Mafia – mody
Speciály Mafia Článek Mafia – mody

Mafia – mody

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Nestačí vám základní hra? Pak můžete sáhnout po jedné z mnoha uživatelských modifikací, které dokážou první Mafii dost oživit.

Reklama

Mafia je jedna z her, které umožňují velmi snadnou a pohodlnou úpravu. Stačí k tomu jeden šikovný prográmek (Mafia DataXtractor), s jehož pomocí můžete extrahovat všechny soubory hry a libovolně si s nimi pohrát. Modů na internetu nalezneme skutečně úctyhodné množství, ať už se jedná o modely aut, zbraní, nějaké ty úpravy hratelnosti atd. Ovšem nejdůležitější jsou rozsáhlejší kousky, které mnohdy překopou celou hru od základů. Ponechme stranou všelijaké názory, že mody akorát původní hru kazí a ubírají ji kouzlo a pojďme si rozebrat nějaké opravdu kvalitní a neotřelé úpravy.

Mission Pack

Dílo Michala Šafárika, které nabízí alternativní konec hry včetně cut-scén, dabingu a několika nových interiérů. Tom se tedy osobně pomstí Salierimu a vyřídí si účty i se svými původními vrahy. Ačkoliv je obtížnost většiny misí nastavena velmi vysoko a třeba hlasitost dabingu občas kolísá, jde o velmi kvalitní modifikaci, která určitě stojí za vyzkoušení.

Cosa Nostra

Novější počin M. Šafárika. Tentokrát nabízí kompletně nový příběh, lepší a propracovanější cut-scény, kvalitnější dabing a celkově podařený děj. Kdo hledá do hry jakékoliv zajímavé modifikace, Cosa Nostra by mu neměla uniknout.

Blue Dream

Kompletní předělávka města, postav, aut i zbraní do moderní podoby, které má na svědomí autor Martin Steirn. Jde o jednu z nejrozsáhlejších modifikací, jaké v rámci Mafie známe. Příběh sice zůstává prakticky nezměněn, ovšem jestli vás už omrzela 30. léta, co takhle modernější dobu?

City Bars

Mnoha hráčům vadí, že většina budov v Mafii není přístupná. Situaci však mění tento zdařilý mod. Po jeho instalaci je nyní ve hře běžně otevřená například banka, Paulieho byt, Salieriho i Morellův bar nebo hasičská zbrojnice.

Schnee

Tento mod s podivným názvem dodává do hry něco jedinečného, a to sníh. Zasněžené ulice, krajina, stromy i auta, skoro jako v reálu. Jestli se chcete v Mafii trochu zchladit, není nic lepšího, než Schnee Mod.

Cuban

Poněkud ujetá modifikace, která z města Lost Heaven v mžiku udělá kubánskou metropoli. Vše je rázem pestřejší, barevnější, stylovější, zkrátka a dobře jako na Kubě. Chybí snad jen nějaké kvalitní doutníky.

Ikarus

Pokud vám nevyhovují 30. léta ani moderní doba, co takhle osmdesátá léta v Československu? Právě to nabízí Ikarus Mod. Jediným problémem je odporný žlutý radar při jízdě v autě, ale jinak je to jako za starých časů, kdy to vypadalo, že se na silnicích proháněla jen samá Lada Vaz či stará Škoda 120.

Lost Heaven 1932

Také vám občas vadí, že je Jízda v Mafii taková stereotypní a občas bez života? Ne však s módem Lost Heaven 1932, který celou Jízdu pěkně oživí. Na ulicích se baví lidé, parkoviště hlídají všemožní hlídači, tato modifikace zkrátka přidává do Jízdy velké množství rozličných skriptů.

Aeroplane

Ačkoliv k Lost Heaven náleží letiště, nemůžete si ve hře zalétat. To změní tento jedinečný mód, jenž do Mafie přidá letadlo. Sice se ovládá dost špatně a chce to cvik, ale jde o dokonalé zpestření, už jen kvůli vyhlídkovým letům nad městem.

Casino

Kolikrát se už mluvilo o bájném kasínu v Mafii. Časem vyšlo najevo, že jde samozřejmě o fámu, ale tato modifikace do hry gamblerský ráj skutečně přidává, a to rovnou v Salieriho baru. Mod nabízí nějaké ty hazardní hry a také funkční výtah a jakousi tajnou místnost. Takže jestli vás zklamalo, že v samotné hře žádné kasíno není, tato úprava vám může spravit chuť.

Cantrell City

Na závěr tu máme jednu modifikaci, která ovšem nedopadla moc dobře. Přitom nadějný projekt Cantrell City byl skutečně lákavý a troufám si říct, že se mohlo jednat o nejlepší mod do Mafie vůbec. A v čem vůbec tato modifikace selhala? Inu, autor Esaul bohužel neměl dostatek času na zdárné dokončení. Aspoň však vydal demoverzi a v ní si můžete zkusit život v moderní evropské metropoli, použít několik nových zbraní, zaposlouchat se do poutavé hudby, a také začít kousek slibně vypadajícího příběhu. Finální verze pak měla obsahovat třeba bazuku nebo samurajský meč. Ačkoliv si tedy finální Cantrell City nejspíš nikdy nezahrajeme, byla by škoda na tento projekt zapomenout, už jen díky perfektní demoverzi.

Nuže, to byl přehled snad všech nejzajímavějších modifikací legendární Mafie. Už je to hezkých pár let, co hra vyšla a pořád se objevují nové a nové úpravy. Zatím to navíc vypadá, že i s příchodem druhého dílu se moddeři původní hry nevzdají. Přejme jim tedy do budoucna úspěch při tvoření i vydávání dalších jedinečných modifikací.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama