Manifold Garden nově na konzole
Novinka Manifold Garden nově na konzole

Manifold Garden nově na konzole

Michal Jonáš

Michal Jonáš

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One Apple iOS

Pro každou jednotlivou platformu má hra speciální bonusy.

Reklama

Manifold Garden je krásná třírozměrná logická hříčka z pohledu první osoby, která podobně jako slavná dvojice Portalů pracuje s fyzikou a gravitací tak, že můžete volně chodit prakticky po jakékoliv ploše. Hru v říjnu 2019 do služby Apple Arcade a na PC (Epic Games Store) vydal (a sám i vyrobil) absolvent fyziky a ekonomie na univerzitě v Chicagu a univerzální umělec, Američan William Chyr.

Pro jednu ze svých výstav digitálních obrazů si Chyr před čtyřmi lety vytvořil snové abstraktní město Chroma City, do něhož nakreslil množství artworků a skic. Z tohoto konceptu vznikla jeho herní prvotina Manifold Garden.

 

Manifold Garden nově na konzole

 

Hra sofistikovaně využívá koncept tzv. Eukleidovské geometrie, což je sbírka základních pouček a zákonů geometrie, kterou vypracoval starořecký matematik Eukleidés. Chyr tuto geometrii spojil jednak s abstraktním uměním a jednak s logickým tématem, u něhož se inspiroval u té zmíněné dvojice Portal, dále u hry Infinifactory a také u snímku Inception.

Výsledkem je krásné, takřka vektorové bludiště plné různých fyzických překážek a hádanek, v němž se můžete pohybovat velmi volně, protože svoji přitažlivost má skoro každá jednotlivá plocha. A nyní po deseti měsících Chyr Manifold Garden uzpůsobil také pro konzole PS4, SW a X1. Podle typu hra vyžaduje 3,1 až 3,5 GB ke stažení.

 

Manifold Garden nově na konzole

 

Zatímco na Apple Arcade je hra samozřejmě zadarmo a na Epicu stojí stále stejných 15,99 EUR (420,-), tak na PS4 za ni dáte 499,-, na SW 400,- a na X1 470,-. Pro každou konzoli má hříčka v rukávu trochu jiné bonusy. Na PS4 jako členové předplatného PS+ dostanete 10% slevu a PS4 jako jediná konzole dostala i bohatší Deluxe edici za 739,- se soundtrackem a dynamickým témátkem na pozadí PS4.

Verze pro SW se chlubí na míru vytvořenými vibracemi HD Rumble, zatímco X1 port obsahuje přes dvacítku artworků na pozadí. Všechny edice pak mají od PC verze vylepšený fotografický režim, s nímž si můžete editovat a zachytávat krásné vektorové artworky přímo ze hry. Nyní je na programu vydání na Steamu v říjnu 2020 po vypršení roční exkluzivity na Epicu.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=w3TJwtuUEr8[/embed]

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama