných vojáků i bitevních droidů a nepůjde jen o nějaký předem vytvořený filmeček na pozadí, každá figurka bude na scéně fyzicky přítomna a my jako hráči v roli Jediů dostaneme možnost takové armádě velet. Asi nepůjde o bůhvíjak promyšlený systém na principu real-time strategií, ale snad na tom tvůrci pořádně zamakají. Zatím se nám to na poměr LEGO her zdá obtížně představitelné.

Samozřejmě nesmí chybět ani vesmírné bitvy. U nich máme docela strach, protože jakmile přišla v minulosti na řadu vozidla, stala se ze hry z hlediska ovládání hotová noční můra. Máme takový pocit, že tomu tentokrát nebude jinak, ale třeba nás v TT Games překvapí. Stejně ale pořád nechápeme, proč nezůstali u systému vozidel v prvních Star Wars, kdy bylo sice jejich ovládání odlišné od pěších misí, ale šlo o náramnou zábavu. Jenže pak přišlo druhé Star Wars, ovládání vehiklů začalo být stejné jako u samotných postaviček, veškerá zábava šla kvůli nedomyšlenému systému do kytek a ještě se ten systém ohledně vozidel stal standardem série. Ale co naděláme, třeba nastane změna.

Na grafice nezáleží, vždyť je to LEGO!

Poslední významná novinka se týká grafiky. Na první pohled nejde o nic nového, ale tentokrát tvůrci vylepšili stínování i samotné nasvětlení scény a větší prostor dostal i motion blur, takže ty LEGO hrátky budou vypadat zas o něco lépe a stylověji. I přesto ale nečekáme, že by se v rámci PC verze měly nějak závratně měnit HW nároky, pořád jde o jeden a ten samý engine.

Sečteno a podtrženo, LEGO Star Wars III na nás zatím působí pozitivním dojmem. Kromě výše zmíněného se určitě vrátí možnost tvorby vlastní LEGO figurky i editor úrovní, dostaneme možnost si odemykat a kupovat všemožné cheaty, zlepšováky i méně důležité postavy. Vrátí se i volná hra, kde budeme s námi zvolenými figurkami řádit nehledě na příběhové zasazení a sbírat součásti pro sestavení LEGO miniatur. Prostě půjde o LEGO hru tak, jak jí máme rádi. A ještě k tomu zpracuje seriál Clone Wars do takové podoby, jež by neměla vadit ani těm nejzarytějším Star Wars fanouškům. Co víc můžeme chtít? Snad jen to, aby už hra konečně vyšla, protože se nám nechce čekat do 25. března, kdy LEGO Star Wars III vychází pro všechny myslitelné platformy, tedy PC, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii a DS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama