Metroid Prime: Federation Forces – jde to i bez Samus
Metroid Prime: Federation Force Recenze Metroid Prime: Federation Forces – jde to i bez Samus

Metroid Prime: Federation Forces – jde to i bez Samus

Karel Kališ

Karel Kališ

1

Staň se mariňákem Galaktické Federace a poznáš kus galaxie!

Reklama

Nebudeme si nic zastírat. Federation Forces rozhodně nejsou tím, co fanoušci od série Metroid Prime očekávají. Hrdinka Samus Aran se courá kdesi po vesmíru a nahradili ji bezejmenní federační vojáci v jejich masivních robotických oblecích. Místo jednoho celistvého světa k prozkoumání dostanete tři planety rozsekané na něco přes dvě desítky úrovní, z nichž každá zabere zhruba 15-30 minut (míň, pokud chcete získat bonusovou odměnu).

Realisticky působící grafika dostala vale a Federation Forces s barevnými postavičkami jak z hračkářství působí znatelně odlehčeněji. Přesto nejde o katastrofu. Pokud se totiž povznesete nad všechny změny, dostanete velmi chytlavou a chytrou střílečku. Jen si musíte sehnat další tři schopné kamarády, protože Federation Forces září hlavně v kooperativním módu.

Příběhová kampaň, odehrávající se po událostech Metroid Prime 3: Corruption, se sice dá hrát i v jednom hráči, kdy spoluhráče nahradí trojice dronů, ale to moc nedoporučuji. Obzvláště v pozdějších misích je znatelný důraz na spolupráci více hráčů a osamocení vlci okusí silnou dávku frustrace. Máte-li v okolí ale tři dobré kamarády (pochopitelně lze hrát i online, ale to vám bude scházet možnost hlasové komunikace), zažijete spoustu legrace.

Spolupráce začíná už před samotným vstupem do mise, protože si musíte vybrat správné moduly do robotického obleku. Jde o klasické rakety, léčivé moduly, mrazivé, či ohnivé střely a tak dále. V průběhu hry získáváte další moduly, přičemž jste při vybírání limitování sloty a váhou, takže vás čeká časté rozjímání, kdo se na co zaměří.

Samotné mise se hrají z prvního pohledu, stejně jako klasické díly Metroid Prime. Jen po vzoru Hunters tvůrci kladou větší důraz na střílení než prozkoumávání. Naštěstí nejde jen o pouhé střílení, ale čeká vás celá řada hádanek, sem tam trocha skákání, pochopitelně nechybí boje s bossy a tak podobně. Návrh náplně se tvůrcům povedl, prakticky každá úroveň přináší něco nového – například se dostanete i ze svého obrněnce, a coby zranitelný voják se musíte dostat k cíli, zatímco ostatní hráči vás kryjí. Jistě, některé úrovně jsou zábavnější než jiné, ale dohromady jde zábavnou směsku, která vás pobaví pěkných pár hodin (kolem deseti na první dohrání).

Kromě příběhové kampaně Federation Forces ještě nabízí chytlavou fotbalovou hříčku Blast Ball – jde o jakousi variaci na Rocket League, kdy se střílením snažíte dopravit velký míč do brány soupeře. Je to zábava, o čemž se můžete přesvědčit sami, protože na Nintendo eShopu najdete verzi zdarma ke stažení.

Problematický aspekt Federation Forces představuje ovládání. Jak už jsem zmínil, ve své podstatě jde o střílečku z prvního pohledu a na ty podle mého není Nintendo 3DS úplně ideální. Pokud nevlastníte New Nintendo 3DS, budete se muset spolehnout na míření prostřednictvím naklánění handheldu, což je lehce nemotorné. Na New 3DS lze k míření použít gumový C-Stick, ale to rovněž není zcela komfortní řešení. Po čase si zvyknete, ale mohlo to být lepší. To se zároveň dá říci i o strohé grafice, která detaily zrovna neplýtvá. Grafika je funkční, což je tak zhruba vše, co se o vizuální stránce dá napsat.

Ve výsledku tak Metroid Prime: Federation Force představuje příjemnou a chytlavou kooperativní hru, která funguje jako přijatelná odbočka populární série. Ve výsledku bych však stále raději přivítal plnohodnotný Metroid Prime.

Metroid Prime: Federation Force

Verdikt

Nevítaný levoboček populární série, který ale pod strohou slupkou ukrývá zábavnou kooperativní střílečku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kooperativní zábava
nápaditá náplň misí
zábavný Blast Ball
frustrující pro jednoho hráče
strohá grafika
problematické ovládání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama