Nail’d – jako na horské dráze
nail'd Recenze Nail’d – jako na horské dráze

Nail’d – jako na horské dráze

Martin Cvrček

Martin Cvrček

9

V poslední době je to samá akce, samé Call of Duty, samá Mafia II, samé NFS: Hot Pursuit, až máme občas pocit, že na nějaké obyčejnější závodní hry na současném trhu není místo. Nail’d to však hodlá změnit, ale jak se dozvíte v této recenzi, zas tak obyčejné závodění to rozhodně není.

Reklama

Válení v bahně, to my rádi

Nail’d je v podstatě jakýmsi křížencem mezi poměrně nedávno vydaným Pure a FlatOuty. Stačí? Asi těžko, takže to trochu rozebereme. V tomhle závodním kousku vás čeká závodění na čtyřkolkách, resp. motorkách (to podle vašeho vkusu), a to ve čtyřech různorodých prostředích, konkrétně v kaňonech, Řecku, zasněžených horách a nesmí chybět ani lesy. Podobně jako v Pure však jde nějaká fyzika stranou a při závodění strávíme dost času ve vzduchu, nicméně tentokrát není hra tak moc zaměřená na různé akrobatické kousky. Naopak, zaměření Nail’d je vyloženě na adrenalinové závodění, a v tom hra exceluje. Jak můžete vidět na okolních screenshotech, obraz málokdy zůstane zaostřený. No jo, ale když váš stroj jezdí/létá závratnou rychlostí, pak zase řádíte s pomocí všudypřítomného nitra, nemůžete čekat nic jiného. Možná vás napadá, že kvůli tomu hra ztrácí přehlednost, ale můžeme vás uklidnit, že neztrácí. Ani trochu, a to hlavně díky víceméně povedenému designu tratí.

Tratě jsou kapitola sama pro sebe. Rozhodně je musíme pochválit, naprostá většina z nich dokonale sedne k celkovému stylu hry. Sice se tu najdou slabiny, jako občasné odbočky do slepých míst, ale jinak si není na co stěžovat. A nemůžeme si stěžovat ani na výše zmíněná 4 prostředí, protože i když většinou kvůli té rychlosti nemáte šanci kochat se okolím, stejně tvůrci všechno vymodelovali do detailu a vy si občas skutečně připadáte, že jste na trochu rozmazaném výletě v Řecku. Tím se dostáváme k celkovému grafickému kabátu. Taky nejde o žádnou tragédii, ačkoliv tu je pár problémů, hlavně teda nedodělané stíny. Často jsme totiž zažívali, že padáme k zemi a vidíme, že stíny se teprve dotvářejí. Rozhodně to není způsobeno tím, že bychom Nail’d hráli na slabém PC, právě naopak (mimochodem, hra má dost příznivé HW nároky), spíš vidíme chyby přímo v kódu hry. Korunu tomu nasadily občasné chvíle, kdy nás dokonce předbíhal stín vlastní čtyřkolky. Zkrátka, grafika je na dobré úrovni, ale ty stíny působí dost divně, ale aspoň že audio stránka hry nezklamala. Soundtrack tvoří skvěle padnoucí rockové skladby, a i ozvučení samotné hry nemá chybu. Svištění vzduchu, pískot kondorů, motory čtyřkolek… Prostě paráda.

Nejezdíme přece sami

Při tom šíleném ježdění nám ale někdo musí dělat společnost. Sice občas protivníky vzhledem ke zběsilému tempu nevnímáte, ale stejně je musíme zmínit. Jejich inteligence sice občas pokulhává, ale aspoň jsme nezažili typický efekt gumového lana, kdy nám protivníci visí za zadkem bez ohledu na to, jak rychle jedeme. Chválíme, že občas dokáže AI dohnat náš náskok a někdy využije i sebemenší chybu v naší jízdě (věřte nám, budete bourat často), jenom nás občas štvala nevyvážená obtížnost. Nějak nám hlava nebere, že jedeme tři závody bez sebemenších problémů, protivníci nám vůbec nestačí, ale pak následuje závod, kdy jsme rádi za to, když skončíme třetí (i tak to ale hra počítá jako vítězství). A pak zase pár závodů, kdy necháváme protivníky daleko za sebou. Čekali jsme, že se obtížnost bude postupně zvyšovat, ale nestalo se, a tohle poskakování nám celkem vadí. Sice to pořád nepovažujeme za frustraci, co by odrazovala od hraní, ale i tak to nehodláme jen tak přejít.

Zlatý pohár

Tohle všechno zažíváte hlavně v režimu šampionátu, kdy vyhráváte jeden závod za druhým, a kromě toho ještě hra nabízí volné ježdění a zábavný multiplayer (nutno podotknout, že jsme neměli problémy s připojením a pár online závodů máme úspěšně za sebou). Nesmíme zapomenout ani na možnosti úprav čtyřkolky či motorky a taky postavy samotného jezdce. No, a když to všechno máte už za sebou, můžete zkusit splnit všech 49 achievementů, i když do té doby už asi budete tím adrenalinem přehlcení. Napoprvé jde ale o náramnou zábavu a ježdění zabaví skoro každého, jenom pozor na slabší povahy. Pro ty doporučujeme mít po ruce kinedryl, aspirin nebo jiný účinný prášek na to, aby se vám nezamotala makovice nebo nezvedal žaludek. Někdy je totiž té zběsilosti až moc, ale nám to sedlo. Nejsme přece slečinky. Sice nečekáme, že Nail’d začne trhat prodejní rekordy, ale svou základnu fanoušků si určitě najde.

nail'd

Verdikt

Adrenalinovější a rychlejší Pure říznuté stylizací FlatOutů? Bereme všema deseti. Nejde sice o žádnou revoluci, ale v žádném případě nejde ani o špatnou hru. Naopak, Nail’d s klidem doporučujeme všem příznivcům závodních her, užijí si určitě i ostatní.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

povedený design tratí
celková šílenost
4 propracovaná prostředí
rockový soundtrack
multiplayer
možnosti úprav
nízké HW nároky
občasná nepřehlednost
sem tam slepá místa na tratích
nedodělané stíny
v podstatě nic nového
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama