Mafia 3 - vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Článek Mafia 3 - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Mafia 3 - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Martin Cvrček

Martin Cvrček

39

Válečný veterán z Vietnamu Lincoln Clay se v roce 1968 vrací do města New Bordeax a začíná válku proti italské mafii. Co všechno tenhle boj zahrne a co můžeme v třetí Mafii očekávat?

Reklama

Shrnutí všeho důležitého o Deus Ex: Mankind Divided se ujalo, a tak pokračujeme s Mafií 3. Ta vyjde už za týden, informací máme k dispozici víc než dost, takže je určitě nejvyšší čas na shrnutí. Koneckonců jde o hru, která mezi českými hráči z pochopitelných důvodů budí abnormální množství reakcí, a to jak pozitivních, tak negativních. To, nakolik budou ty reakce odrážet výsledek, vám zatím nepovím. Ale pokusím se shrnout vše podstatné, co byste o Mafii 3 měli vědět.

Náplň hry

Příběh Mafie 3 se zaměřuje na muže jménem Lincoln Clay, veterána z Vietnamu, který se v roce 1968 vrátil z války do svého rodného města New Bordeaux, jehož předobrazem je New Orleans. Lincoln je sirotek, který nikdy nepoznal, co to je mít pravou rodinu, a její náhradu našel v černošském gangu. Gang ale jednoho dne vyvraždí italská mafie a zavraždila by i Lincolna. Jenže ten za dosud nejasných okolností přežil a po zotavení z následků útoku se rozhodne mstít mafii, které šéfuje Don Sal Marcano a jeho příbuzní.

Mafia 3 tedy ve srovnání s předešlými dvěma díly nabízí podstatně odlišný pohled na svět organizovaného zločinu. Už nehrajeme za italoameričana, který stoupá v hierarchii mafie stále výš, tentokrát proti mafii budeme bojovat. Lincoln ale na ten boj nebude sám. Po ruce má nejen spojence v osobách otce Jamese a agenta CIA Johna Donovana, ale především tři poručíky. Jedním z nich je irský gangster a ožrala Thomas Burke, dalším poručíkem je šéfka haitského gangu Cassandra a třetím do party je Vito Scaletta, protagonista Mafie 2. Ten byl do New Bordeaux přesunut po událostech v Empire Bay a za tento přesun může poděkovat Leovi Galantemu, dalšímu známému z druhého dílu, který využil známosti se Salem Marcanem a dohodl s ním Vitův exil.

Každý poručík má za sebou neslavnou minulost, a tak má také své důvody, proč se mstít Marcanovi a jeho rodině a proč pomáhat Lincolnovi. S čím že vlastně budou pomáhat? S převzetím celého města. Značná část hratelnosti Mafie 3 se soustředí na obsazování a čištění částí města, které následně přenecháte jednomu z poručíků. To otevírá řadu možností a rizik, z nichž nejvýraznější je určitě fakt, že když budete někoho upřednostňovat, některý z vašich kumpánů se může naštvat a zradit vás. Pak se ho přirozeně musíte nadobro zbavit.

Třetí díl Mafie dále slibuje rozlehlé a uvěřitelné město New Bordeaux, řadu zbraní a dalších nástrojů pomsty a také pozměněný přístup k řízení aut. Pod fyzikou aut v Mafii 3 je sice podepsaný stejný člověk, který pracoval na fyzice aut v Mafii 2, ale tentokrát pocit autenticity ustupuje dojmu, že se účastníte adrenalinových automobilových honiček, které jsou jako vystřižené z filmů z 60. let. Příkladem takového filmu může být třeba Bullittův případ, který určitě stojí za zhlédnutí, i když ne kvůli spojitostem s Mafií 3 (ty lze vážně nalézt jen v jedné automobilové honičce). Připravte se zkrátka na to, že tentokrát bude v rámci výchozího nastavení vše akčnější a auta se pravděpodobně budou chovat trochu jinak. Ptáte se, proč mluvím o výchozím nastavení? Protože Mafia 3 má nabídnout dva režimy řízení. Jeden má být jednodušší a akčnější, s druhým by mělo být ovládání vozidla o něco autentičtější.

Mafii 3 přitom pohání vylepšená verze Illusion Enginu, na kterém běží Mafia 2. Fanoušci předešlých dílů mohou kromě Vita a známého enginu vyhlížet také vyjasnění některých nejasností z druhého dílu v čele s osudem Joea Barbara, Vitova nejlepšího přítele. Příznivci dobové hudby a herních soundtracků se naopak mohou těšit na více než 100 licencovaných skladeb (seznam najdete zde). A také na originální soundtrack, na němž pracovali skladatelé Jesse Harlin (Star Wars: Republic Commando, Star Wars: The Old Republic) a Jim Bonney (Bioshock Infinite).

Nutno dodat, že vývoj Mafie 3 je v režii nového amerického studia Hangar 13, které sídlí v Kalifornii. Ve studiu však pracuje nebo pracovala řada bývalých zaměstnanců 2K Czech (dříve Illusion Softworks). Důvody, proč vývoj trvá tak dlouho a proč se ke kormidlu dostal Hangar 13, jsou dodnes do určité míry zahalené tajemstvím a nejasnostmi. Podobně jako otázka, proč Mafia 2 dopadla tak, jak dopadla. Osobně bych vám tedy nedoporučoval kvůli Mafii 2 nebo Mafii 3 na někoho ukazovat prstem a střílet od boku různá obvinění. Šance, že je váš předpoklad více či méně mylný nebo alespoň nepřesný, může totiž být docela velká. Tým z 2K Czech však stále existuje a očividně se do určité míry na tvorbě Mafie 3 podílel, jak dokazuje fotografie, která byla nedávno zveřejněna na Twitteru Hangaru 13.

DLC

Mafia 3 musí žít i po vydání, a tak se dočká bezplatných i placených DLC. Bezplatný dodatečný obsah zahrne třeba různé oblečení a vizáž Lincolna Claye. Jak se zdá, v samotné hře si nebudeme moci libovolně zvolit, jak Lincoln vypadá, což by ale měl změnit bezplatný přídavek. Dále budou k zdarma k dispozici další možnosti úpravy vozidel a zlaté varianty tří zbraní, dostupné v balíčku Soudce, porota a popravčí. Ti, kteří si Mafii 3 předobjednají, budou mít přístup k balíčku hned, ostatní se dočkají 30 dnů po vydání samotné hry. Nejvýraznějším bezplatným dodatečným obsahem jsou ale závody, v nichž můžete vyhrávat peníze, další možnosti úpravy auta a jiné odměny.

Placené DLC pro změnu zahrnou tři příběhové expanze. Přídavek nazvaný Faster, Baby! se zaměří na rychlá auta, dramatické honičky a kaskadérské kousky a Lincoln se v něm spojí s jistou Roxy Laveau při pokusu o likvidaci zkorumpovaného šerifa. Tvůrci chystají i expanzi Sign of the Times, v níž se Lincoln Clay vydá po stopách kultu zodpovědného za rituální vraždy v New Bordeaux, který sídlí v bažinách. Třetí DLC s názvem Stones Unturned zavede Lincolna a agenta Donovana do Vietnamu, a to za okolností spojených s nelítostným rivalem, který se objevil v New Bordeaux.

Všechny tři placené DLC se pochlubí nejen novými příběhy a postavami, ale i různými aktivitami, vozidly, zbraněmi, obleky a závody. A budou k dispozici buď samostatně nebo jako součást Season Passu. Ten si lze pořídit samostatně nebo jako součást Deluxe a Digital Deluxe edice hry.

Pro srovnání, Mafia 2 nabídla pouze placený dodatečný obsah. Šlo o přídavky Jimmyho vendeta, Zrada Jimmyho a Joeova dobrodružství, a také o čtveřici balíčků vozidel a obleků, dostupných pod názvy Greaser, Renegade, Vegas a War Hero. Pátý balíček vozidel a obleků, Made Man, byl exkluzivní pro sběratelskou a Digital Deluxe edici hry. Mafia 3 oproti tomu žádné DLC určené jen pro speciální edice nemá, avšak doprovodí ji předobjednávkový bonus Rodinný úplatek, zahrnující tři vozidla a tři zbraně.

Datum vydání a platformy

Mafia 3 vychází 7. října 2016 pro PC, PS4 a Xbox One. Datum vydání platí pro všechny platformy a neliší se ani v případě různých regionů. Informace o tom, kdy vyjde bezplatný a placený dodatečný obsah vyjma balíčku Soudce, porota a popravčí, zatím nemáme.

HW požadavky PC verze

Minimální požadavky:

Operační systém: Windows 7 64-bitProcesor: Intel I5-2500K / AMD FX-8120RAM: 6 GBGrafická karta: GeForce GTX 660 / Radeon HD7870Paměť grafické karty: 2 GBVolné místo na pevném disku: 50GB

Doporučené požadavky:

Operační systém: Windows 7 64-bitProcesor: Intel I7-3770 / AMD FX 8350 4.0 GhzRAM: 8 GBGrafická karta: GeForce GTX 780 nebo GeForce GTX 1060 / Radeon R9 290XPaměť grafické karty: 4 GBVolné místo na pevném disku: 50GB

Česká lokalizace

Mafia 3 bude na PC i na obou konzolích vybavena profesionálními českými titulky. Českého dabingu, který byl v obou předešlých dílech, se tedy tentokrát nedočkáme.

Kde hru koupit?

Mafii 3 koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk, kde dostanete exkluzivní dárek v podobě hrnečku s uříznutým prstem.

Nejzajímavější videa

Poznámka: Poslední dobou už 2K nevydává samostatné české verze videí k Mafii 3, takže jestli se vám v posledním videu české titulky nezapnou samy, musíte je aktivovat tlačítkem v YouTube přehrávači. Následující dvě videa zatím české titulky neobsahují.

Mobilní verze

Zatímco Deus Ex: Mankind Divided doprovázela povedená logická hra Deus Ex GO, Mafii 3 doprovodí free-to-play RPG titul Mafia 3: Rivals, zaměřený na souboje hráčů a jejich gangů, které tvoří zločinečtí šéfové známí ze samotné Mafie 3. Své svěřence můžete vybavit zbraněmi a další výbavou, přičemž svůj zločinecký syndikát utváříte za pomoci získávání nemovitostí, sbírání vozidel a zbraní nebo likvidace nepřátelských skupin.

Mafia 3: Rivals se chlubí také zahrnutím lokací a událostí založených na samotné Mafii 3. Na hře nepracuje studio Hangar 13, ale Cat Daddy, a její vydání je naplánováno na 7. října. Ten den Rivals vyjdou pro systémy Android a iOS.

Přečtěte si také:

Vzpomínky na Mafii

Hype Story: Ohlédnutí za Mafií 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama