Microsoft by mohl stáhnout Activision Blizzard z Británie
Novinka Microsoft by mohl stáhnout Activision Blizzard z Británie

Microsoft by mohl stáhnout Activision Blizzard z Británie

Filip Svoboda

Filip Svoboda

11

Britské úřady nemusí plánovaný obchod překazit.

Reklama

Po Evropské unii schválily plánovaný nákup Activision Blizzardu ze strany Microsoftu úřady dalších států, jmenovitě Číny a Jižní Korey. Snahu o zablokování akvizice vyvíjí americká Federální obchodní komise (FTC), která by ale musela případ dostat až k federálnímu soudu, což se v současnosti nejeví jako pravděpodobné. Největší překážkou je tak pro Microsoft britský Úřad pro hospodářskou soutěž (CMA), který se rozhodl obchod blokovat na konci dubna.

Microsoft se proti rozhodnutí odvolal, a pokud CMA své rozhodnutí nepřehodnotí, situace se bude řešit od 24. července před Odvolacím soudem pro hospodářskou soutěž (CAT). Existuje ale ještě další varianta. Už 18. července totiž vyprší první deadline pro uzavření akvizice, jehož zmeškání by pro Microsoft znamenalo další finanční závazky vůči Activision Blizzardu. Společnost by tak mohla uzavřít obchod v tomto termínu i přes nevoli úřadů.

V praxi by to znamenalo nutnost stažení videoherních aktivit Activision Blizzardu z britského trhu. Britští zákazníci by o populární hry nepřišli, ale prodávat by je zde musel distributor, což by uškodilo Microsoftu po finanční stránce.

Případně by Microsoft mohl akvizici uzavřít a následně napadnout u soudu postupy CMA. Podle agentury Bloomberg zvažuje všechny tyto možnosti.

Příští týden se prezident Microsoftu Brad Smith sejde v Británii se zástupci CMA, ale také třeba s ministrem financí Jeremym Huntem, který patří mezi nejhlasitější kritiky regulačních orgánů. Podle těch ohrozí akvizice rostoucí trh s cloudovým hraním.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama