Nintendo Switch - cena, datum vydání, předplatné, specifika a další
Novinka Nintendo Switch - cena, datum vydání, předplatné, specifika a další

Nintendo Switch - cena, datum vydání, předplatné, specifika a další

Redakce

Redakce

11

První důležité detaily o konzoli/handheldu, která dorazí v březnu za příjemnou cenu.

Reklama

Společnost Nintendo dnes ráno uspořádala tiskovou konferenci, kde detailněji představila svůj nový herní přístroj pojmenovaný Switch. Mix konzole a handheldu dorazí na trh 3. března letošního roku s cenovkou 299 dolarů/euro. Otázkou je, kdy bude konzole u nás, 3. března dojde k vydání na důležitých trzích Evropy. Snad v první vlně bude i Česká republika se Slovenskem. Nintendo Switch předobjednáte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

V balení naleznete konzoli Nintendo Switch, ovladače Joy-Con (L a R) a poutka, Joy-Con Grip, dokovací stanici, AC adaptér a HDMI kabel. Samostatně si budete moci zakoupit Nintendo Switch Pro Controller za 70 dolarů, Joy-Con ovladače (sada dvou - L a R) za 80 dolarů, Joy-Con L nebo Joy-Con R (samostatně) za 50 dolarů, Joy-Con Charging Grip za 30 dolarů, Nintendo Switch Dock Set za 90 dolarů a Joy-Con Wheel (sada dvou) za 15 dolarů. Ty "volanty" jsou prý skvělé Mario Kart 8 Deluxe.

Příslušenství

Nintendo svou novou konzoli Switch prezentuje jako klasický domácí herní systém, který máte ale kromě zábavy pro jednoho i více hráčů doma využít i na svých cestách. Nintendo tak chce zajistit zážitek z hraní na domácí konzoli kdykoliv a kdekoliv. Hlavním symbolem konzole se tak stává mobilita a spojení síly kapesního handheldu a domácího herního systému.

Pokud budete hrát doma, bude Nintendo Switch zapojeno do dokovací stanice a můžete na ni v klidu hrát s celou rodinou a přáteli a hry zobrazovat na televizoru. Jednoduchým zvednutím Nintenda Switch z doku se má konzole okamžitě přepnout do režimu handheldu bez ztráty zážitku z hraní. Přenosná část konzole Nintendo Switch je totiž vybavena 6,2 palcovým displejem, který dokáže hry zobrazovat v plném high-definition rozlišení.

Switch bude standardně dodáván se dvěma ovladači Joy-Con. Každý funguje jako samostatný ovladač s jednou analogovou páčkou a tlačítky na přední straně a po bocích. Každý ovladač také využívá detekci pohybu a novou HD Rumble. Oba můžete ale připnout do Joy-Con gripu a vytvořit tak z nich klasický ovladač, na jaký jsme zvyklí od jiných konzolí. Nebo stále používat každý zvlášť a vrhnout se s nimi třeba do multiplayerového hraní ve dvou. Ovladače jde takto využít jak doma, když je Switch v dokovací stanici, ale i venku, když je odpojen.

On-the-Go

Pokud budete hrát převážně doma, bude Switch zasunutý do dokovací stanice, což jsme již vzpomínali v předchozím textu. Takto může být Switch přes dokovací stanici propojený s televizí a můžete na něm hrát klasicky, jako s jakoukoli jinou domácí konzolí.

Výhoda Switche se ale projeví až po jeho vyjmutí z doku, kdy se konzole okamžitě přepne do režimu On-the-Go. Výhodou je, že odpojením Joy-Con ovladačů můžete stále hrát proti sobě i mimo domov. Přenosný displej je také vybaven stojanem, aby mohl suplovat plnohodnotnou obrazovku.

Joy-Con

Odnímatelné ovladače Joy-Con nabízí několik možností, jak hry ovládat a nabízí tak několik herních stylů. Buď je může používat jeden hráč tak, že v každé ruce drží jeden Joy-Con, nebo má oba připnuté do Joy-Con gripu, nebo můžou mít dva hráči po jednom. Místo Joy-Con se bude prodávat také klasičtější Nintendo Switch Pro Controller a konzole bude umět sdružovat až 8 ovladačů pro lokální multiplayer.

Joy-Con ovladače mají klasické ovládací prvky předchozích platforem, jako jsou například dvě analogové páčky, tlačítka A, B, X a Y (nebo směrová tlačítka) a dvě tlačítka na boku ovladače. Každý Joy-Con může zároveň sloužit jako samostatný ovladač. Mají stejné rozložení tlačítek.

Levý Joy-Con má navíc Capture tlačítko, které se používá na dělání screenshotů. Obrázky pak půjde nejen prohlížet, ale i upravovat (přidávat text, barvit atd.) a sdílet je na populárních sociálních sítích.

Pravý Joy-Con je zase vybaven IR Motion kamerou, která umí detekovat vzdálenost, tvar a pohyb sousedních objektů (ve speciálně navržených hrách). Například dokáže zjistit, jak daleko je hráčova ruka při hraní klasického kámen, nůžky, papír. Na pravém ovladači je také NFC čtečka pro načítání amiibo figurek.

Každý Joy-Con obsahuje také gyroskop a akcelerometr a také funkci HD Rumble, díky které budou u některých her ovladače jemně vibrovat

Joy-Con ovladače se budou automaticky dobíjet po ukotvení Switche do dokovací stanice. Samostatně se budou prodávat speciální nabíječky.

Co se týče barev, tak Joy-Cony budou už při startu k dispozici v několika barvách: šedá, neonově červená a neonově modrá.

Obrazovka: Nintendo Switch je vybaven 6,2 palcovým multidotykovým displejem s rozlišením 1280x720.

Dokovací stanice Switche funguje jako zdroj energie, nabíječka a na zadní straně má video a audio výstupy pro televize nebo externí monitory.

Do zadní strany hlavní jednotky může být zasazen stojan, který bude displej držet ve stojací poloze.

Video výstup: HDMI, rozlišení až do 1080p při přehrávání v TV režimu a až 720p při přehrávání v handheld nebo stolním režimu.

Výstup zvuku: TV režim podporuje 5.1 kanálový prostorový zvuk. Přenosný režim využívá vestavěný audio jack nebo stereo reproduktory.

Baterie: Životnost baterie může být delší než šest hodin, ale bude se lišit v závislosti na softwaru a okolních podmínkách. Například RPG The Legend of Zelda: Breath of the Wild jde hrát v kuse zhruba tři hodiny na jedno nabití. Při využívání Switche mimo domov jej lze dobíjet připojením síťového adaptéru do konektoru typu USB Type-C.

Uložiště: Nintendo Switch má 32 GB vnitřní paměti, ale její část využívá systém konzole. Rozšířit můžete celkovou kapacitu pomocí paměťových karet microSDXC nebo microSDHC.

SoC: Switch je poháněn vlastním Tegra procesorem od společnosti NVIDIA.

Ostatní: Nintendo Switch obsahuje USB porty, prostřednictvím kterých jde v dokující konzoli využít k nabíjení příslušenství (Nintendo Switch Pro Controller a Joy-Con ovladače, připojené do Joy-Con gripu). USB porty mohou být navíc s adaptérem USB LAN použity pro připojení k Internetu.

Internet: Nintendo Switch můžete k internetu připojit prostřednictvím bezdrátového (IEEE 802.11ac) připojení. Do určitých her, kompatibilních se hrou pro více hráčů, půjde přes lokální bezdrátové připojení propojit až 8 herních systémů. Nintendo Switch v dokovací stanici půjde k internetu připojit také prostřednictvím klasického LAN adaptéru.

S předplatným zdarma NES/SNES hra každý měsíc

Switch bude mít prémiové předplatné ve stylu Xbox Live Gold a PlayStation Plus. Na začátku si budete moci vše vyzkoušet bez dalších investic, po zkušebním období ale bude vyžadováno předplatné. Od podzimu bude vyžadováno předplatné pro hraní multiplayeru, voice chat nebo online lobby. Abyste neplatili jenom tak, připravilo si Nintendo bonus. Každý měsíc si budete moci stáhnout jednu hru z Nintendo Entertainment System nebo Super Nintendo Entertainment System (s přidanou online sloužkou), stejně tak budete dostávat různé slevy.

Další obrázky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama