Někteří zaměstnanci Valve živili spekulace o Half-Life 3, přiznává Gabe Newell
Half-Life Novinka Někteří zaměstnanci Valve živili spekulace o Half-Life 3, přiznává Gabe Newell

Někteří zaměstnanci Valve živili spekulace o Half-Life 3, přiznává Gabe Newell

Martin Cvrček

Martin Cvrček

12

Někteří dětinštější zaměstnanci studia nosili v minulosti trička s logem Half-Life 3, nejspíš aby popíchli fanoušky. Tvůrci z Valve se také více rozpovídali o svých vizích spojených s virtuální realitou.

Reklama

Během tiskové konference ve Valve, která se zabývala primárně virtuální realitou a která se odehrála minulý týden, provozovatel oblíbeného YouTube kanálu Valve News Network Tyler McVicker vytáhl na zaměstnance studia nedávno nalezenou fotografii z testování VR produktu. Na ní je vidět počítačová plocha s jednou náramně zajímavou ikonou. Na první pohled vypadá jako ikona Half-Life 2 a většiny her poháněných Source enginem, ale číslovka je očividně jiná a ikona je nazvaná buď w3, nebo vr3.

Jak už to tak bývá, fotografie začala živit další dohady o existenci a aktivním vývoji Half-Life 3. Greg Coomer však prohlásil, že tyhle ikony kolují napříč studiem už nějakou dobu a nikdo ze zaměstnanců nemůže říct, o co jde nebo proč tam ta ikona vůbec je.

I toto prohlášení nejspíš může živit další spekulace, hlavní ale je, co řekl sám Gabe Newell. Podle jeho slov v minulosti někteří „dětinštější“ zaměstnanci studia nosili během GDC trička s logem Half-Life 3. Soudě dle označení, které Newell použil, je jasné, že nošení triček mělo za cíl tak maximálně dětinský pokus o vtip a živení spekulací fanoušků, ne naznačení chystaného odhalení hry. Starší fotografie samotných triček navíc dokazují, že nešlo jen o GDC, ale i o další akce.

Tím Newell samozřejmě nepopřel existenci Half-Life 3 nebo jiné podoby pokračování slavné série. Jen tím konečně potvrdil, že ne všechno, co jsme v minulosti viděli, musel být nutně náznak toho, že se na Half-Life 3 opravdu pracuje. Občas šlo očividně jen o pokus o vtip.

Může být i ta ikona vtip? Určitě. Jinak by asi Gabe Newell v reakci na to nezmiňoval trička. Otázka je, jestli byly pro srandu vypuštěny další náznaky. Třeba nálezy v souborech Doty 2, které jsou mnohými považovány za jeden z nejvýznamnějších náznaků toho, že se na Half-Life 3 opravdu pracuje nebo alespoň někdy pracovalo. Výraznější byl snad jen únik databáze Valve, v níž Half-Life 3 figuruje spolu s taktéž neoznámeným Left 4 Dead 3.

Odpověď na tuto otázku nejspíš ukáže až čas. Pro ty, kteří i po letech bez ustání hledají důkazy o existenci hry, to však nevěstí nic dobrého. Když mohou být trička pouhým rozmarem, může na tom být stejně cokoliv, co bylo v minulosti vykládáno jako jasný důkaz.

V tuto chvíli každopádně o existenci nebo neexistenci Half-Life 3, tedy hry, která je spíše mýtus než skutečný produkt, nevíme nic nového. Stále tu ale zůstává skutečnost, že ve Valve momentálně pracují na třech plnohodnotných VR hrách. Zajímavé je, že když se McVicker zeptal na původ něčeho s názvem HLVR, což se často objevuje v souborech projektů využívajících engine Source 2 (Dota 2, Portal demo v The Lab a Destinations), Newell zahrál otázku do kouta.

Tyler McVicker celou tiskovou konferenci nahrál, takže se můžete na vše podívat sami. Osobně bych doporučil zhlédnutí hlavně těm, které zajímá současnost a budoucnost virtuální reality. Gabe Newell a ostatní zaměstnanci Valve řeší například vylepšování ovladačů, snahu o ustálení otevřených VR standardů nebo využití bezdrátových technologií na možnost zůstat ve virtuální realitě během pohybu napříč místnostmi, klidně i v celém bytě nebo domě. Joe Ludwig také během konference ukázal prototyp nové generace systému Lighthouse, který sleduje pozici VR headsetu a ovladačů v místnosti.

Závěrem jedna zajímavost. Podle slov Gabea Newella jsou ve Valve připravení na scénář, v němž se může z virtuální reality vyklubat naprostý průšvih. „Protože když se nesnažíte vytvářet věci, které mohou selhat, nejspíš se ve skutečnosti vůbec nesnažíte vytvořit něco opravdu zajímavého.“

Další informace o budoucích projektech a plánech Valve se dozvíte z předešlého zpravodajství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama