Mass Effect 3 – Report ze dvou nových misí
Preview Mass Effect 3 Článek Mass Effect 3 – Report ze dvou nových misí

Mass Effect 3 – Report ze dvou nových misí

Martin Cvrček

Martin Cvrček

24

Redaktor zahraničního magazínu Game Informer měl tu čest zhlédnout dosud nepředstavené mise z očekávaného závěru Shepardovy trilogie. Všechny informace naštěstí okamžitě pronikly na veřejnost.

Reklama

Ačkoliv nadpis mluví o dvou misích, redaktor mohl zkusit celkem čtyři, a to úvod na Zemi, známý z uniklé bety, nebo pasáž na salarianské planetě Sur’Kesh, jež je pro změnu známá z dřívějších prezentací včetně GameShow 2011, kde jsme si ME3 mohli sami zkusit. Právě kvůli tomu, že obě mise jsou už dávno známé a vy o nich určitě víte první poslední, poutají mnohem víc pozornosti nově představené pasáže, a to na Marsu a Tuchance, domovském světě Kroganů, s nímž jsme měli tu čest už ve druhém dílu. Takže dost zbytečných řečí, hurá na popis obou misí.

Článek může obsahovat drobné spoilery, takže čtěte na vlastní nebezpečí. Ale kdo by odolal…

Mars útočí

Jak určitě ví většina fanoušků Mass Effectu, planeta Mars hraje v celém universu poměrně důležitou roli, a to díky tomu, že na něm byly nalezeny trosky protheanských ruin, výrazně posunující technologický vývoj a mající za následek zapojení lidstva do galaktické komunity. A právě kolem protheanských trosek se točí celá mise. Jak se dá očekávat, po invazi Reaperů napadne určité moudré hlavy, že ruiny možná skrývají způsob, jak ty obrovité svině zničit, nebo jim minimálně zasadit osudovou ránu. Proto je na Mars poslán tým vědců, s nimiž je však brzy ztraceno spojení. Shepard je proto admirálem Hackettem požádán, aby situaci vyřešil. V tu chvíli se ale projeví staré osvědčené pravidlo, že když se něco podělá, tak pořádně, a tak Shepard nejen že ztratí kvůli písečné bouři spojení s lodí Normandy, ale narazí na početné zástupy jednotek Cerberu. I oni mají zájem prozkoumat protheanské ruiny. Člověka v tu chvíli může napadnout, proč na výzkum prastarých trosek berou tunu po zuby ozbrojených vojáků, ale to je prostě Cerberus, hlavní je že Shepardovi jde zase o kejhák.

Kromě klasických přestřelek nabízí tato mise i speciální akční pasáž na střechách vlaku, kdy musíte přeskakovat z jedné soupravy na druhou a zároveň střílet po nepříteli. Při tom vám může pomoci i Liara, která taktéž dorazila kvůli ruinám. Údajně se v nich totiž mohou skrývat podklady k nikdy nedokončené proti-reaperské zbrani. Zároveň vás v této pasáži čeká i nemilé zjištění, a to že Cerberus si nějakým záhadným způsobem osvojil technologii tvorby odporných Husků, což vojáky paradoxně posiluje (že by tu byla spojitost s románem Odveta). Čím dál lepší.

Starý známý se hlásí o slovo

Jakmile se situace trochu uklidní, přesněji řečeno když se povrch Marsu zaplní mrtvolami vojáků Cerberu, čeká Sheparda skrz hologram rozhovor se samotným Záhadným. Nesmíme zapomínat na to, že Shepard v tu chvíli netuší, proč je najednou Cerberus proti němu a proč nejspíš spolupracuje s Reapery. Záhadný jako vždy okecává, co může, vymlouvá se na zájmy lidstva, a jen tak mimochodem se zmíní, že Shepard už mu není k ničemu. Prostě Záhadný, jak si ho pamatujeme. Navíc se v hologramu mihne ještě někdo další, kdo je v místnosti se Záhadným. Kdo to ale je, se neví.

Jakmile rozhovor skončí, čeká Sheparda zjištění, že se na Marsu vyskytuje vědkyně Cerberu jménem Eva. Není nic lepšího než se po ní trochu podívat a pokud možno z ní vymlátit pár informací. Jenomže, Eva se pochopitelně nechce vzdát tak snadno, a při pronásledování stihne vzlétnout v raketoplánu. Když už to vypadá, že nenávratně zmizí, použije nový parťák James Vega blíže nespecifikovaný dopravní prostředek a raketoplán sestřelí. Eva sice pád přežije, ale rozhodne se zaútočit na dalšího parťáka, v redaktorově případě šlo o Kaidana Alenka. Alenko málem padne, ale Shepard nakonec s Evou udělá krátký proces. Na Marsu už tedy Sheparda nic nečeká, takže vzhůru na další výpravy.

Písky Tuchanky

Jiné místo, jiný čas. Konkrétně Tuchanka po dokončení léku na kroganský genofág. Nezbývá nic jiného, než dlouho očekávané sérum použít, a to přímo na Tuchance skrz speciální věže, které dokážou lék rozptýlit do atmosféry. Brzy ale zasáhne salarianská vláda, která nechce, abyste lék použili. Proč, to není nikomu jasné, nejspíš ani Shepardovi. V takové situaci se samozřejmě musíte rozhodnout, jestli sérum použít nebo ne, což bude s největší pravděpodobností rozhodovat o tom, jestli se k vám ve finálním střetu s Reapery připojí Krogani nebo Salariani.

Po nějaké době strávené na Tuchance je Shepard a jeho skupina, tentokrát složená z Wrexe a Mordina (proč se musí vždy mluvit o postavách, které nám osobně v předešlých dílech umřely?), opět terčem útoku, což má za následek to, že je Shepard oddělen od svých spolubojovníků a cestu na svobodu může najít jen v prastarých katakombách. V nich Shepard narazí na trochu odlišnou společnost, a to Rachni a Turiany, na nichž se však tak trochu projevila mutace v Husky. Kromě toho jsou v katakombách k vidění i známky přítomnosti obrovského červa pojmenovaného Karlos. Jak už víme z VGA traileru a dřívějších informací, brzy po konečné aktivaci kroganského léku nás čeká pohled na epický duel mezi tímto červem a jedním z Reaperů.

Nějaké další informace?

Z hlediska samotných misí už by to bylo všechno, ale to ještě neznamená, že by byl konec informacím. Redaktor totiž mluví i o tom, že v případě nastavení na herní mód Action se rozhovory zaměřují převážně jen na výběr mezi paragonskými a renegátskými volbami. Stejně tak si z nějakého záhadného důvodu redaktor Game Informeru myslí, že za celkovou problematiku Husků přeci jen můžou Gethové, ne Reapeři. Stejně tak existuje možnost, že alespoň na okamžik zahlédneme, jak si jeden Reaper vybral za terč útoku náš Měsíc. Rozhodně tedy bude za co bojovat, a tentokrát můžeme opravdu s klidem říci, že se těšíme víc a víc. Takže se připravte, 9. března začíná obtížný boj za přežití celé galaxie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama