Nejdůležitější poznatky a informace z letošních Steam Dev Days
Novinka Nejdůležitější poznatky a informace z letošních Steam Dev Days

Nejdůležitější poznatky a informace z letošních Steam Dev Days

Martin Cvrček

Martin Cvrček

12

Oznámení nového VR titulu od Valve v příštím roce, nový prototyp VR ovladače nebo podpora SteamVR v systémech SteamOS, Linux a Mac OSX. Zkrátka VR, kam se podíváte.

Reklama

Studio Valve i letos uspořádalo konferenci Steam Dev Days, zaměřenou především na podporu a využití Steamu. Ústředním tématem letošního ročníku však nebyl ani tak Steam jako takový, spíše všechno možné spojené s virtuální realitou.

Asi nejpodstatnější informace pro nás hráče je, že Valve chystá nový titul. Než se ale začnete radovat, že ve Valve zase začali dělat hry, musím vaše nadšení trochu ultumit. Má jít o další VR projekt. Je sice možné, že Valve pracuje i na nějakém tradičním titulu, ale zatím lze s jistotou vyhlížet jen další VR počin. K jeho oznámení přitom dojde během příštího roku, přičemž tvůrci slibují, že hráči i vývojáři nebudou zklamaní.

Nabízí se otázka, co může být tím projektem. Může jít o nějaké pokračování experimentálního projektu The Lab, který je spíše kolekcí menších hříček, nebo něco úplně nového. Také může jít o VR projekt zasazený do světa Half-Life, o němž se zase začalo spekulovat po různých náznacích, jež hráči nalezli v kódu volně dostupného nástroje Destinations, který využívá engine Source 2. Nebo přeci jen půjde o nějakou klasickou hru, jen s VR podporou.

SteamVR, které využívá headset HTC Vive, v tuto chvíli podporuje pouze operační systém Windows. To se ale časem změní, protože podpory SteamVR se dočkají i operační systémy SteamOS, Linux a Mac OSX.

Valve navíc časem hodlá umožnit licencování systému Lighthouse, který sleduje pohyb vašeho těla při používání HTC Vive. Díky tomu ho bude moci využít každý, kdo chce vytvořit vlastní sledovací zařízení. Tvůrci chtějí, aby byla technologie Lighthouse stejně otevřená a standardizovaná jako třeba Wi-Fi. V příštím roce se přitom máme dočkat nového typu sledovací stanice, která Lighthouse využívá.

Ve Valve připravují také nový typ ovladače pro SteamVR. Na Steam Dev Days byl k vidění jeho prototyp a největší předností je možnost detekce částečného otevírání či zavírání dlaně a uchopení i upuštění předmětů ve virtuální realitě.

Fotografie pochází z webu UploadVR, kde najdete další fotografie prototypu.

Na Steam Dev Days dále došlo na oznámení Hardware Development Kitu pro SteamVR a skutečnosti, že Valve investuje do společnosti Nitero. Ta se zaměřuje na vývoj 60 Ghz bezdtrátové technologie pro virtuální a rozšířenou realitu. Podle všeho má tahle investice co dělat se snahou udělat z HTC Vive a obecně VR headsetů pro osobní počítače bezdtrátová zařízení.

Aby tahle novinka nebyla jen o virtuální realitě, sluší se zmínit, že se Steam dočká podpory sledování 360° videí a nově bude možné sledovat videa i v mobilní verzi Steamu. V následujících týdnech by navíc mělo dojít k překopání stránky obchodu, aby byla praktičtější a pohodlnější. Pak tu máme pár zajímavostí. Asie je nyní v rámci Steamu třetí nejvýdělečnější region a Valve hlásí, že každým dnem se na Steamu objeví zhruba 1000 nových uživatelů virtuální reality. Tolik k tomu, že je VR záležitost velmi úzkého okruhu hráčů.

Zapomenout bych neměl ani na fakt, že Steam API bude dříve či později podporovat všechny populární typy ovladačů. Vše začne s DualShockem 4, o čemž jsme informovali v samostatné novince. A jestli si hodláte pořídit novou televizi, možná by vás mohlo zajímat, že v nových televizích od Samsungu bude integrováno zařízení Steam Link, určené na streamování her ze Steamu. Snad pak ty televize nebudou vybuchovat podobně jako mobilní telefony Galaxy Note 7.

Na závěr ještě jedna kuriozita. Posledně se vývojáři, kteří se Steam Dev Days zúčastnili, mohli těšit z jednoho ze Steam Machines, po nichž mimochodem už ani pes neštěkne. Letos dostali od Valve něco krapet jiného, konkrétně balení, v němž lze nalézt především Steam Controller a jeho nedávno odhalené příslušenství (nálepky, pouzdro, hardwarový klíč a jeho držák).

Součástí dárkového balení je i Steam Link a jeho samolepky, zápisník a hezká klíčenka s motivem Steam Controlleru. Možná že Valve poslední dobou šetří na hráčích, jak jen může, ale na vývojářích očividně šetřit nehodlá. Už se těším na ty spokojené ohlasy vývojářů, kterým na Vánoce zase dorazí balení čokolády.

Zájemce o vyzobání i těch nejmenších novinek a podrobností, které na Steam Dev Days zazněly, odkážu na blog SteamDB, nabízející přehled všeho relevantního z prvního i druhého dne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama