Mortal Kombat – návrat legendy
Mortal Kombat Recenze Mortal Kombat – návrat legendy

Mortal Kombat – návrat legendy

Michal Maliarov

Michal Maliarov

18

Čekání je u konce. Přichází remake, který má všechny fanoušky série uklidnit jednou pro vždy. Povedlo se?

Reklama

Série Mortal Kombat měla své stoupání i strmé pády, a pokud bychom měli být opravdu přísní, vyloženě dobrým byl snad jen první díl. Byl totiž na svou dobu přelomový. Zašlou slávu se nyní chystá oprášit studio NetherRealm, které po dobře přijatém koktejlu Mortal Kombat vs. DC Universe nadobro zakotvilo u první jmenované značky. Ze včerejšího speciálu jste nejspíše pochopili, že nemá Mortal Kombat chybu, recenze jsou ale od toho, aby hru pořádně prověřili. Tak tedy do toho.

S bohem hromů na věčné časy

Říkat, že si člověk kupuje bojovky kvůli příběhu je jako sledovat fotbal kvůli faulům. Tady jde prostě o to dát sis s kamarádem pořádně do huby. Co když ale zrovna dřepíte doma sami a po ruce máte Mortal Kombat? Inu, příběh tu je a co je důležitější, není úplně k ničemu. Sleduje onu oblíbenou při mezi bohem blesků Raidenem a nařachancem Shao Kahnem, který si chce podrobit lidskou říši a rozdrtit všechny kladné bojovníky. Příběh se nese v duchu předchozího dílka studia a to mi více než imponuje. Po kapitolách se tak dostanete k jednotlivým postavám, pochopíte jejich účast na turnaji a hlavně se pořádně zasmějete. I přes brutální náladu totiž o vtípky a odkazy není nouze, i když většinu z nich zapříčiní hlavně vtěrka Johnny Cage.

Vůbec všechno se tu drží oblíbených klišé série, a i když občas přeleze únosnou mez, fanoušci se tu rozhodně budou cítit jako doma. Pokud ale chcete vědět, jaký je opravdový důvod rozbíjení vašeho prasátka (mimo brutálních fatalit samozřejmě), je to přidaná hodnota. Mortal Kombat je totiž doslova nabitý obsahem, který vám vydrží na hodně dlouhou dobu. A to i v případě, že toužíte pouze po singleplayeru. Mimo příběhu je tu totiž také Challenge Tower, což je klasická věž úkolů, po níž se postupně posouváte. Těch je nespočet a každý vám vykouzlí úsměv na rtech svým způsobem. Jednou budete např. bojovat proti Mileeně, která vám bude chtít dát svého plyšového medvídka.

Na svou příležitost čeká i klasický arkádový žebříček, který si můžete projít i v novém systému Tag, tedy dvou bojovnících naráz. Systém pracuje skvěle a plynule, nabízí zajímavá komba a dává vám možnost vybrat dva oblíbené bijce najednou. Fanoušci jistě přivítají blbůsteky Test Your Strike a spol, které hlásí návrat po dlouhé době. Vůbec každý aspekt novodobého Mortal Kombatu je silně cítit nezrezivělou klasikou prvních dílů, nikoliv ostatních odnoží, jež se tak vehementně snažily dostat se na výsluní. A přitom stačilo tak málo.

Kapitolou samou pro sebe je Krypta, která zapříčiní váš dlouhotrvající zájem o hru. Stejně jako u předchůdců se jedná o interaktivní místečko, kde si za hromaděné body otevíráte rakve a děláte další nechuťárny, jež vám pro změnu odemykají bonusy. Může se jednat o bonusovou fatalitu, artwork, novou arénu či hudební skladbu. Dárečků je spousta a pokud vás tak neudrží u hry čiré soupeření, tak Krypta určitě.

V jednoduchosti je síla

Vrací se i standardní rozestavení tlačítek. Čtyři základní pro útoky + blokování a X-Ray pohyb. Nic více vědět nepotřebujete. Efektivní komba jsou tak spíše záležitostí dobrého načasování a spojení tlačítek, než učení jednotlivých kombinací do aleluja. Právě díky tomu může kdokoliv popadnout ovladač, hrát a dosahovat i slušných výsledků. Souboje díky tomu vypadají akčně a brutálně a téměř nikdy se nestane, že by se hráči jen neuměle ohlodávali.

Za pořádnými protivníky můžete samozřejmě jít online, kde kromě klasických i tag zápasů naleznete především tzv. divadlo, což je samo o sobě dokonalým nápadem. Jedná se o takové menší představení, kde se perou dva hráči. Souboje se odehrávají na graficky vyvedeném pódiu a hlediště je plné avatarů hráčů, kteří se rozhodli přijít na zápas podívat. Ti pak můžou nejen do zápasu zasahovat rajčaty, pokřiky a výroky, ale také konečnými známkami. Akorát tu místo trojité otočky s piruetou trhají páteře. To dokáže prodloužit životnost titulu téměř na nekonečnou dobu, protože je zkrátka zábava chodit po divadlech a prskat na schopnosti ostatních.

Kapka sem, koule tam

Nalijme si čistého vína a nehrajme si na slušňáky. Mortal Kombat je jednou z nejbrutálnějších her vůbec a bylo by pošetilé myslet si něco jiného. Tento trend drží i recenzovaný kousek, a to ve velkém stylu. Krvavé orgie jste již měli šanci vidět v našem včerejším speciálu, a tudíž nemá cenu je tu rozebírat. Je to hnus, děs, maso a šílenost. Soustředíme se tedy spíše na jiné maličkosti. Vrací se všechny známé postavy a je jich dokonce více, než byste čekali. Všechny jsou vyvedeny bravurně, a to i včetně unikátního modelu poškození a svých charakteristických vlastností. Potěší pěkné efekty během bitev, z nichž opravdu pocítíte padající rány.

Co si ale zaslouží nesporný obdiv, jsou samotná prostředí, ve kterých se šarvátky odehrávají. Opět se jedná o návrat starých klasik, jejich audiovizuál je ale dechberoucí. Často jsem se musel zastavit, abych si prohlídl detailně zpracované katakomby, obrovské Koloseum či nádherné královské pokoje. Vše je navíc animované a často i interaktivní. Díky tomu jsou souboje symfonií skvělých efektů a prezentace, která si prostě zaslouží naši nejnižší poklonu.

Návrat jak se patří

Mortal Kombat je zpět. Krvavý, brutální a uširvoucí. Zkrátka takový, jaký jej máme rádi. Remake se chlapcům z NetherRealm Studios povedl na jedničku a my tak můžeme hrát bojovku, která uspokojí jak dlouholeté fanoušky série, tak nově příchozí. Jen tak dál.

Mortal Kombat

Verdikt

Najít bojovku s bohatou přidanou hodnotou je těžké. Nový Mortal Kombat k tomu ale navíc přidává i orgie pro fanoušky a nevídanou různorodost, originalitu a horu létajících vnitřností navrch. A to se vyplatí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

návrat ke kořenům
spousta herních módů
Online Theatre
vyšponovaná brutalita
bohatý výběr postav
Scorpion
občas nevyvážená obtížnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama