Letmé dojmy z prezentace DLC From the Ashes pro Kingdom Come: Deliverance
Speciály KC: Deliverance Článek Letmé dojmy z prezentace DLC From the Ashes pro Kingdom Come: Deliverance

Letmé dojmy z prezentace DLC From the Ashes pro Kingdom Come: Deliverance

Martin Cvrček

Martin Cvrček

35
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Co nám ukázali vývojáři ze studia Warhorse?

Reklama

Už zítra se české RPG Kingdom Come: Deliverance dočká prvního placeného DLC. I proto jsem se nedávno vydal přímo do kanceláří studia Warhorse, abych se na dodatečný obsah s názvem From the Ashes podíval v menším předstihu. Výsledků této návštěvy je přitom více. V tomto článku najdete letmé dojmy z prezentace, na něž bychom v dalších dnech rádi navázali hodnocením finální verze přídavku. V záloze však máme i rozhovor, na nějž snad rovněž dojde v blízké době. Ale nyní už k přiblížení samotného DLC.

Stavitelské dojmy

Ve From the Ashes, které vás vyjde na 10 dolarů/euro (zhruba 250 Kč), dostanete od Diviše za úkol dohlížet na opětovnou výstavbu vesnice Přibyslavice. Ta hraje poměrně důležitou roli v příběhu původní hry, takže platí, že dokud neabsolvujete danou příběhovou pasáž, DLC se nespustí. Pokud jste ale dostatečně pokročili, Diviš vás vyšle, abyste našli a zachránili lokátora, tedy člověka zodpovědného za vyhledávání vhodných míst na stavbu. A když se záchranná výprava podaří, nic vám nebrání stát se správcem a započít stavební práce.

Vývojáři nicméně zdůrazňují, že From the Ashes není budovatelská strategie, v níž byste spíše jen někam ukázali, a hned by tam vyrostla budova. Tohle DLC je spíše ekonomický manažer, a tak je alfou a omegou vaše konto, díky němuž lokátor zařizuje vše potřebné. Do truhly v Přibyslavicích je třeba uložit dostatečné množství peněz a zároveň je třeba sehnat dost potřebných surovin. Následně se můžete chopit připravené knihy, jejím prostřednictvím začít s organizováním výstavby a postupně zaplnit celkem 10 pozic pro nové budovy. V rámci DLC přitom máte na výběr 12 budov, takže nelze vystavět všechny, a u mnohých z nich jsou k dispozici různá vylepšení.

Když máte dostatek peněz a surovin, lze nechat postavit řeznictví, arénu, stáje či pivovar, který může produkovat vlastní pivo, což je koneckonců naprostý základ veškerého podnikání v českých zemích. Stejně tak můžete nechat postupně zvelebit radnici nebo kostel, jenž je jakýmsi základem Přibyslavic. Když se vám bude dařit, nejen že splníte všechny dílčí části úkolu, ale navíc vám budou z Přibyslavic plynout různé výhody, a tak vám budovy mohou poskytovat příjem nebo jiné druhy bonusů. A když se vám dařit nebude, začne se snižovat reputace, která může vyústit i v trvalý neúspěch. Nemluvě o tom, že bez dostatku peněz se prostě a jednoduše dál nepohnete. Což by ale byla škoda. Dostatečně vybudovaná vesnice působí velmi živým a přirozeným dojmem a plně obnovený kostel vypadá opravdu nádherně, za což mohou zejména fresky s dost specifickými motivy. Na nich lze nalézt i drobné vtípky, které obsahuje také herní mapa, takže lovci easter eggů a různých narážek si zjevně opět přijdou na své.

Jedním z důležitých faktorů je i dostatek obyvatel. Zprvu se do Přibyslavic přesunou uprchlíci ze Skalice, postupem času ale může dojít na další osoby, včetně těch, které hrají konkrétní roli v základní hře. I z pozvání a začlenění těchto výrazných postav vám následně mohou plynout různé výhody, takže se vyplatí po nich shánět v případě, že From the Ashes rozehrajete po dohrání hry. Tvůrci nicméně doporučují absolvovat obsah DLC spolu s původní hrou, díky čemuž si kupříkladu nemusíte pamatovat, kde a kdy jste potkali někoho, koho byste v Přibyslavicích mohli využít. Stejně tak platí, že jakmile celou hru projdete křížem krážem, výhody plynoucí ze zdárné a rozsáhlé výstavby Přibyslavic nebudou tolik využitelné. Ať už ale přídavek rozehrajete v jakékoliv fázi, mimo jiné vás čeká možnost řešit a zažehnávat spory obyvatel, což nabízí prostor pro řadu ne úplně černobílých voleb.

Některé aspekty DLC je samozřejmě momentálně těžké posoudit, například vyváženost celé ekonomiky či samotnou zábavnost toho, co From the Ashes celkově nabízí. Vše, co jsem zatím měl možnost vidět, však působí velmi autentickým a realistickým dojmem a vážně se zdá, že jde o přirozené rozšíření světa Kingdom Come. Kupříkladu jsem rád, že vás hra neotravuje v případě, kdy máte kupříkladu prázdné konto, ale děláte něco jiného v jiné části mapy. Otravovat vás začne až sám lokátor v případě, že se s ním setkáte. On sám navíc vždy jde na místo, kde chcete něco postavit, a tam ještě překontroluje, jestli splňujete všechny podmínky po výstavbu. Budovy tak opravdu nerostou jako kouzlem, naopak zde vzniká pocit, že na místě vážně probíhají jasně organizované stavební práce. Doufejme tedy, že finální verze From the Ashes přinese podobně pozitivní dojmy.

DLC pro PC verzi hry můžete předobjednat na Xzone.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama