NEJlepší hry pro Xbox One
Speciály Cuphead Článek NEJlepší hry pro Xbox One

NEJlepší hry pro Xbox One

Jakub Žežule

Jakub Žežule

8
Platformy Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One

Desítka titulů pro Xbox One, která definovala generaci.

Reklama

Po naší redakční anketě týkající se portfolia Playstationu 4 přišel čas podívat se i na nejlepší hry pro Xbox One. Na ryzí exkluzivity, které si jinde nezahrajete, si sice Microsoft nepotrpí, to však samozřejmě těmto hrám vůbec neubírá na kvalitě.

Stejně jako v minulé anketě jsme se i tentokrát při hlasování a debatě drželi striktně období, kdy byly konzole Xbox One nejsilnějšími stroji Microsoftu na trhu. Proto zde nenarazíte na žádné letošní tituly, ani na nic z toho, co vyšlo před startem původního modelu konzole Xbox One. V případě remasterů jsme se rozhodli udělat v případě seznamu pro Xbox jednu výjimku (vysvětlení najdete v textu níže), jinak jsme je z hlasování opět vyloučili. Jednotlivé hry jsou i tentokrát řazeny čistě abecedně a představují výběr toho nejlepšího, nejvýraznějšího a nejpamětihodnějšího, co podle našeho názoru Xbox One během svého cyklu nabídl.

Cuphead

Existují hry od malých týmů, jejichž tvůrci doufají, že se na trhu prosadí díky své přístupnosti. A pak tu jsou tituly od ještě menších týmů, na nichž si vylámou zuby i mnozí herní veteráni. Cuphead představuje ryzí exemplář druhého ze zmíněných případů. Je sice pořádně těžký, zároveň ale i pekelně dobrý. Nezávislí tvůrci navíc nevsadili na povědomý vizuál, který by hru připodobnil k některým ze zavedených titulů a pomohl jim přilákat pro svou novou značku vytipované publikum. Právě naopak - Cuphead nabízí mimořádně originální výtvarné zpracování a k tomu rozkošně stylový hudební doprovod, díky němuž si v něm budete připadat jako v nefalšované animované retro-grotesce.

Microsoftu přitom patří velký dík za to, že malé StudioMDHR v jeho snaze, vizi a nepolevujícím odhodlání dlouho podporoval. Hvězdou hry jsou její bossové. Kdyby si vás ustavičně nedávali k svačince, možná byste si je i zamilovali. Takto je spíše pravděpodobné, že se vám o nich budou zdát noční můry. Jenže jak už to tak bývá, když se vám podaří překonat jednoho z místních tyranů, je to skvělý pocit. Nežene vás přitom slepá touha o pokoření hry, ale především zvědavost, s čím dalším se sadističtí tvůrci vytasí dál.

Neúspěchy vás nutí přehodnocovat vaši taktiku, učit se hru a zdokonalovat vlastní schopnosti. V určitý moment vás přestane kritická pasáž ničit a vy jí to naopak začnete vracet. Herní obrazovka pak působí jako koncertní jeviště, kde se z vysmívaného šaška stáváte mistrem ostrostřelcem s bleskovými reflexy.

Forza Horizon 4

Forza dnes ke značce Xbox patří stejně neodmyslitelně, jako je tomu v případě akčních sérií Gears anebo Halo. Podsérie Forza Horizon tradičně kombinuje arkádovější pojetí závodů s dechberoucím zpracováním otevřeného světa. Čtvrtý a dosud nejlepší díl virtuální závodníky zavedl do Velké Británie a posunul sérii zase o pořádný kus dál. Designéři se soustředili na variabilitu a detailnost jednotlivých lokací, což je na výsledku rozhodně znát. Stereotyp se v této hře rozhodně nenosí a multiplayerové online prvky se tu plynule prolínají s hraním o samotě.

Obdivuhodná grafika a vyladěné ovládání je u Forzy samozřejmostí, Horizon 4 však hráče zaujala především revolučně zakomponovaným systémem ročních období, které mapu hry v průběhu času zásadně proměňuje. Stovky licencovaných automobilů, vynikající soundtrack a rozmanitost jednotlivých eventů - to vše řadí čtvrtou Forzu Horizon nejen mezi naprostou špičku žánru, ale zároveň i mezi nejlepší hry pro Xbox One.

Gears 5

Výpravná kampaň Gears 5 ve spojení s kooperací i klasickým multiplayerem tvoří dohromady natolik lákavý titul, že jsme jej mezi nejlepší hry na Xbox One zařadili bez větších sporů.

Ačkoliv i Gears of War 4 má u nás v redakci své příznivce, pětka představuje evoluci, kterou tato letitá série potřebovala jako sůl. Ačkoliv masivní a různorodá multiplayerová část nabízí spoustu možností k vyžití, hlavní zásluhu na tom, proč nám Gears 5 tolik padla do oka, má především zajímavější kampaň, jež v sobě kombinuje lineární pojetí s mnohem otevřenějšími lokacemi. Také hratelnost je o něco pestřejší díky lehkým RPG prvkům a větším odlišnostem jednotlivých postav.

Znatelný posun lze vidět i v oblasti příběhu, na němž je znát snaha o citelný vývoj hlavních hrdinů i sázka na překvapivě emocionální momenty. Navzdory tomu všemu si Gears 5 zachovává svou klasickou identitu a příznivci zběsilé akce s potoky krve si v ní přijdou na své.

Halo: The Master Chief Collection

Ačkoliv jsme ze všech našich seznamů nejlepších her generace bez milosti vyřazovali remastery, v případě Halo: The Master Chief Collection jsme se rozhodli udělat jednu výjimku. Považujeme ji pro Xbox One za natolik zásadní a v redakci oblíbenou, že by bylo pokrytecké ji ignorovat. Postupně rozšiřovaná kolekce dnes nabízí šestici dramaticky remasterovaných herních titulů sahajících až do časů původního Xboxu. Zároveň dodnes slouží jako křižovatka, kde se běžně setkávají veteráni s naprostými nováčky.

Halo vždy vynikalo epickým sci-fi příběhem, frenetickou akcí a velkolepým soundtrackem. Místo toho aby autoři rezignovali na obtížně sestavitelný multiplayer, dokázali ukovat ultimátní titul spojující mapy a režimy ze všech dílů. Původní vydání MCC se sice potýkalo s problémy, autoři však na kolekci nerezignovali a nepřestávali jí ladit a vylepšovat. Dnes už představuje trefu do černého korunující dlouholeté úsilí tvůrců, Microsoftu i Xbox brandu.

Chytlavý režim pro více hráčů staví kromě promyšleného designu map i na pověstné gunplay, kterou hře darovali mistři řemesla ze studia Bungie. Ať už jste fanoušci singlu nebo holdujete spíše multiplayeru, The Master Chief Collection by měl vyzkoušet každý majitel Xboxu.

Halo Wars 2

Umístění realtimové strategie mezi nejlepší hry pro Xbox One sice mnohé možná překvapí, není to však způsobeno pouze tím, že v redakci Zingu máme pro Halo velkou slabost. Halo Wars 2 nemá ambice ukrást žezlo nejpropracovanějším RTS strategiím na PC, místo toho je určena fanouškům značky Halo, kterým umožňuje nahlédnout na tuto strhující sci-fi ságu z diametrálně odlišné perspektivy.

Ovládání pomocí gamepadu je tu překvapivě intuitivní, neboť na něj byla hra od začátku pečlivě optimalizovaná. Příběh vyprávějí nákladné filmečky, v nichž si hráče získá především vynikající výkon představitelky Isabel, jež místy zastiňuje i populární Cortanu. Jednotlivé mise nabízí akci jak vystřiženou z velkolepých bitev série Halo, tentokrát vám však dovolí užít si je z velitelského křesla. Halo Wars 2 je poměrně nenáročná strategie, která nešetří akcí, a veteráni budou z autenticity jednotek, povědomé atmosféry a zpracování konfliktů chrochtat blahem. Jakožto primárně konzolová hra však naprosto vyniká a nabízí příjemně svižný zážitek, který je radost hrát.

Dodejme, že na události hry by měla navázat i připravovaná novinka Halo: Infinite, takže pokud se jako my řadíte k fanouškům ságy, určitě dejte Halo Wars 2 šanci.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Hellblade nabízí i po mnoha letech od svého vydání unikátní zážitek, který by si neměli nechat ujít zájemci o náročné tituly snažící se vyprávět děj ne úplně tradičním způsobem. Přes velkou sázku na silný audiovizuál a všudypřítomnou výpravnost je Hellblade v první řadě silnou, ambiciózní hrou opírající se o značnou originalitu.

Příběh keltské válečnice trpící drtivými psychickými problémy není podán tradiční formou - díky brilantnímu zpracování prostorového zvuku jej můžete prožít společně s hlavní hrdinkou. První Hellblade spadá do probouzející se kategorie nezávislých ,,AA“ titulů, kombinujících špičkovou technickou stránku se zajímavou hratelností a nápaditým příběhem.

Nejedná se přitom o titul, jehož dohráním byste strávili měsíce – příjemná délka zhruba osmi hodin naopak vybízí k opakovaným průchodům. Jedním z důvodů pro nové rozehrání může být i čerstvý upgrade na Xbox Series X i Series S. Nesmírně talentované studio Ninja Theory, jež po vydání Hellblade odkoupil Microsoft, momentálně pracuje na pokračování, které má šanci stát se přesně tím typem exkluzivity, který Xbox potřebuje.

Ori and the Will of the Wisps

Kreativní vývojáři z Moon Studios si moc dobře uvědomovali, jak vysoko jejich metroidvania Ori and the Blind Forest nastavila laťku kvality. Suverénní loňské pokračování na něj dokázalo s přehledem navázat nejen svou podmanivou audiovizuální stránkou, ale dokázalo jej překonat i v těch pár ohledech, v nichž měl Blind Forest ještě rezervy. V první řadě to platí pro mnohem zajímavější souboje, které nyní patří k těm nejlepším a nejvýraznějším herním prvkům, kterými se sequel může pochlubit. Díky většímu množství vedlejších postav a dílčích questů působí Ori and the Will of the Wisps také mnohem živějším dojmem.

Ačkoliv i u nás v redakci se najdou tací, kteří nedají dopustit na melancholičtější tón a pocit osamělosti v Ori and the Blind Forest, většina upřednostňuje pečlivou vyladěnost druhého dílu s jeho fantastickými bossfighty, systémem checkpointů a mnohem zajímavějším soubojovým systémem. Ani s první dílem nicméně nešlápnete vedle.

Red Dead Redemption 2

Openworldová kovbojka od autorů série GTA nás v redakci Zingu natolik uchvátila, že jsme se ji rozhodli zařadit i mezi ty nejlepší hry pro Xbox One. Svět RDR2 svou komplexností, možnostmi a proměněnými ambicemi překonává veškerou konkurenci a příběh bandity Arthura Morgana a gangu Dutche Van Der Linde představuje v herní produkci epos, který budete s jeho hrdiny naplno prožívat.

Čím víc se v Red Dead Redemption 2 vžijete do Arthurovy role, tím snadněji se vám tento western a jeho osazenstvo dostane pod kůži. Samotná jízda z místa A na místo B není ničím, při čem je radno vypínat mozek a polevovat v pozornosti. V RDR2 vás nečekané situace mohou potkat na každém kroku a jejich výpravnost jde mnohem dál, než za obligátním přepadáváním a osvobozováním generických NPC. Red Dead Redemption 2 je zkrátka naprosto famózní titul, který jen tak něco nepřekoná.

Resident Evil 2

Otázka, zda se přikláníme spíše k remaku RE2 anebo k revolučnímu REVII byla v rámci naší interní ankety hojně diskutovaná a jednotliví členové redakce se v tomto ohledu názorově liší. Zatímco v případě našeho seznamu nejlepších her pro Playstation 4 jsme se rozhodli ocenit sedmičku, která má na platformě od Sony výhodu fantastické VR verze, na Xbox One si od nás místo v nejlepší desítce urval remake druhého dílu.

Ten nejlépe vystihuje vše, co na této značce milujeme - hororovou hratelnost, nekompromisní survival s důrazem na průzkum a promyšlené šetření vlastními zdroji, špičkovou výpravu, fantastický level-design, sympatické hlavní hrdiny, rozmanité nepřátele a v neposlední řadě i citlivě nastavenou délku, díky níž chuť dát hře ještě jeden průchod není třeba dlouze zvažovat.

Resident Evil 2 je remake, který dokáže překvapit i veterány originálu z roku 1998, zároveň však slouží i jako ten nejlepší úvod do série jako takové. I jako multiplatformní konzolový titul se proto s přehledem řadí mezi ty nejlepší hry pro Xbox One.

Sea of Thieves

Podobně jako The Master Chief Collection také onlinovka Sea of Thieves zažila pořádně rozviklaný start, který tento ambiciózní herní koráb od studia Rare málem poslal ke dnu hned při jeho vyplutí. Ještě, že se tak nestalo! Naslouchání komunitě, péče o hru a její vylaďování společně s pořádnou dávkou nového obsahu v čele s aktuálním rozšířením inspirovaným disneyovskými Piráty z Karibiku vedla k tomu, že si jí četná komunita (včetně členů naší redakce) naprosto zamilovala.

Sea of Thieves se nebere nějak vážně a vyniká především při hraní s partou známých, kteří se občas rádi sejdou a odreagují při příležitostné hře na piráty. Sea of Thieves se nesnaží konkurovat hardcore produkci od ostatních studií, do nichž jejich hráči nalijí stovky hodin. Nepřekvapivě nejvíc vyniká při cestování po moři a navigaci, kdy posádka spolupracuje a zároveň tlachá o všem možném. I takové chvíle se ale v Sea of Thieves často zvrhnou a při zběsilé PvP lodní bitvě ještě více oceníte, když máte pořádně sladěnou partu známých. Připočtěte si k tomu i aktivity jako hledání pokladů a zábavný průzkum půvabného světa s nádherně zpracovaným mořem a těžko byste našli lepší titul určený na odreagování s přáteli.

Závěr a čestná zmínka

Tak jako v případě nejlepších her pro Playstation 4, byla debata na téma nejlepších her pro Xbox One velmi složitá a na spoustu špičkových her se nedostalo z důvodu našeho pevného předsevzetí dát prostor pouhé desítce z nich. Na mnohé další herní perly pak narazíte v ostatních seznamech. Z našich oblíbenců, o nichž jsme se ani v jednom z dosud vydaných článků ještě nezmiňovali, a které přitom představovali velmi silné a v redakci vesměs oblíbené kandidáty, s poklonou uveďme například:

Forza Motorsport 7

Ori and the Blind Forest

Batman: Arkham Knight

Inside

Titanfall 2

What Remains of Edith Finch

Gears Tactics

Outer Wilds

Dark Souls 3

A Plague Tale: Innocence

…a další

Sérii článků NEJlepší hry zakončíme PC platformou v období 2014-2020.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama