Nad novým prohlášením EA o mikrotransakcích v Battlefrontu 2 zůstává rozum stát
Star Wars: Battlefront 2 Novinka Nad novým prohlášením EA o mikrotransakcích v Battlefrontu 2 zůstává rozum stát

Nad novým prohlášením EA o mikrotransakcích v Battlefrontu 2 zůstává rozum stát

Martin Cvrček

Martin Cvrček

64

Tvůrci se prý nechtěli příliš spoléhat na prodej kosmetických skinů postav, protože by mohly být v rozporu s kánonem Star Wars.

Reklama

Star Wars: Battlefront 2 se momentálně nachází ve velmi prekérní situaci. Hra sice vyšla v technicky uspokojivém stavu, ale patch, který dorazil minulý týden, rozbil celou řadu věcí od fyziky až po stabilitu serverů, na nichž se velmi často můžete setkávat s nepříjemnými lagy. Ve hře navíc zůstává příšerný systém postupu, který vede k otravnému grindu a navíc navádí hráče k tomu, aby se prostě někam připojili a čekali v tzv. AFK stavu, protože kredity, které jsou základem postupu, získáváte s ohledem na čas strávený v zápase, nikoliv v závislosti na výkonu. S výjimkou lagů se k těmto problémům dosud nikdo z řad EA nebo DICE oficiálně nevyjádřil, což vše ještě zhoršuje.

Největší pozornost na sebe ale stále strhává otázka mikrotransakcí, které byly dočasně odstraněny několik hodin před vydáním. Nyní v tomto směru přilil olej do ohně finanční ředitel EA Blake Jorgensen. Jak informuje server GameIndustry.biz, Jorgensen na akci Credit Suisse Technology, Media & Telecom Conference prohlásil, že mikrotransakce odstranili z důvodu obav z pay-to-win modelu. Ty byly za stavu předcházejícího vydání hry rozhodně na místě, protože jste si mohli utracením reálných peněz ve hře dost přilepšit.

Jorgensen však zároveň prohlásil, že tu stále jsou lidé, kteří mají více času a méně peněz, stejně jako lidé, kteří mají naopak méně času a více peněz, přičemž je nutné tyto dvě skupiny nějak vyvážit. To bohužel s největší pravděpodobností znamená, že ať už se mikrotransakce vrátí v jakékoliv podobě, stále bude možné utrácením peněz váš postup multiplayerem urychlit.

To však stále není ta absurdita zmíněná v titulku této novinky. Tou je až prohlášení, že se v EA nechtěli příliš spoléhat na prodej kosmetických skinů postav, což by bylo z pohledu většiny hráčů a zákazníků ideálním řešením celé situace. Jorgensen to obhajuje snahou o dodržení kánonu Star Wars, přičemž uvádí jako příklad růžový oblek Dartha Vadera, který by si určitě nikdo nepřál.

Něco takového je ale v mnoha směrech naprostý nesmysl, který nanejvýš dokládá, že Jorgensen vůbec netuší, o čem mluví. Nikdo přece nechce takové extrémy, ve světě Star Wars lze totiž najít velké množství inspirací pro různé skiny, které budou kánonu věrné. Luke Skywalker může nosit oblečení z konce Nové naděje, z různých fází filmu Impérium vrací úder nebo z komiksů. Leia Organa se přímo proslavila velmi bohatým šatníkem. Darth Maul může vypadat stejně jako v seriálech Clone Wars a Rebels. A tak dále.

Je tu zkrátka spousta možností, jak zakomponovat množství skinů a zároveň zachovat věrnost Star Wars kánonu. Nemluvě o tom, že multiplayer porušuje kánon světa Star Wars už nyní. V online režimu totiž mohou běžně bojovat vedle sebe nebo proti sobě hrdinové z různých období a vítězstvím nebo prohrou je leckdy možné upravit kurz různých významných událostí filmové ságy.

Jorgensen si zkrátka naběhl a komunita mu to nesmyslné prohlášení už nyní dává v mnoha diskuzích dost sežrat. Očividně se nám tu rýsuje konkurence pro taktéž nesmyslné a dnes už zlidovělé prohlášení komunitního manažera EA, že dlouhý čas nutný pro odemčení hrdinů v multiplayeru má přinést pocit pýchy a úspěchu („sense of pride & accomplishment“).

Možnost, že by se v EA zbavili mikrotransakcí, je samozřejmě mimo hru. Jorgensen a spol. stále věří, že mikrotransakce jsou cestou, jak udržet komunitu pohromadě při vydávání dodatečného obsahu. Něco takového se již podařilo v případě sportovních her, teď se prý musí přijít na správný způsob, jak něco takového zdárně zavést i do těch nesportovních, přičemž jednou z cest má být naslouchání hráčům, což se ale EA zatím příliš nedaří.

Bohužel, ačkoliv je stále více zjevné, že o významných věcech v souvislosti s Battlefrontem 2 rozhodují lidé, kteří žijí v jiném světě, stále není jasné, v jaké podobě se mikrotransakce přesně vrátí. Na nějaké kosmetické záležitosti pravděpodobně přeci jen dojde, protože v souborech hry již bylo nalezeno menu pro vizuální úpravu všech řadových jednotek, které můžete vidět třeba níže v čerstvém videu z kanálu BattlefrontUpdates. Jak se ale zdá, přání většiny hráčů, aby bylo za reálné peníze možné kupovat jen a pouze kosmetické položky, pravděpodobně nebude vyslyšeno.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama