Nintendo je terčem kritiky za přístup k externím překladatelům
Novinka Nintendo je terčem kritiky za přístup k externím překladatelům

Nintendo je terčem kritiky za přístup k externím překladatelům

Filip Svoboda

Filip Svoboda

3
Platformy Nintendo Switch Switch

Nejsou v titulcích a nesmí o své práci mluvit 10 let.

Reklama

Nintendo podobně jako řada dalších společností neuvádí některé překladatele v titulcích svých her. V případě japonské společnosti schází pravidelně jména lidí z externích firem. Překladatelé navíc podepisují smlouvu, podle které nesmí o své práci na konkrétních titulech mluvit deset let, což jim škodí i profesně. Situaci popisuje magazín Game Developer.

Jeden ze zdrojů uvádí, že nejprve pracoval v Nintendu, a to mu zajistilo místo v závěrečných titulcích. Jakmile japonského vydavatele opustil a na jeho hrách se podílel prostřednictvím společností Localsoft a Keywords, o jeho přínosu se nikdo nedozvěděl.

„Těžko říct, jak moc mě to profesně ovlivnilo. Je docela možné, že by mě oslovilo více překladatelských agentur, kdyby se mé jméno objevilo ve všech těch velkých herních hitech od Nintenda. Ale kdo ví?“ uvažuje.

Autoři nemohou na svoji práci jakkoli odkazovat.

„Nintendo se řídí zásadou neuvádět jména překladatelů z externích agentur v titulcích her, což nám také zakazuje uvádět tyto tituly v našich životopisech,“ uvádí další z překladatelů s tím, že smlouvy obsahují desetileté NDA (dohodu o mlčenlivosti). Autoři tak skutečně nemohou na svoji práci jakkoli odkazovat. Game Developer má smlouvy k dispozici a jejich obsah potvrzuje.

Překladatelské společnosti problému nepředcházejí, naopak mu jdou podle mnohých naproti. „Agentury a klienti hrají nekonečnou hru na obviňování. Myslím si, že klientům je to jedno a agentury mají prospěch z toho, že udržují své dodavatele, nás překladatele, v nejistotě,“ domnívá se jeden z respondentů. K aktuálním zjištěním se Nintendo ani agentury Localsoft a Keywords nevyjádřily.

Problém neuvádění překladatelů se řeší poměrně často. Z poslední doby jmenujme tituly Star Wars Jedi: Survivor, Spider-Man 2 nebo Baldur's Gate 3. V posledním případě situaci studio Larian po upozornění napravilo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama