Mafia - Extrémní jízda
Speciály Mafia Článek Mafia - Extrémní jízda

Mafia - Extrémní jízda

Martin Cvrček

Martin Cvrček

14

Přinášíme vám druhý článek o první Mafii. Po recenzi následuje speciál o Extrémní jízdě, v němž vám popíšeme všechny úkoly, poradíme v řešení těch těžkých a podíváme se také do tajemné jeskyně.

Reklama

Extrémní jízda je bezesporu jedno z nejzajímavějších oživení Mafie. Ačkoliv mnohdy nemá s realitou, o kterou se snaží zbytek hry, moc společného, o to zábavnější dokáže být. V Extrémní jízdě nalezneme celkem19 úkolů. Každý je svým způsobem jedinečný a odlišný, některé dokážou být z různých důvodů nezapomenutelné, ale přesto může člověk po tolika letech od vydání hry na mnoho věcí zapomenout. My jsme tedy oprášili vzpomínky, znovu si prošli Extrémní jízdu, a díky tomu vám můžeme poskytnout menší speciál o všech úkolech i odměnách tohoto netradičního módu. Nuže, tady je máme.

Speedy Gonzales

Pravděpodobně první úkol, se kterým hráči v Extrémní jízdě přijdou do styku. Úkol je to vcelku prostý, jde o zabití muže jménem Speedy Gonzales (mající vzhled zrádce Carla z příběhu), kterému ovšem doslova hoří za patami a díky tomu vyvine neuvěřitelnou rychlost. Za splnění dostanete Flower Power, červený vůz ve stylu éry Hippees.

"Šílená formule"

Zprvu vypadá tento úkol víceméně obyčejně. Jde o přepravu závodní formule z jednoho místa na druhé v určitém časovém limitu. Jenomže jedna věc je tak trochu odlišná, konkrétně obraz. Čím rychleji jedete, tím víc se obraz různě natahuje a smršťuje, až z toho občas člověka bolí hlava. Díky změně obrazu tak každý ztrácí přehled o dění na ulici a srážka s kolemjedoucími vozy rozhodně není vyloučena. Odměna za to však rozhodně stojí, protože Crazy Horse je vskutku výjimečné auto, jehož název mluví za vše.

Snipeři

Poměrně jednoduchý úkol. Máte k dispozici odstřelovací pušku Mosin-Nagant (ovšem pozor, má pouze 5 nábojů), s jejíž pomocí sestřelujete snipery na střechách. Stačí se dobře krýt a dobře mířit a máte z krku všechny tři odstřelovače. Za splnění dostanete působivé auto Manta Prototype.

Bomby po městě

Tento úkol spočívá ve zneškodnění několika bomb všude po městě. Zde je klíčová rychlost, dobrá orientace a bezproblémová jízda, protože vám čas neúnavně šlape na paty. Obzvlášť poslední bomba stojí za to, ale to už zjistíte sami. Kdo už to má za sebou, jistě mi dá za pravdu. U této bomby vás pak čeká odměna, Bob Mylan 4WD, auto s býčími rohy na kapotě.

Neviditelný muž

Skutečně netradiční a zábavný úkol. Musíte po městě pronásledovat jednoho muže, ovšem pozor, je prakticky neviditelný, a vidíte ho jen když stojíte v jeho blízkosti. Splníte-li tuto výzvu, získáte auto Bolt-Thrower.

Zaminovaný most

Z tohoto úkolu jistě kdekdo dostane výbušnou náladu. Jde v něm o přejetí mostu. Ale zaprvé auto, konkrétně starý Bolt, je dost pomalé, a zadruhé most je plný min. Těžko říct, jestli je most přímo zaminovaný nebo na vás hází miny vzducholoď, ale je to tak. Tady jsou nějaké rady poměrně zbytečné, takže přejeme jen hodně štěstí. Odměna je však lákavá, obrněný Black Metal 4WD alias alternativa tanku.

Raketová formule

V tomto úkolu máte k dispozici snad nejšílenější vůz ve hře, a to stříbrnou formuli s raketovým pohonem. Časový limit je bezproblémový a vaši trasu určují kouřové signály. Tentokrát je odměna dvojitá, protože získáte jak menší auto Flamer, tak i onu raketovou formuli.

Ulička

Jeden z obyčejnějších úkolů. Zkrátka a dobře, popadněte blízko ležící Thompson 1928 a šup do uličky, kde na vás čeká celkem dost nepřátel. Na konci nastoupíte do působivého vozu Black Metal 4WD.

Tělocvik

Zavzpomínejme si nyní na úmorné hodiny tělesné výchovy, které nás čekají snad v každé škole. Toto je snad nejjednodušší úkol. Takže nástup! Udělejte tři dřepy, oběhněte blok domu, seberte bednu, následujte chlápka zadávajícího úkol a po chvíli bednu položte na správné místo. Tentokrát je odměna vážně ukázková, a to oprýskaný vrak HillBilly 5.1 FWD.

Koupání taxíků

V této výzvě nedopřejeme koupel sobě, nýbrž několika taxíkům po městě. Napoprvé jde o docela těžký úkol, ale dá se to. Stačí s taxíky vždy přijet k vodě, vzít jiné auto a šup s taxíkem do vody. Jako odměna vás čeká taxi verze Manty.

Telefonní budky

Z tohoto úkolu by jistě měli radost naši operátoři. Nejde v něm o nic jiného než o zvedání telefonních budek po městě. Časový limit je celkem neúprosný, ale opět stačí dobře a rychle jezdit a problémy by neměly nastat. Jen pozor u poslední telefonní budky na hřbitově. Můžete jí snadno přehlédnout, proto koukejte k zemi. Za tuto námahu získáte ďábelský vůz Luciferion FWD.

Výměna závodních formulí

Tentokrát se jedná o trochu odpočinkovější a poklidnější úkol, i když vás stejně tlačí čas. Vše spočívá v tom, že na třech místech ve městě stojí náklaďáky se závodními formulemi a váš úkol je tyto formule postupně vyměnit. Jediný problém může být v přesnosti při najíždění na korbu náklaďáku, ale zas taková překážka to není. Ovšem čeká vás velkorysá odměna, a to odemknutí všech závodních formulí.

Náklaďák s nitroglycerinem

Na první pohled obtížná výzva, ale stačí jen opatrně řídit a sledovat čas. Máte na starost náklaďák plný nitroglycerinu, který musíte převézt na určité místo, ovšem pozor, jakmile jakkoliv nabouráte, náklaďák i s vámi exploduje. A kus škvarku, jenž po vás zůstane, ten náklaďák rozhodně nedoveze, takže bacha. Za trochu opatrnosti na vás čeká odměna v podobě pěkného auta Masseur.

Vybuchující Celeste

Může se to zdát jako velmi těžký úkol, pro někoho to těžké být může, ale mně se to tak tragické nezdálo. Tentokrát máte k dispozici auto Celeste Marque, které ovšem v pravidelných intervalech vybuchuje. Po vás se nechce nic jiného než toto auto odvézt v jednom kuse na určené místo. Některé jedince to vážně může stát nervy, ale mějte trpělivost, jinak se nedočkáte vozu Disoder 4WD.

Děravá nádrž

V tomto úkolu výrazně doporučujeme nastavit si manuální řazení. Pojedete v autě, kterému enormní rychlostí dochází benzín. Nicméně časový limit vás nijak netlačí, času je dost, takže si vytyčte trasu skrz město, abyste neminuli každou benzínovou pumpu, kde pochopitelně natankujete. A proč manuální řazení? Je to prosté. Abyste neplýtvali, vždy když pojedete z kopce, přeřaďte na neutrál, ať auto moc nežere. Až budete mít benzínu po krk, čeká vás odměna, a to rychlejší kousek Speedee 4WD.

Pronásledované UFO

Jeden z nejšílenějších a nejoriginálnějších úkolů. Jak už napovídá podnadpis, tentokrát budete po městě pronásledovat létající talíř zelených mimozemšťanů. Není to nic těžkého, nějaký matoucí manévr provede talíř jen jednou. Hlavně dobře poslouchejte, ať nepřeslechnete pisklavé zvuky, které UFO neustále vydává. Na konci cesty zelených mužíčků čeká doslova elektrizující vůz Mutagen FWD.

Sledování letadla

V Mafii sice létat nemůžete, ovšem letadla tu jsou a využívá jich právě tento úkol. Stručně a jasně stačí v autě následovat jedno letadlo a jakmile se moc vzdálíte, vybuchnete. Takže stačí letadlo sledovat až k připravené odměně, prototypu jménem Demoniac.

Slepičí příšera

Dost možná nejšílenější úkol v celé Extrémní jízdě, v němž jde o záchranu nebohé děvy před velkou zelenou slepičí příšerou. Takže popadněte nějaký rychlejší vůz, nedbejte na časový limit a upalujte k útesům v Down Townu, kde stačí rozstřelit zámek nad hlavou dívky. Následně dostanete nejrychlejší auto celé hry, Hot Rod.

Rychle a zběsile

Na závěr úkol, který mi osobně dělal nejvíce problémů. Jde v něm o dovezení náklaďáku, který je zvláštní tím, že když vaše rychlost klesne pod 34 mil za hodinu, vůz exploduje. Na internetu lze najít mnoho správných cest, já se však pokusím popsat tu, která mi vyhovovala nejvíc. Takže nasedněte do náklaďáku, jeďte směrem na Central Island přes zvedací most, na jeho konci zahněte doleva, pokračujte ulicí, a když k vám bude kolmo hlavní ulice Central Islandu, zabočte na ni. Dál jeďte do tunelu k Little Italy (pozor na auta a stísněný prostor) a na hlavní ulici pokračujte až k jakémusi parčíku (také uvidíte poblíž dráhu nadzemky). Tam zabočte doleva směrem k baru Černá Kočka (viz jeden z úkolů od Lucase Bertoneho). Dále už je to jednoduché, u onoho baru se zkuste „svézt“ po stěně a pokračujte směrem k benzínové pumpě a následně zůstaňte na této ulici, až poblíž vody zabočíte doprava směrem k dokům, kde vás již čeká Taxi verze auta Masseur.

Na závěr se ještě zmíníme o jedné kuriozitě. Ne, kasino nečekejte, to patří do říše bájí a mýtů spojených s Mafií, ká mluvím o tajemné jeskyni ve čtvrti Hoboken. Že nevíte, o co jde? Tak vám to zkusím popsat. Kousek od parkoviště, kde vás čeká konec úkolu s bombami ve městě, najdete v jakémsi výklenku obchod s nápisem Ironmongers (viz obrázek). Jděte k jeho dveřím, stiskněte pravé tlačítko (AB Action Button), najděte si nějaké nízké auto (ideálně třeba jakýkoliv Thor) a pokračujte k železnici, konkrétně k zablokovanému tunelu.

V jeho blízkosti uvidíte ve skále obrovskou hlavu, ale hlavně svah, takže jeďte s autem těsně k jeho okraji, zkuste na auto vylézt/vyskočit a poté skočte na svah. Pokračujte až k místu, kde bude možné skočit za zátarasy tunelu a šup dolů. Nyní jste tedy v tunelu. Přilepte se k pravé stěně tunelu, jděte směrem k jeho konci a jakmile se objeví symbol pro stisknutí AB Action Button, stiskněte ho. Heuréka, průchod do jeskyně otevřen, takže jím pokračuje přímo do jeskyně. Ano, není to možná nic světoborného, ale jedná se o zajímavé zpestření, které by byla škoda nepopsat.

Nuže, to bude asi tak vše. Doufám, že vám tento přehled snad celé Extrémní jízdy k něčemu bude, a jestli tedy hře dáte šanci znova, přeji při plnění úkolů hodně štěstí a pevných nervů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama