NEJlepší hry pro Playstation 4
Speciály Bloodborne Článek NEJlepší hry pro Playstation 4

NEJlepší hry pro Playstation 4

Jakub Žežule

Jakub Žežule

46
Platformy PlayStation PlayStation 4

Playstation 4 prožil zlatou éru herních hitů.

Reklama

Playstation 4 byl hlavní konzolí Sony po dobu dlouhých sedmi let, v redakci jsme se tedy rozhodli dát hlavy dohromady a podělit se s vámi o desítku titulů, které nás na PS4 zaujaly nejvíce. Větší odstup od příchodu PS5 a nástupu nové éry nám snad pomohl k získání zdravější perspektivy.

Z hlasování o nejlepší hry na PS4 jsme vyřadili klasické remastery a cross-gen tituly vydané po vydání PS5, a ačkoliv do seznamu pronikly i některé multiplatformní tituly, je z něj jasně patrné, že Playstation 4 nás v první řadě bavil svými exkluzivitami. Níže tak předkládáme desítku titulů řazených abecedně, které redakci Zingu na PS4 zaujaly nejvíce. Obdobné články zaměřené na Xbox One a PC máme již připraveny a vydáme je velmi brzy.

Bloodborne

Pokud bychom hledali mezi PS4 exkluzivitami jeden titul, pro který by se nejvíce hodilo označení kultovní, jednalo by se o Bloodborne od From Software. Soulslike RPG učarovalo svým fanouškům mimo jiné všudypřítomnou hororovou estetikou, děsivým designem monster, nápaditými bossy i nezapomenutelnou hudbou. Mezi jeho hlavní devizy dále patří i náležitě adrenalinový soubojový systém, který na rozdíl od Dark Souls nutí hráče riskovat a útočit, což krvelačné bestie a pomatení obyvatelé děsuplného města Yharnamu dokáží náležitě využít.

Svět Bloodborne si pro svůj fascinující lore získal srdce nejen fanoušků H.P. Lovecrafta. Naprosto mistrovský design prostředí tu kombinuje atmosférickou vizuální stránku s důmyslnou propleteností herního světa, který se vám vryje do paměti tak, že na nějakou mapu si ani nevzpomenete. Bloodborne je jednou z mála her, v níž je vše podřízeno centrálnímu tónu hry, který jde ruku v ruce se všemi jejími dílčími mechanismy. Vy se zde tak opravdu budete cítit jako lovec i lovná zvěř zároveň. Bloodborne představuje noční můru, z níž se nebudete chtít probudit.

Ghost of Tsushima

Otevřený svět v podání PS4 exkluzivity Ghost of Tsushima exceluje především úžasnou atmosférou a fantastickým příběhem osazeným brilantně ztvárněnými postavami. Studio Sucker Punch zde dokázalo namíchat vítěznou formuli sestávající z pečlivě napsaných vedlejších questů a naprosto úchvatné grafiky, jež v sobě spojouje technické mistrovství i uměleckou krásu. Zmínít musíme i překvapivě vydařený multiplayer, který už tak výtečnou hru obohatil brzy po jejím vydání. Tsushima dodnes patří k nejvíce vtahujícím herním titulům na trhu, neboť se snaží navigovat hráče jinak než pomocí waypointů a tradičních herních technik. Mezi vaše průvodce zde patří vítr, zvířata, nápadné prvky v okolní krajině i prostorový zvuk.

Další předností je veskrze povedený soubojový systém, jehož celkovou obtížnost si můžete nastavit podle libosti. Mnozí hráči přirovnávají Ghost of Tsushima k sérii Assassin’s Creed, jedná se však o po všech stránkách podstatně vyladěnější titul s mnohem přijatelnější herní dobou, který svým důrazem na imerzi a dojemný, pečlivě odvyprávěný příběh posouvá žánr openworldových akcí o poznání dál než spíše konzervativní, obsahově přepálená Assassin's Creed. Aktuální Director's Cut je přitom ještě o něco lepší.

God of War

God of War představuje mezi exkluzivitami z produkce Sony obzvlášť těžkou váhu. Hra v roce 2018 dokázala vyfouknout většinu cen o Hru roku dokonce takovému kalibru, jakým byl (a stále je) Red Dead Redemption 2. God of War si to vysloužil díky svým nesčetným přednostem.

Jeho dojemný příběh zasazený do severského světa vypráví o komplikovaném vztahu otce a syna, jejichž snaha splnit poslední přání zesnulé manželky a matky neustále narušuje zdánlivě nezničitelný protivník. Celá hra se přitom obejde bez jediného střihu a výpravné filmečky tu plynule přecházejí do samotného hraní. Pečlivě promyšlený design prostředí bere v úvahu jak příběh a svět hry, tak postup hráče a upgrady, které mu dovolují prozkoumávat okolí stále víc do hloubky. Naprostá genialita lokality Lake of Nine si zaslouží v tomto ohledu speciální zmínku.

Podobně jako Bloodborne disponuje God of War pečlivě promyšlenou architekturou, jejíž propojenost a komplexnost dává smysl jak z hlediska příběhu a světa hry, tak z hlediska postupu. Souboje vynikají přesností, surovostí a tíhou a těží z kamery umístěné za zády hlavního hrdiny. Je to učebnicový příklad ,,easy-to-learn, hard-to-master" systému, který dovolí nadšencům jít více do hloubky a užít si opojného pocitu z naprosté kontroly smrtícího bojiště. God of War je božská hra, která je věrná svému názvu.

Horizon: Zero Dawn

Horizon: Zero Dawn představuje další novodobou open-worldovou klasiku, jejíž kvality mnohé zaskočily. Autoři z Guerrilla Games byli hráčům známí především svou střílečkovou sérií Killzone, přesto jejich open-worldová prvotina působí jako dílo týmu, který žánru nejen perfektně rozumí, ale dokáže jej i zajímavým způsobem rozvíjet a obohacovat.

Kromě originálního zasazení do ,,pravěku budoucnosti“ a nádherné grafiky prostředí, detailních postav a výrazného uměleckého designu Horizon dodnes nese propracovaný systém lovení robotických nestvůr. Hráč z jejich těl ustřeluje kritické části, což má taktický význam - roboty to omezí v boji a vy pak můžete některé z těchto částí dokonce zdvihnout ze země a použít vůči nim. Nepřátelé se podle svého druhu liší umělou inteligencí a bojovým stylem. Když je rozzlobíte, jsou opravdu zlí.

Mapu Horizonu obývá stále i dost lidí. Hlavní hrdinka Aloy se okamžitě zařadila mezi nejmilovanější playstationé ikony. Při průzkumu originálního světa hry narazí na zajímavé vedlejší úkoly: NPC postavám se přitom dostalo maximální péče z hlediska výjimečného a na detaily bohatého grafického designu i povedeného dabingu. Redakce Zingu se s ostatními fanoušky už nemůže dočkat chystaného pokračování s názvem Horizon: Forbidden West, které vyjde na PS4 a PS5 18.února.

NieR: Automata

Probojovat se do žebříčku nejlepších her pro Playstation 4 nebylo pro multiplatformní titul vůbec jednoduché, v redakci Zingu máme však pro NieR: Automata velkou slabost. Na efektní a propracované soubojové systémy jsme si od tvůrců Bayonnetty již zvykli, NieR si nás však získal především nesmírně zajímavým a originálně vystavěným příběhem, který staví na hlavu vše, co byste od tradičního áčkového titulu čekali.

Ačkoliv samotný děj se paradoxně točí kolem války androidů s roboty, hlavním tématem hry jsou nejtemnější lidské pudy a emoce. Pomsta, válka, koloběh násilí, sebevražda, náboženský fanatismus – výstřednímu tvůrci Yoko Tarovi není nic svaté a smysl pro originalitu a boření konvencí demonstruje i hratelnost kombinující klasickou akci z pohledu třetí osoby s automatovými ,,bullet-hellovými“ střílečkami. Dění hry přitom podbarvuje naprosto uzemňující soundtrack, který se nepodobá ničemu, co ve hrách běžně slýcháváme.

The Last of Us: Part II

Autoři TLOU II místo sázky na jistotu zariskovali a postavili před hráče mimořádně ambiciózní titul, který hře vynesl rekordní počet cen ze strany médií, organizací a především hráčských anket. The Last of Us: Part II oslňuje naprosto špičkovou audiovizuální stránkou, napínavými souboji, pokročilou umělou inteligencí nepřátel a děsivými monstry, jejichž likvidace probíhá podle zcela jiných pravidel, než v případě lidských protivníků.

Korunu všemu nasazuje realistické a často velmi otevřené prostředí vymodelované do neuvěřitelných detailů, kde stojí za to prozkoumat každý kout. Survival žánr podobné hraní samozřejmě vyžaduje, vedle toho je však hráč odměněn i zajímavými vedlejšími příběhy, které se dozvídá skrze samotné prostředí a zanechané vzkazy postav. Technicky je hra ještě dnes na úplně jiném levelu než drtivá většina ostatní produkce, famózní zpracování tu však může podpořit i vyladěná gunplay a silný příběh opírající se o vynikající herecké výkony a zdrcující atmosféru. The Last of Us: Part II je náročná, ambiciózní hra, která v člověku zanechá silné emoce.

Persona 5: Royal

Přes ohromný úspěch a rostoucí oblibu zůstává Persona 5 stále PS4 exkluzivitou, kterou mnozí pasují na nejlepší japonské RPG minimálně poslední dekády. Jinakost Persony je očividná už od prvních minut a zaraženého hráče tak může originální titul lehce odradit. Nenechte se ale mýlit. V Personě 5 na vás čekají jedni z nejlepších virtuálních parťáků, které můžete ve hrách potkat a vy se tak s radostí vrátíte do středoškolských let.

Hratelnost rozhodně nespočívá jen v odklikávání dialogových okének – kromě spousty aktivit, kterým se můžete ve hře věnovat, se Persona 5 může pochlubit propracovaným soubojovým systémem na kola, který hráči poskytuje značnou flexibilitu. Jednotlivé dungeony co do propracovanosti ušly od dob předchozích dílů ohromný kus cesty. Asi nejvíc překvapivý však pro hráče bude nezvykle dospělý a emocionální příběh zaměřující se na sociální neduhy moderní společnosti. Persona 5 se rovněž pyšní špičkovým soundtrackem, který si zaručeně budete broukat i po vypnutí hry.

Red Dead Redemption 2

Herní fanoušci si za ta léta už zvykli, že jakákoliv novinka od Rockstar Games bude jistojistě patřit do vlastní váhové kategorie – koneckonců toto studio je pověstné tím, že s každým dalším titulem posune laťku videoher o pořádný kus výš. Red Dead Redemption 2 není výjimkou. Pojetí otevřeného světa plného překvapení, pestrých aktivit a zajímavých setkání co do uvěřitelnosti nemá žádnou konkurenci a hra mnohdy působí jako úžasně pospojovaný kolos dílčích systémů, které tvoří jeden souvislý celek.

Možnost ponořit se do herního světa si tu přímo říká o pomalý ,,role-playing“, kdy se hráč v kůži bandity Arthura Morgana věnuje rybolovu, chodí do divadla anebo pátrá po skrytých pokladech. Neznamená to však, že by RDR2 odsouvala příběhovou linku do pozadí – opak je pravdou. Pečlivě ztvárněné postavy, animace, filmečky a strhující děj plný emocí by jí mohla drtivá většina lineárních titulů závidět.

Resident Evil VII: Biohazard

Sérii Resident Evil v redakci Zingu prostě milujeme a rozhodování, kterou z her do našeho seznamu pro Playstation 4 pustíme, bylo velmi složité. Proč jsme se nakonec rozhodli upřednostnit sedmičku? Ačkoliv remake dvojky má v některých ohledech navrch, RE VII disponuje na Playstationu 4 jednou specifickou předností, která ve výsledku rozhodla v jeho prospěch: je plně hratelný ve VR.

Áčkových titulů s plnou VR podporou je i po letech naprosté minimum a RE VII zůstává nadále mezi výběrem těch nejlepších. A kdo VR headset nemá, anebo je pro něj zážitek, řekněme, až příliš intenzivní, ten stále dostane jeden z nejlepších dílů série, který nabízí nápadité souboje s bossy, (ne)příjemně tísnivou atmosférou na každém kroku, i mistrovsky zpracované prostředí jižanského hororu. Sedmý díl představoval pro sérii riskantní krok, který vyšel na výbornou a zůstává tím nejděsivějším, co kdy značka nabídla. Ve VR i bez něj.

Uncharted 4: Thief’s End

Od vydání Uncharted 4 letos uplynulo pět let a téměř se zdá, jako by tato výstavní exkluzivita pro Playstation 4 vůbec nezestárla. Tým Naughty Dog pod vedením Neila Druckmana dokázal přijít s nejlepší hrou v historii série, k tomu se mu však podařilo stávající fanoušky překvapit. Uncharted 4 totiž rozhodně nepředstavuje jen další efektní honbu za pokladem okořeněnou hláškami jejích hrdinů.

Samostatnou vrstvu příběhu zde tvoří silně osobní linka hlavního hrdiny Nathana Drakea. Důraz na postavy dělá z Uncharted 4 mnohem lidštější titul, než tomu bylo v případě předchozích dílů. A pokud budete ve hře náležitě pozorní, skrze záznamy a prostředí odvyprávěný příběh pirátů, po jejichž stopách se Drakeova parta vypravuje, představuje podobně strhující a pečlivě vystavenou linkou, jakou je ta ze současnosti.

Uncharted 4 nabídla kromě ohromujícího audiovizuálu a dechberoucích animací i mnohem dynamičtější přestřelky a ,,rozumně" rozlehlé lokace, aniž by lineární povaze hry cokoliv ubírala na jejím pověstném tempu a rozmanitosti. V éře openworldů vzniká her podobného ražení bohužel naprosté minimum a Uncharted 4 nadále patří do absolutní špičky.

Závěr a čestná zmínka:

Debata na téma nejlepších her pro Playstation 4 byla samozřejmě složitá a řada famózních titulů se nám do kolektivně sestaveného desetimístného seznamu nedostala. Zapřísáhlé fanoušky mají na této platformě v redakci například taková veledíla jako:

Witcher 3: The Wild Hunt

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Death Stranding

Resident Evil 2

série Yakuza/Judgement

Marvel’s Spider-Man

Detroit: Become Human

Final Fantasy VII Remake

HITMAN

No Man's Sky

…a další.

Nicméně obdobný článek máme již připravený i pro Xbox One a PC (pro stejné časové období, tj. 2014-2020), kde se *možná* některá nebo některé z uvedených v první desítce přece jen umístily. Nechte se překvapit!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama