Návrat Temného Rytíře
Blogy čtenářů Článek Návrat Temného Rytíře

Návrat Temného Rytíře

Bruce Wayne

Bruce Wayne

Komiks Franka Millera z roku 1986, který se každému správnému fanouškovi Batmana či komiksovému nadšenci zapsal do srdce jako jeden z nejlepších…

Reklama

Komiks Franka Millera z roku 1986, který se každému správnému fanouškovi Batmana či komiksovému nadšenci zapsal do srdce jako jeden z nejlepších komiksů, který byl kdy napsán.

Příběh se odehrává v 80. letech kdy už se blížilo vyvrcholení studené války ve které Rusko hrozilo atomovou bombou a nikdo nevěděl co z toho vzejde. Bruce Wayne si už mohl dovolit pověsit kápi na hřebík. Po celých deseti letech byl v městě Gotham klid a dokonce Joker už bez Batmana nebyl Joker. V tu dobu se ale objevila nová hrozba. Gang mutantů tvrdí, že přebírají nad městem vládu. Napadají, znásilňují a vraždí. Bruce Wayne, který po deset let hledal dobrou smrt k jeho postavě opět obléká kápi aby v Gothamu nastolil zákon a pořádek. Časy se, ale změnily a Batman to už nebude mít jednoduché. Komisař Gordon, který pracuje na tomto případu se i přes jeho nelibost chystá na odchod do penze tudíž nebude nikdo kdo by Batmana podporoval. Pokud by ovšem Gordona nahradil někdo rozumný. Vůdce gangu mutantů přesto chce jeho hlavu a to i přes několik nepovedených atentátů. Navíc už Bruce není zrovna nejmladší, ale ani to ho nezastaví. Batman v této drsné době musí čelit nejen starým známým či novým zloduchům, ale i samotnému Supermanovi.

Komiks

Toto téma bych nemusel vůbec rozvádět a stačilo by pouze říci výborné. Ve škole by to bylo za jedna, ale vyjádřit to ve známce by chtělo značnou řádku hvězdiček. Je to dílo, které ještě před slavným Sin City či 300: Bitva u Thermopyl, udělalo z Franka Millera hvězdu. Příběh i kresba nám názorně ukazuje krutou realitu a zlo, které v Gothamu číhá tím Millerovským stylem tedy "Komiksem z drsné staré školy". Kresbám k dokonalosti dopomohli ještě dva lidé - inker Klaus Janson (Ink je obtažení kresby kreslené tužkou tuží) a koloristka Lynn Varley. Kresba v tomhle komiksu je to co na první pohled praští do očí a zaujme.

Film

O převedení tohoto komiksu na filmová plátna měl před lety zájem režisér Zack Snyder, který už má zkušenosti s filmy podle komiksu a to Millerovým 300: Bitva u Thermopyl, Strážci od Alana Moora či klasického hrdinu Supermana Muž z oceli. Tímto by si ale ukousl příliš velké sousto a kdyby se nepovedlo, už by se snad na place ukázat nemohl. Dopadlo to tedy tak, že tvůrci z komiksu vycházejí, nebo je tam určitá podobnost. Každý díl z Nolanovi Batmanovské trilogie také vychází z komiksu a právě temný Rytíř Povstal vychází z Návratu Temného Rytíře. Jinak pro zajímavost Batman Začíná vychází opět z Millerova komiksu Batman Rok Jedna a Temný Rytíř zase z Batman Dlouhý Halloween.

Další co by mělo dle informací čerpat právě z Návratu Temného Rytíře je Snyderovo plánované pokračování Muže z oceli - Batman vs. Superman. Ale to se spíše od toho oddaluje a film bude spíše příprava na Ligu Spravedlnosti. Zde se má objevit i Wonder Woman, Green Lantern nejspíše jako John Stewart či dokonce Vic Stone jako Cyborg. Do role Bruce Wayna je pro někoho bohužel (pro mě třeba) a pro někoho dobře, potvrzen Ben Affleck. I přesto si, ale film jako fanoušek nenechám ujít neboť jde o první střet těchto dvou hrdinů ve hraném filmu. Film byl opět posunut na rok 2016.

Komiks Návrat Temného Rytíře našel svojí adaptaci ve dvoudílném animovaném filmu. Adaptace se věrně snaží vyjít z předlohy. Píši "věrně vyjít" neboť tam bylo přidáno pár scén, které v komiksu nebyly. Nejsou ale ke škodě. Vytknul bych tedy animaci postav. Většina postav tam vypadá šíleně svalnatě a to včetně Jokera. Dále bych vytknul to, že je film hodně uspěchaný a to hlavně scény, které by stály za zvážnění jako např. kdy je Waynovo sídlo v plamenech a Alfred padá k zemi mrtev. Ta scéna mi přijde hodně uspěchaná. To je asi tak všechno co vytknout. Co především pochválit je výborný soundtrack Christophera Drakea, který se postaral o hudbu k Batman Arkham Origins. Co dál ještě pochválit je kvalitní dabing Batmana/Bruce Wayna, kterého nadaboval Peter Weller známý z původního Robocopa.

Moje vize na případný film

Už jsem zmiňoval, že by Snyder rád zfilmoval tento komiks. Dále jsem na nějakých stránkách četl nějakou nelibost odůvodněnou tím, že na zfilmování je už pozdě už jenom proto, že se to odehrává ke konci studené války a prezidentem je Ronald Reagan. To je ovšem blbost a dle mě na zfilmování není nikdy pozdě a fanouškům (jako třeba mě) by to udělalo radost.

Jednou jsem na internetu viděl obrázek Batobleku, který mě celkem zaujal (na FB stránce Školy Stana Winstona, kde se nachází spousta obrázků ohledně komiksů). Ten oblek měl něco do sebe vypadal dobře a možná by ustál i Supermana. Napadlo mě, že by také nebylo špatné převést Millerův příběh do současnosti a... No prostě ho zmodernizovat. Vím že je to rouhání, ale je to pouze nápad. Také jsem narazil na jeden, vycházel z toho, který byl použit při střetu se Supermanem s Nolanovským nádechem (ComixZone). Co by ale zmodernizovat nepotřebovalo by byl ten úžasný Batmobil, který byl už dost nadčasový. Jinak bych už výrazněji na dějovou linku nesahal.

Dále by bylo zajímavé obsazení. Bruci Waynovi je zde pětapadesát let i když možná vypadá starší. Nemluvím teď o jeho tělesné stránce, ale vzhledové stránce. Nechci nijak narážet na Christiana Balea, který se pro Nolanova Batmana doslova narodil, ale co mě celkem mrzí je, že nikoho (a to i dříve) nenapadlo obsadit Dylana McDermotta jako Bruce Wayna. Raději tam pustí Afflecka. Do NTR by nemusely Bruce po vzhledové stránce dělat tolik starého a McDermott by se s podobným věkem mohl do role usadit.

Bruce Wayne, ale není jediný kdo tolik zestárl, stárnou i další protagonisté či antagonisté jako například Komisař Gordon, Selina Kyle či Joker a Two Face.

Ohledně Jokera. Někteří fanouškové (spíše ty filmu) dospěli k závěru, že Ledgerův Joker je nejlepší. Dokonce z některých komentářů jasně vyplynulo, že už nikdy lepší nebude. V tomhle bude ovšem problém neboť Heath Ledger bohužel už mezi námi není. V komiksech má Joker svůj jasně daný Origin, ve kterém figuroval i Batman (Skvěle ukázané v komiksu Kameňák). Takový Joker byl výborně podán i v zatím třech hrách s podtitulem Arkham kde ho skvěle nadaboval Mark Hamill. Já osobně si myslím, že by nového Jokera mohl zahrát Willem Dafoe.

Hra

Než vyšel trailer na Batman Akrham Knight 'Father to son' bylo spousta spekulací. Spekulovalo se i o tom, že by se tam mohl objevit dokonce i Superman. Nejde pouze o diskuse na českých stránkách, ale i světových. A většina lidí tuhle variantu nepřijala zrovna nejlépe. Já osobně bych v Arkham sérii Supermana viděl nerad. Narušilo by to tu temnou atmosféru, pocit bezmoci a to epické završení, které trailer tak skvěle navodil. Až třeba udělají další hru z Batmanovského universa tak by se tam Superman mohl nějak mihnout či to vzít stylem jakým byl Superman vyobrazen v komiksu Batman HUSH. Dále by mi Superman nevadil kdyby hra přímo či nepřímo vycházela z právě z Millerova komiksu.

Závěr

Tímto bych chtěl zakončit tento článek. Batman letos slaví 75. výročí vzniku a za tu dobu přinesl vážně dost a myslím, že Návrat Temného Rytíře patří na samotnou špičku. Popřípadě napište něco do komentářů, rád bych znal názory jiných fanoušků na tento či jiný komiks.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama