Microsoft končí s podporou Windows XP
Novinka Microsoft končí s podporou Windows XP

Microsoft končí s podporou Windows XP

Michal Burian

Michal Burian

53

Po dvanácti letech končí podpora stařičkého, ale stále oblíbeného operačního systému.

Reklama

Po dvanácti letech se Microsoft rozhodl dnes, 8. dubna, oficiálně ukončit podporu operačního systému Windows XP, který stále používá mnoho lidí, nejen v kancelářích, ale také na svých počítačích doma.

Ukončení podpory znamená, že už nebudou vycházet žádné opravné balíčky a aktualizace, stejně tak nebudou opraveny bezpečností díry. Windows XP se tak stane náchylnějším na viry a další škodlivý software.

Pokud Windows XP stále používáte, tak vám bude i nadále fungovat, avšak stále častěji budou vycházet hry, které nebudou Windows XP podporovat, jako je například Watch Dogs.

Dnes rovněž končí oficiální podpora Internet Explorer 6, internetový prohlížeč debutoval v roce 2001, krátce po vydání XP.

Microsoft připravil speciální webovou stránku (v češtině), kde naleznete pokyny jak přejít na nový operační systém - pochopitelně doporučuje Windows 8.1. Hráčům se ale mnohem více osvědčil lepší/přehlednější Windows 7. Rozhodnutí je pouze na vás.

Hodí se zmínit, že Google má i nadále v plánu podporovat XP v prohlížeči Chrome. Mozilla neposkytla žádné informace o plánech pro Firefox.

,,Microsoft poskytoval podporu pro Windows XP posledních 12 let. Ale teď už nastal čas, abychom spolu s našimi hardwarovými a softwarovými partnery investovali prostředky do podpory novějších technologií, což nám umožní dál nabízet skvělé nové možnosti a prostředí."

,,V důsledku toho už od 8. dubna 2014 nebude dostupná technická podpora pro Windows XP, včetně automatických aktualizací, které pomáhají chránit váš počítač. Microsoft k tomuto datu taky přestane v systému Windows XP nabízet ke stažení program Microsoft Security Essentials. (Pokud už máte program Microsoft Security Essentials nainstalovaný, budete po omezenou dobu dál dostávat aktualizace s antimalwarovými signaturami. To ale neznamená, že váš počítač bude v bezpečí, protože Microsoft už nebude poskytovat aktualizace zabezpečení, které pomáhají chránit váš počítač.)"

,,Pokud budete Windows XP dál používat i po ukončení podpory, bude váš počítač fungovat, ale bude zranitelnější vůči bezpečnostním hrozbám a virům. Čím dál víc výrobců softwaru a hardwaru bude optimalizovat svoji nabídku pro novější verze Windows, a proto můžete očekávat, že narazíte na větší počet aplikací a zařízení, které ve Windows XP nebudou fungovat."

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama