Májová předpověď: tragéd Max Payne 3 proti übervelikánovi Diablo 3
Speciály Diablo 3 Článek Májová předpověď: tragéd Max Payne 3 proti übervelikánovi Diablo 3

Májová předpověď: tragéd Max Payne 3 proti übervelikánovi Diablo 3

10

Pátý měsíc tohoto roku si užijeme ochutnávku apokalypsy. Vychází totiž hra, jež bude znamenat definitivní konec našich prací, studií i vztahů.

Reklama

Jaro je zde v plné kráse! Kytky rostou, dívky pučí... Kdo si však chce sladký mix pylové kalamity a veder ozvláštnit něčím trochu cyničtějším, nemůže v květnu minout.

Kromě třetího Diabla a Maxe Payna totiž budeme moct odprásknout i Hitlera, zaválčit si za nácky i komunisty, zavzpomínat na staré osmibitové časy nebo třeba nakouknout do dystopické budoucnosti z pera Toma Clancyho.

1. května

Měsíc lásky začneme vlažněji s korejskou onlinovkou TERA, jež se chystá na PC. Onlinovce si v její aktuální betaverzi koukl na zoubky WoLf – jako kladům zatleskal skvělé grafice, leč také udělal smutníka na repetetivní hratelnost. Na svátek práce/lásky se uvidí, nakolik korejští vývojáři doladili sporné elementy.

2. května

Fantastických hájemství se ještě podržíme, TERA totiž dýchá na záda Fable Heroes dostupné na XBLA. I když jde o součást světa Fable, snaží se o "nový svěží náhled". Má se totiž jednat nikoliv o RPG, nýbrž o akční adventuru. Je tedy otázka, čeká-li nás spíše prznění legendy, či opravdu závan čerstvého vzdoušku.

Pro indie pozitivní jedince navíc konečně (!) dojdou vydání Awesomenauts na XBLA a PSN. Dlouho odkládaná záležitost vypráví o válkách robotů z roku 3587, v nichž se pomyslným jazýčkem na vahách stane skupina úžasných žoldáků s domyslíte-si-jakým pojmenováním. Hratelností jde o 2D z boku viděnou hopsačku, jež těží hlavně z online soupeření.

3. května

A v nezávislých vodách ještě chvíli zůstaneme, protože se na nás valí Nexuiz. Rychlá multiplayerová arena střílečka postavená na CryEngine 3 totiž vychází z pradávné modifikace pro první Quake (!), u které se nadšenci chopili lopaty již léta páně 2001. Jestli se elán a nadšení indie scény dědí i v profi zpracování, budou moct okusit majitelé PC.

4. května

Tak trochu zvláštní restart přišel loni s Mortal Kombatem (alias Mortal Kombatem 9). Žánr mlátiček nám jakoby dosti vyčpěl – v médiích ostatně sklízejí největší úspěch jen se zprávami o tom, kdy v nich bude hostovat Kratos či jiná mimo-Mortal Kombatovská postava. Mortal Kombat 9 se to úspěšně pokusil zvrátit; a ve snaze bude nyní pokračovat i na PSV.

Virtuální závodníky se na stejné datum pokusí očarovat FIM Motocross World Championship přijíždějící na PC, Xbox 360 a PS3. Jak je jasné z názvu, chystá se na nás zpracování motokrosových závodů, v němž půjde motorky zasrat v různých částech světa. Jak se v našem preview vyznal WoLf, díky mrzké konkurenci se na titul mohou těšit primárně fanoušci chudého žánru.

Přečtete si naší recenzi Sniper Elite V2 a podívejte se na naše gameplay záběry.

Stejný den poprvé ochutnáme menší herní kontroverzi jménem Sniper Elite V2 na PC, PS3 a Xboxu 360. Atmosférická záležitost s ostrostřelcem v hlavní roli se proslavila především tím, že nabídne možnost odprásknout vůdce Třetí říše (nedávno oslavil narozeniny, autor tohoto textu negratuluje). Což je téma, které bylo a je populární. Právě to by ji paradoxně mohlo dopomoct k slušným prodejům, tedy pokud se této sporné uzdičky chytne i nějaký staromilský reportér (ostatně již minulá hra o střelbě na vůdce státu se proslavila).

Retro měsíce května

Vážení přátelé, ano. Retro City Rampage je konečně tu! Hra, kterou mnozí mlíčňáci odsoudí po prvním pohledu na obrázky, chce nabídnout ultimátní parodování osmibitových arkád ve stylu prvního Grand Theft Auto. Jádrem této indie věci je navíc dobový vizuál a efekty, u kterých uroní slzu nejeden pamětník. Zážitek "jako za starých časů" hledejte pro PC, PS3 a PSV.

11. května

Trochu nám mezi všemi těmi velkohubými tituly zapadla akce Starhawk pro PS3. Duchovní pokračování multiplayerové věci Warhawk nabídne nově vesmírné prostředí a příběhovou hru pro jednoho hráče. Kdo si pošmákl na Borderlands, může se ve Starhawk těšit na podobné prostředí oscilující kdesi mezi špinavých Divokým západem a sci-fi Mass Effectem.

15. května

A je to tu. Dunivé došlapání Diabla 3 se projeví vydáním na PC. Ultimátní RPG od studia Blizzard bylo ve vývoji nejméně několik dob ledových a tomu odpovídá i očekávání. Tady nemá smysl dodávat nic dalšího, další psaní o nejočekávanějším titulu měsíce by bylo nošením uranu do Jáchymova. Držme proto alespoň odstavec ticha za navždy lapené hráče...

16. května

Po dlouhé době se dočkáme pokračování Sonic the Hedgehog 4 s podtitulem Episode 2. Náš sprintující ježek se v něm navíc dočká i spojení s předchozím dílem – jeho hráči totiž obdrží gratis děj navíc. Hra bude k dostání 15. května na PSN, a o den později doběhne i na XBLA.

18. května

Pokud vám v krvi nekolují RPG prvky, dalším titulem měsíce v pořadí pro vás nejspíše bude Max Payne 3. Je to už drahně let, co nám Max Payne 2: The Fall of Max Payne ukázal, zač je toho zpomalení času a hustý herní příběh. O prvním dílu nemluvě. Třetí díl přináší netradiční pokračování, které se tak trochu vzdaluje noirovým kulisám. Ať už to dopadne jakkoliv, detektiv se doplouží pro PS3 a Xbox 360, PC hráči si nejspíše počkají do počátku června – datum vydání na PC kulminuje někde mezi 28. květnem a 1. červnem. Zhruba do Dne dětí se ale plešatý alkoholik ukáže i na počítačích.

Tentýž den vyhlížíme i PC verze nemastného neslaného Resident Evil: Operation Raccoon City, o kterém jsme již psali minulý měsíc.

WTF měsíce května

Pokud chodíte nakupovat do nákupních řetězců, možná WTF tohoto měsíce znáte taky. Jsou to simulátory všemožných bazmeků, od stavebního jeřábu po demoliční kouli. V květnu na nás číhá například Agricultural Simulator 2012 či o něco lépe znějící Scania Truck Driving Simulator. Tedy virtuální předstírání zemědělství a kamionování.

Neštěstím podobných titulů není samotná existence videohry simulující něčí nezajímavou obživu. Konec konců, každý titul má své právo na existenci, od Farmville po RapeLay. Problémem je především jejich odtržení od dokumentované reality.

Možná jste si již všimli, že videohrám bohužel chybí ekvivalent dokumentárního filmu. Právě Scania či AS2012 (a tuny dalších simulací jeřábů, rybaření, soustruhů…) by měly potenciál nabídnout i lidštější stránku videoherního zážitku, která by prezentované povolání nezjednodušovala na mačkání trojice kláves a hýbání s myší (a ano, hrál jsem několik podobných her). Například tedy vypíchnout, jak obtížně se žije lidem, kteří denně jezdí po poli traktorem.

Na rozdíl od všech těch videoherních válečných bestiálií, které samozřejmě taktéž postrádají kontakt s realitou, navíc AS2012 a dalším titulům zároveň chybí jakékoliv atrakce.

Nakonec tak podobné hry realitu profesí ohlodávají až na onu pomyslnou kost, která nemá nic společného ani se skutečnými vykonavateli práce, natož s prací samotnou. V zásadě je to totéž, jako kdyby např. dokumentární film o nebezpečnosti zbraní namísto zažitého vyprávění jenom hodinu a půl ukazoval úředníky, kteří různým lidem vyřizují zbrojní průkazy…

23. května

Máj se pomalu chýlí ke konci, důkazem čehož je i zvláštní záležitost jménem Sorcery pro PS3. Ta klade důraz hlavně na pohybové udělátko PS Move, leč nejen dle Rosťových dojmů se tentokrát máme na co těšit! O titulu se mluví jako o pohybové hře „druhé generace“, s čímž přichází i snaha redefinovat nedobrou pověst odvětví. Trpět nemá ani běžnější hratelnost. Jednou z libůstek je i skutečnost, že kouzla půjde ve hře mixovat podobně jako v Magicce. Doufáme v návrat léčivých min!

25. května

Stará známá jednotka duchů se ve své superultrakrutěmoderní variaci odmaskuje na poslední květnový pátek (dle některých zdrojů dokonce už čtvrtek). Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier byla vyvíjena dlouze, snad se tedy můžeme těšit na dobře uleželý zážitek pro PS3 a Xbox 360. Podíváme se v ní navíc do řádně nepěkné budoucnosti, v níž byl vyhlazen minulý Ghost tým a pachatele tak najdeme až s jeho novou generací. S PC verzí se vývojáři rozhodli počkat až do narozenin autora tohoto textu, tedy do 15. června.

Také jiná slavná (a mnohokrát upravovaná) série se vrátí na stejný den. DiRT jsme v různých obměnách (a jménech) viděli i jindy, ale destrukční levoboček bahenních závodů jménem DiRT Showdown se snaží revitalizovat staré dobré demoliční derby. Nebude-li to pro fanoušky moc mimo, se uvidí na PC, PS3 a Xboxu 360.

Výrazně více očekávané je RPG Dragon's Dogma, jemuž se přezdívá „fantasy GTA s draky“. Již z toho je vidět, že se dočkáme hlavně otevřeného světa v kombinaci s kouzelnickými elementy; ocenění za originalitu tak Dragon’s Dogma nejspíše nezíská. Srovnání se Skyrimem se nevyhneme, autoři hry z Capcomu ale tvrdí, že jejich hra bude mnohem akčnější a živější. Jeli to skutečně výhoda, počekujeme na PS3 a Xboxu 360.

Naopak vysokou míru reality má nabídnout Iron Front: Liberation 1944 pro PC. Ta běží na enginu Arma II a nabízí totéž v bledě zeleném kabátku letní ofenzívy z východní fronty roku 1944. Sami či s kamarády se tak budete moct pokusit zpomalit sovětský postup či naopak urychlit marš Rudé armády. Vyhlížet by měli všichni veteráni z dob Operation Flashpoint.

Tolik vše podstatné z měsíce května. Jako vždy platí, že leccos z dat se může dynamicky v průběhu měsíce měnit. Stejně tak jsme vynechali některé nejisté (sci-fi Legends of Pegasus) či nezajímavé tituly (hru podle filmu Battleship…). Oponujte případně v diskuzi.

Na viděnou zase za 30 dnů, odkud na nás mává literární akce Spec Ops: The Line či religiózní datadisk k Civilization V! A možná dorazí i onlinovka The Secret World

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama