Na plnohodnotné využití Source 2 enginu si ještě počkáme
Novinka Na plnohodnotné využití Source 2 enginu si ještě počkáme

Na plnohodnotné využití Source 2 enginu si ještě počkáme

Martin Cvrček

Martin Cvrček

17

Podle vývojáře z Valve ještě engine není hotový natolik, aby mohl být licencován pro další tvůrce. Prý si máme počkat na jeden z neoznámených projektů.

Reklama

Před více než rokem došlo k oficiálnímu oznámení, že ve Valve připravují herní engine Source 2. Od té doby ho využila Dota 2, část VR hříčky The Lab a VR nástroj Destinations, ale zatím jsme se prakticky vůbec nedočkali toho, co lidé z Valve kdysi slibovali.

Obrovské zaměření na podporu uživateli tvořeného obsahu do různých her, licencování enginu ostatním tvůrcům, které bude bezplatné pod podmínkou, že daná hra vyjde na Steamu (zároveň ale může vyjít i kdekoliv jinde)... Oznámení Source 2 zkrátka slibovalo velké věci. K jejich naplnění však zatím do značné míry nedošlo.

A nějakou dobu ještě nejspíš nedojde, jak potvrdil účastník nedávné akce Steam Dev Days. Ten se zeptal vývojářů z Valve na stav Source 2 enginu, přičemž mu Tejeev Kohli řekl, že se ve Valve zatím zaměřují hlavně na podporu uživateli tvořeného obsahu, například na různé skiny a podobné věci. Ne na pořádné SDK, tedy nástroje, díky nimž by bylo možné vytvářet za pomoci Source 2 zcela nové tituly.

Podle Kohliho, jehož slova byla přetlumočena na subredditu Half-Life, zkrátka ještě není engine hotový do takové míry, aby ho bylo možné poskytnout ostatním tvůrcům a aby se s jeho pomocí mohly začít vytvářet tzv. third-party hry. Dodal, že takové věci přijdou až s jedním z neoznámených projektů, na nichž ve Valve zrovna pracují.

Cože, ve Valve pořád dělají hry? Je to překvapivé zjištění, ale asi je to tak. Samozřejmě se nedá říct, co by tím projektem mohlo být, i když každého nejspíš ihned napadne Half-Life 3 nebo Left 4 Dead 3.

Jisté každopádně je, že i když se na Source 2 enginu podle všeho dělá už od roku 2012, stále ještě není hotový a připravený na masové využití mimo produkty od Valve. Na to si nejspíš ještě počkáme, stejně jako na cokoliv, na čem v proslulém, penězi zatopeném studiu zrovna pracují. Zatím víme jen to, že se příští rok dočkáme oznámení nového VR projektu od Valve.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama