Mafia 2: Jimmyho vendeta – zpět do víru velkoměsta
Mafia Recenze Mafia 2: Jimmyho vendeta – zpět do víru velkoměsta

Mafia 2: Jimmyho vendeta – zpět do víru velkoměsta

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Připadá nám to jako včera, co jsme s velkým nadšením poprvé rozehrávali Mafii 2, a už tu máme první DLC. Sice nepřináší zbraně na blízko, nadzemku ani vedlejší mise (dejme už pokoj s tím vyčítáním chybějících prvků), ale i tak jde o záležitost, která stojí za trochu zájmu.

Reklama

Hurá do akce

Jimmyho vendeta svým způsobem nahrazuje Extrémní jízdu z jedničky a po dokončení funguje i jako Volná jízda. Hned na začátek si musíme říci jedno: Rozlučte se s pocitem autenticity, tenhle přídavek na realitu prdí a jde cestou arkádového stylu, kdy sbíráte body za kdejakou blbinu. Zničili jste auto? Máte 100 bodů. Schytal váš nepřítel kulku mezi oči? Dostanete 250 bodíků k dobru. A tak pořád dokola. Základním prvkem Jimmyho Ventedy je tedy sbírání bodů, které však slouží nanejvýš k umisťování v žebříčcích nejlepších hráčů.

Body sbíráte při volných hrátkách ve městě, ale hlavně ve třiceti misích, jež ve městě časem plníte. A abyste měli nějakou motivaci tyto mise plnit, obsahuje DLC i příběhovou zápletku. Jde sice o slabý příběh, v němž se nelítostný mafián Jimmy mstí dvoum gangsterům, kteří ho zaprodali a poslali do vězení, ale i tak snahu o nějakou tu story chválím. Ale zpět k misím.

V rámci úkolů existují tři typy, všechny znázorněné určitou ikonou. Modrý znak mají krádeže aut, žlutý a zelený naopak krvavá pomsta oběma gangsterům. Takže máme odbyté i to, co vlastně v misích děláte. Prostě kradete auta a zabíjíte, nic víc, nic míň. Sice se něco takového může brzo zvrtnout do pěkného stereotypu, ale při mém hraní kupodivu nic takového nenastalo, a i když jsme u pár misí usínali, většinou to byla zábava. Potěšila mě i poslední mise, odehrávající se v nové lokaci, působivé vile s nádherně zpracovanou zahradou, nebo spíše parkem.

Vito dostal padáka

Nyní několik slov o hlavní postavě, Jimmym. Jde o bezcharakterního plešatého vrahouna, vzhledově něco mezi Brucem Willisem, Fantomasem a Hitmanem. I tak je ale Jimmy docela zajímavou postavou. Pobavil mě především v přestřelkách, kdy každou chvíli hláškuje a na nepřátele řve věci jako „Adios Debilos“ a podobné šílenosti. Nemohu si stěžovat ani na Jimmyho dabing, jenž obstaral herec Pavel Soukup. Jeho hlas sedne k Jimmymu naprosto dokonale.

Novinky?

Málem bych zapomněl zmínit, co nového vlastně Jimmyho vendeta přináší. Tedy kromě příběhu, nové lokace a hlavní postavy. Změn se dočkalo ještě vylepšování aut. Nyní je u většiny vozů k dispozici třetí stupeň tuningu, přidávající na kapotu působivé turbodmychadlo, které jste v původní hře mohli vidět u gangu mastňáků. A co víc, konečně si můžete na auta dávat i nějaké vzory a polepy.

Tak, to by bylo

A to je vše, přátelé. Nic dalšího Jimmyho vendeta nenabízí. Novou postavu, náhradu Extrémní jízdy i klasické Jízdy, arkádovou hratelnost plnou sbírání bodů, novou lokaci, inovovaný tuning a 30 misí. Tohle všechno je sice zábavné a poutavé, ale zdá se mi to trochu málo. Představoval bych si ještě víc, jen díky samotnému Jimmymu by šel podle mého názoru zpracovat docela atmosferický zážitek (mimochodem, v DLC jsou jen dvě cut-sény). Ale opakuji, že jsem se i tak bavil a všem fandům Mafie 2 mohu nové hrátky v ulicích Empire Bay s klidem doporučit.

PS: Náš dvojí pohled na původní hru si můžete přečíst zde!

Mafia

Verdikt

Návrat do Empire Bay přináší postavu bezcitného zabijáka, arkádovou hratelnost, 30 misí a bohužel i minimum skutečných inovací. I tak je ale Jimmyho vendeta stokrát lepší investice než třeba balíčky map do Modern Warfare 2.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

sbírání bodů
vylepšený tuning
nová lokace
povedený dabing
celková ujetost
bezcharakterní hlavní hrdina
minimum inovací
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama