MXGP: The Official Motocross Videogame
Recenze MXGP: The Official Motocross Videogame

MXGP: The Official Motocross Videogame

Daniel Kremser

Daniel Kremser

18

Vývojáři z Milestone jsou známí svým neumětelstvím a znásilňováním závodních her. Tentokráte do svých spárů dostali oficiální motocrossovou licenci a světe div se, není to až taková hrůza.

Reklama

Recenze z hraní PC verze

A je to tady zase! Italští rádoby závodníci z Milestone se po katastrofálních motorkách a rallye sápají po dalším motoristickém sportu. Tentokráte jejich vývojářské neumětelství odnesl motocross, na který tito herní prznitelé bůhví jakým způsobem získali oficiální soutěžní licenci. Ale může to být ještě horší než v případě jejich posledního nakouknutí do závodního kokpitu rallye speciálu? Ne, opravdu nemůže, protože MXGP: The Official Motocross Videogame je navzdory veškeré mé skepsi překvapivě hratelnou závodní hrou, která motocrossu zase tak velkou ostudu nedělá!

Atmosférická, ale zastaralá

Titul pochopitelně těží hlavně z faktu, že pořádná motocrossová hra tady nebyla ani nepamatuji a je tedy jasné, že se nad ní všichni fandové slitují a prominou jí i ty největší přešlapy. Zklamáni ale nebudou ani příznivci benzínu jako takového, kteří rádi trošku arkádovější motorky, které se nebrání nějakým těm skokům a až překvapivě chytlavé atmosféře. Ano, MXGP má skutečně něco do sebe a leč se to na první pohled nemusí znát, i takový neznalec motocrossové scény jako já se docela bavil.

Autoři ostatně měli na čem stavět a díky oficiální licenci hned působí hra mnohem autentičtějším dojmem. A to se ještě vývojáři chlubí, že všechno je ve hře takřka stejné jako v reálu, což ale bohužel může posoudit pouze fanoušek. Já, jakožto neznaboh ale rozhodně můžu prohlásit, že tratě jsou zajímavé a jejich zpracování zaujme hned na první dobrou variabilní atmosférou i chytrým návrhem, který slibuje nervydrásající klání plná několikametrových skoků a možná i nějaké přetlačovaní v blátě.

Škoda jen, že Milestone celou zábavu vystavěl okolo stoleté technologie, která svá nejlepší léta zažila minimálně před polovinou dekády. Sami ostatně můžete vidět na screenech, že MXGP je sotva průměr a ani pár grafických pozlátek, jako postupně se opotřebovávající trať nebo solidní atmosféra nočních tratí nezachrání hru před audiovizuálním debaklem. Tady jde prostě vidět nízký rozpočet i fakt, že cílové publikum je tristně malé.

Arkádová simulace

I přesto italští závodníci lavírují někde mezi masami a skalními fandy. Výše jsem napsal, že se jedná o arkádu, avšak pravda je to tak na půl. Původně asi tvůrci chtěli vytvořit simulaci a pozůstatky tohoto záměru jsou viditelné takřka všude. Během vývoje se to ale někde zlomilo a nakonec z vývojářského studia vyjel hybrid, který tak nějak zvládne vyhovět všem. I úplný začátečník si může bez problémů zajezdit a díky velkému počtu asistentů a nastavení dokonce bez větších obtíží skončí na bedně. Vášniví závodníci si pak mohou všechno povypínat, nastavit těžkou obtížnost a vyhrát si i s takovými detaily, jako je vyvážení motorky.

Je třeba ale mít na paměti, že motocross nepromíjí a sebemenší chybička tady na vyšší obtížnost automaticky znamená konec startovního pole. Tratě jsou totiž poměrně dynamicky navržené, plné zatáček a záludných skokánků. Jsou tedy náročné i na ukočírování vašeho stroje. Skoro se dá říci, že tady máme Dark Souls závodního světa, protože stejně jako věhlasné RPG, i MXGP po vás vyžaduje absolutní soustředění a zapamatování si všech zákrutů a záludností. A když to náhodou nepůjde, pak se alespoň zasmějete své nešikovnosti.

Obzvláště na vyšší obtížnosti je také dost obtížné propracovat se třeba z posledního místa rovnou do čela tak jako v ostatních závodních hrách. Umělá inteligence tady zcela očividně podvádí, nebo respektive nedělá téměř žádné chyby. Naopak úplně na tu nejlehčí obtížnost není žádný problém se v první minutě trhnout a pak už zbylý chumel závodníků nevidět až do cíle. Opět bych to ale přičíst na vrub hlavně zastaralému enginu a co si budeme povídat, i ryze průměrnému talentu samotných tvůrců. Rozhodně tím ale nechci říci, že by se jednalo o frustrující, ba dokonce nudnou hru. Právě naopak jsem se u hry od Milestone snad poprvé opravdu bavil.

Typický Milestone

Škoda jen, že stejně se lze pobavit prakticky u kterékoli jiné závodní hry. Hlavní herní náplní je totiž naprosto klasická kariéra, která kombinuje obyčejné závodění a manažerské dodatky. Už jsme to viděli v mnoha jiných hrách včetně starších kousků od stejných vývojářů, takže to dech rozhodně nevyrazí. Na druhou stranu se ale jedná o solidní herní mód, který příjemně rozbíjí nudu a ono nakonec ani v podobné závodní hře o mnoho více vymyslet nelze. Samozřejmostí pak jsou i obligátní módy, jako Time trial a multiplayer. Ten ale bohužel zeje prázdnotou.

To je ale nejspíše cena za takto úzce profilovaný titul, který si své kupce bude hledat výhradně mezi skalnými fandy tohoto motoristického sportu. I ostatní si tady sice zazávodí, ale Milestone nepřichází s jediným důvodem, proč neupřednostnit zcela jinou závodní hru, klidně i dvoustopou. MXGP totiž není pouze solidní napůl arkádou, napůl simulátorem. Je to také neskutečně hnusná hra, která trpí nespočtem bugů a nabízí přinejlepším schématickou herní náplň, jenž v ničem nepřekračuje závodnické minimum. A to je bohužel vizitka Milestonu pokaždé!

MXGP: The Official Motocross Videogame

Verdikt

Typická hra od Milestone, která trefila naprostou díru na trhu, ale úspěchu se nedočká, protože vypadá děsně a zajímavého obsahu také nabízí pomálu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

jízdní model
atmosféra
návrh tratí
grafika
schématický obsah
bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama