Na čem rozjedete Horizon: Zero Dawn
Horizon: Zero Dawn Novinka Na čem rozjedete Horizon: Zero Dawn

Na čem rozjedete Horizon: Zero Dawn

Jan Urbančík

Jan Urbančík

40
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC

Benchmarky jednotlivých grafických karet.

Reklama

Když se RPG Horizon: Zero Dawn, které původně vyšlo před třemi lety jako PS4 exkluzivita, podívalo na PC, asi jsme si všichni říkali, jak bude hra náročná a jestli ji rozjedeme. Samozřejmě existují oficiální hardwarové požadavky, přece jen to ale není něco, na co by se dalo spolehnout a vždy je lepší podívat se přímo na to, jak si jednotlivé grafické karty vedou přímo ve hře. A právě do toho se pustil magazín Game Debate, který v Horizonu otestoval tři GPU: RTX 2080, RTX 2060 a GTX 1060. Testování se provádělo v benchmarku, který je součástí samotné hry a probíhalo vždy ve čtyřech přednastaveních: Vyšší výkon, Původní (tím je myšleno nastavení použité na PS4 verzi), Vyšší kvalita, Nejvyšší kvalita. A to všechno ve 3 rozlišeních: 1080p, 1440p a 4K. Vás ale už asi zajímají výsledky, takže jdeme na to.

Nejdřív přišel na řadu high-end v podobě RTX 2080. Ta samozřejmě hravě zvládne rozlišení 1080p a 1440p, ale u 4K už to není žádná sláva, což byste u takto výkonné karty asi nečekali. Pokud vám bude stačit 30 fps, nejspíš to hratelné bude, ale určitě to není něco, kvůli čemu si kupujete takto výkonnou grafiku.

Pak tu máme RTX 2060, ta si vede v prvních dvou rozlišeních kupodivu podobně dobře jako 2080. 4K ale už určitě hratelné není, na to ale ani tato grafika není stavěná.

A nakonec je tu GTX 1060, která je uváděná v doporučených systemových požadavích. Tady už výsledky nejsou příliš dobré. Na 1080p budete mít poměrně problém hru rozběhnout na 60 fps a nejspíš se nevyhnete poměrně výraznému snížení nastavení grafiky. O vyšších rozlišeních se samozřejmě u takové grafiky ani nemá cenu bavit.

Podle jiných magazínů, které testovali grafiky i přímo ve hře pak ale vyplývá, že jsou výsledky ještě o něco horší. Podle thesixthaxis se v některých oblastech s Vega 56 (tedy kartou o dost výkonnější než GTX 1060) na 1080p snímky propadnou hodně pod 60 a dokonce někdy až ke 30 fps. Jedná se tak o velice náročný titul a otázka je, jak moc se port povedl a jestli by se dala optimalizace zlepšit. Hře však určitě nepomáhá ani fakt, že narozdíl od nedávného portu Death Stranding zde chybí DLSS 2.0, které dokáže poměrně výrazně navýšit fps na grafických kartách od Nvidie. Pokud tedy máte v plánu Horizon: Zero Dawn na PC hrát a nevlastníte nějakou high-end grafiku, pravděpodobně se nevyhnete snížení nastavení i na Full HD rozlišení.

Svoji analýzu již vydali také Digital Foundry:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama