Life is Strange - začátek zajímavé cesty
Speciály Life is Strange Článek Life is Strange - začátek zajímavé cesty

Life is Strange - začátek zajímavé cesty

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

22

Před pár dny na naše obrazovky dorazila první epizoda Life is Strange. Jaká je?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

První hra francouzského vývojářského studia Dontnod Entertainment nesla název Remember Me a šlo o akční adventuru z cyberpunkového prostředí. Titul byl hodně kontroverzní, některé hráče zaujal, jiné zas naopak výrazně nenadchl. Možná právě proto se vývojáři z Dontnodu rozhodli, že vstoupí do vod adventur, které mají v současné době vysokou pravděpodobnost na úspěch.

Počátečním krokem na této cestě je jejich nový titul Life is Strange, jenž je podobně jako jiné adventury těchto dnů rozdělen na více částí, lépe řečeno na pět. Jelikož máme prozatím k dispozici jen začátek tohoto příběhu, rozhodli jsme se, že se vyhneme hodnocení a hru oceníme až jako celek.

Neobyčejný příběh

Příběh Life is Strange prožíváte v kůži dospívající dívky Max, která se po řadě let prožitých v Seattlu vrací do oregonského městečka Arcadia Bay, kde vyrůstala. Důvod jejího návratu je studium na prestižní Akademii výtvarných umění, kde chtěla rozvíjet svůj talent. Člověk míní, ale život mění. Jednoho dne se jí totiž na toaletách při spatření smrtelné nehody podaří vrátit čas. Což je pro ni celkem velký šok. Naštěstí jí ale tato nová dovednost umožní zachránit její dávnou přítelkyni z dětství Chloe, s jejíž pomocí začne odkrývat temné skutečnosti, která stojí za zmizením jedné ze studentek.

Ve škole, kde Max studuje, potkáte řadu různých postav. Prakticky každá z nich má unikátní charakter, ať už se jedná o arogantního boháče, chlapce s pistolí, povrchní královnu krásy, přihlouplého sportovce či oběť šikany. Dalo by se říct, že nám hra ukazuje reálnou sestavu osazenstva amerických škol. Čím déle ale budete v tomto světě, tím větší budete mít chuť poznat lidi ve vašem okolí do hloubky. Dá se říct, že každý zde má určité tajemství, bude tedy jen na vás, jestli je za pomoci svých schopností rozluštíte.

Základním kamenem této hry je Unreal Engine 3, který má už své nejlepší léta za sebou, i přesto ale má Life is Strange příjemný grafický kabátek, který hráče naprosto vtáhne do života hlavní hrdinky. Není to však jen grafika, která zaujme. Krom ní, je tu i výborný soundtrack a perfektní dabing každé z postav, které v ději vystupují. Po zkompletování všech elementů, před sebou máte skutečné umělecké dílo.

Motýlí efekt

Max může využít schopnost cestovat zpátky v čase pouze v moment, kdy spatří motýla. Když jsem motýla vidět poprvé, vzpomněl jsem si na jednu z povídek Raye Bradburyho. V té cestoval do minulosti zabít motýla, čím způsobil změnu celé historie. Stejně jako ve zmíněném příběhu, i v Life is Strange může detail rozhodnout o budoucnosti. Motýlí efekt je v tomto titulu zobrazen na jedničku. Aby ale měly volby a rozhodnutí určitou váhu, máte možnost reverze jen v dané lokaci či určité části příběhu, díky tomu se nevytratí touha dát si Life is Strange klidně znovu od začátku, protože na vás vždy bude čekat něco nového. Tohle je totiž hra, kde má i sebemenší akce určitou odezvu.

Rozhovory, díky již uvedenému prvku cestování, mají hodně zajímavý průběh. Využíváte v nich totiž i události, které se stanou v budoucnosti, tím pádem dostanete do rukou menší výhodu. Pro příklad bych uvedl situaci, kdy u jedné z dívek objevíte těhotenský test, jelikož se na něj ne poprvé podíváte, nebude z něj daná osůbka moc nadšená, takže se vrátíte o pár sekund zpět a testu se ani nedotknete, místo toho začnete rozhovor, v kterém nadhodíte téma o drbu, který Max zaslechla. Na budoucí matku tento přístup zapůsobí hodně pozitivně a vaše hrdina z toho vyjde jako správná kamarádka a ne jako otravná slídilka.

Jen tak dál

Dá se říct, že se první epizoda Life is Strange hodně povedla. Perfektní příběh, postavy, soundtrack a řada dalších prvků dávají této hře hodně slušný startovní náboj. Do budoucna se rozhodně můžeme těšit na řadu zajímavých rozhodnutí, které před nás osud postaví. Začátek příběhu Life is Strange se skutečně povedl. Časem se ukáže, jestli ostatní kapitoly dokážou utvořit perfektní celek a následně plně zhodnotit svůj potenciál.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama