ModNation Racers: Road Trip
ModNation Racers Recenze ModNation Racers: Road Trip

ModNation Racers: Road Trip

Daniel Kremser

Daniel Kremser

2

Závodění na Vitě podruhé, tentokráte však v mnohem dětinštějším kabátku a už s ne tak povedeným výsledkem.

Reklama

Už jsme si na Vitě ukázali dva ryze hardcore tituly a tak je čas na menší odlehčení. Nemusíte se však bát, že vám teď začnu představovat nějakou ryze dětskou hru s jedinou featurou. Směle si troufnu tvrdit, že tento titul je stejnou měrou určen jak pro velké, tak i pro ty menší. Když ještě dodám, že se znovu podíváme na závodní okruhy, většině znalců Sony je už asi jasné, že se jedná o ModNation Racers, které si na PS3 vůbec nevedlo špatně.

Handheldová verze série nese podtitul Road Trip a je více než okatou odpovědí na Mario Kart. Již teď vám však bohužel musím říci, že na motokáry se slavným instalatérem tahle hra prostě nemá. Jak vidno, úplně ve všem hotl Vita prvenství urvat nemůže.

Udělej si, co chceš

Podobně jako klasická verze i handheldové ModNation Racers spolehá především na hráči generovaný obsah. Všechno začíná už u úpravy vlastního jezdce. Škála možností je doslova nekonečná. Všechny ty oblečky, všemožné kombinace tvarů a barev nebo do detailu vypiplaný editor postavy zní fajn. Ono to dokonce všechno fajn je i v praxi a především mladší hráči si zde mohou užít spoustu legrace.

Mnohem více mě ale zajímal editor samotných tratí, na který jsem se nesmírně těšil. K dispozici je sedmero rozličných prostředí, pouští začínaje a jakýmisi horskými panoramaty konče. Hlavně však hra obsahuje nikdy nekončící zásobu snad všeho, co si jen v souvislosti se závoděním dokážete představit. Právě díky neuvěřitelné škále možností je výroba vlastní tratě skutečně povedená a garantuji vám, že nikdy nebudete chtít přestat.

Svou zásluhu na tom má ale i nesmírně povedené ovládání. Vita znovu exceluje díky dotykovému displeji. Všechno je nesmírně intuitivní a trvá jen pár sekund, než se můžete plně ponořit do kreativního rauše. Není pak vůbec žádný problém prstem kreslit trať, různými gesty měnit výšku podloží nebo jediným klikem trať zkrášlovat tribunami a dalšími proprietami z bohaté nabídky. Upravovat se přitom dokonce dá i samotné pozadí.

Sdílej, co chceš

ModNation jednoduše i na přenosné platformě dostálo své pověsti a minimálně do vydání LittleBigPlanet se jedná o jasnou volbu pro všechny kreativně myslící hráče. Už jen proto, že všechny výtvory můžete pohodlně sdílet s ostatními hráči prostřednictvím Share Station. Osobně jsem zatím nemohl posoudit, jak to funguje v praxi, ale podle ohlasu asijských hráčů disponuje Road Trip skvělým systémem filtrace povedených a nepovedených výtvorů. Navíc můžete na Vitě využívat nekonečnou knihovnu výtvorů z PS3. Nouze o obsah tak určitě nehrozí.

Není to však jediná skvěle nevržená komunitní funkce. Za zmínku totiž určitě stojí takzvané Travel points. Vita při prvním spuštění zaznamená vaši lokaci, a pokud se pak se hrou vydáte hezky v realitě na cesty, odmění vás za to in-game bonusy a odemkne vám další předměty ke zkrášlování avatarů a stavění tratí. Rozhodně skvělý nápad!

Zábavné závodění

I když se vám to teď možná nebude tak úplně pozdávat, všechny výše zmíněné prvky jsou ve hře na víc a tou úplně nejzákladnější premisou je závodění. Proto tady taky najdete košatou kariéru, která je stavěná podobně jako ta u WipEoutu. Neustále něco odemykáte a máte tudíž motivaci pokračovat. Autorům se navíc přesně podařilo trefit obtížnost. Nikdy si nepřipadáte ani zbytečně frustrovaní, ale ani nemáte pocit, že vás hra nechává procházet zadarmo.

Jednotlivé závody jsou pak svižné a podobě jako v případě WipEoutu i neskutečně zábavné. Po tratích jsou taktéž rozesety power-upy a i v případě ModNation můžete oponenty nemilosrdně odpravit za použití všemožných zbraní.

Béčkové problémy

Handheldové ModNation Racers jsou zábavné a nabízejí prakticky to samé, co na velké konzoli. Kde však kriticky zaostávají je technické zpracování a především pak hra pro více hráčů. Neuběhne ani půl hodiny, aniž byste nepostřehli více než citelný pokles FPS. Je vyloženě k naštvání, když prohrajete jen kvůli tomu, že se hra začne nepřirozeně posekávat.

To se však bude dát napravit nějakým následným updatem, daleko hůře je na tom multiplayer. Tedy přesněji řečeno, on tady absolutně žádný není. Nepochopitelně tak chybí ten totálně nejkritičtější prvek u závodních her. Pávě v tomto bodě ztrácí ModNation Racers: Road Trip na Mario Kart drahocenné body a zpět už je nedokáže vybojovat ani svým způsobem roztomilá grafika.

Ta se vyloženě drží standardu načrtnutého na PS3. Vsází se na barvy a roztomilé, až dětinské tvary ve stylu LittleBigPlanet. Přiznám se, že můj styl to tak úplně nebyl a takové Mario Kart je dle mého po grafické stránce mnohem povedenější. Nemluvím nyní o počtu polygonů, ale o samotném stylu hry, která vyzařuje až moc dětinský odér.

Pořád dobré, ale ...

ModNation Racers: Road Trip je povedený závodní titul, v němž se jezdí jedna báseň a díky povedené kariéře vás zabaví na skutečně dlouhou dobu. AI je až na překvapivě kvalitní úrovni a nepochybuji, že neskutečná škála možností v oblasti vytváření vlastního obsahu a jeho následného sdílení vás pošle do kolen.

Na druhou stranu se nemohu oprostit od pachutě způsobené rozporuplným technickým zpracováním a chybějícím multiplayerem, jehož absence nedává vzhledem k ModNation na PSP, kde ho najdete, žádný smysl. Když k tomu nakonec připočtu zbytečně až moc dětinské ladění hry, dostává se ModNation na Vitě spíše mezi zklamání. Závodění je to sice zábavné, ale určitě ne tak kvalitní, jako WipEout.

ModNation Racers

Verdikt

Zajezdíte si tady pěkně, ale určitě se neubráníte pocitu, že by to šlo i mnohem lépe. Obzvláště pak po té technické stránce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

možnosti při vytváření obsahu
hezky využité ovládací prvky konzole
sdílení uživatelského obsahu
vyvážená obtížnost
zábavné závodění
technické problémy
absence multiplayeru
zbytečně dětinská grafika
minimum nových nápadů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama