Nintendo Switch Lite podrobněji
Speciály Článek Nintendo Switch Lite podrobněji

Nintendo Switch Lite podrobněji

Michal Jonáš

Michal Jonáš

Platformy Nintendo Switch Switch

V čem je lepší a horší než původní Switch?

Reklama

Nedávno jsme vám představili čerstvý přírůstek do úspěšné rodiny herních konzolí Switch od Nintenda. Na tento článek bychom nyní navázali podrobnějšími informacemi o novém Switch Lite jednak z vlastní krátké zkušenosti a jednak v ohledu k původnímu a výrazně dražšímu „neodlehčenému” Switchi.

Při rozbalení hned zjistíte, že i celé příslušenství bylo důkladně zeštíhleno. V balení krom konzole a balíčku tištěných příruček a letáků najdete již pouze napájecí adaptér. Takže žádné odnímatelné ovladače Joy-Con, žádná poutka na ovladače, žádný HDMI kabel, kolébka Switch Dock a spojovací adaptér pro ovladače Joy‑Con Grip.

Nic z toho nový Lite nemá, protože to zkrátka ani nepotřebuje. Je to konzole od začátku navržená a určená výhradně pro pohodlné hraní na cestách v takové obrazové kvalitě, které se současné konzole do dlaně Nintendo 2DS/3DS nevyrovnají.

 

Nintendo Switch Lite podrobněji

 

Plasty těla konzole sice nejsou extra kvalitní a pevné, ale zejména žluté a zelené barevné provedení působí velmi pěkně a konzole se díky matnému povrchu příjemně drží v rukách. Lite má sice menší displej než původní velký Switch (5,5"/ 140 mm proti 6,2" / 157 mm = rozdíl 17 mm), ale na druhou stranu má díky tomu zvýšenou jemnost 267 PPI (počet pixelů na palec) proti 237 PPI. Tudíž je grafika na Lite krapánek jemnější, protože oba modely používají stejné HD rozlišení 1280 x 720 bodů.

O rozměrech a hmotnosti jsme psali v minulém článku, takže jen doplníme, že Lite je o 22 % kompaktnější a o 31 % lehčí než původní Switch. Co je důležité, tak Lite zcela postrádá elektroniku pro připojení k televizi, takže ani později třeba přes nějaký hack konzole k televizi připojit nepůjde.

Lite má nabíjecí USB-C konektor na stejném místě jako původní Switch, což znamená, že jej můžete také vložit do kolébky Switch Dock, ale v ní se bude pouze nabíjet. Lite pak ještě nemá čidlo okolního světla, takže neumí jas displeje nastavovat automaticky podle intenzity okolního osvětlení. USB port si nadále zachoval schopnost přenášení dat, takže i do Lite připojíte stejné USB periferie jako do velkého Switche.

 

Nintendo Switch Lite podrobněji

 

Kvůli menším rozměrům má Lite zabudovanou menší baterii o kapacitě 3750 mAh, zatímco velký Switch disponuje 4310 mAh. O výdrži a době nabíjení jsme informovali v minulém článku. Obecně si ale na Lite zahrajete o něco déle, protože menší displej má menší spotřebu energie.

Pro někoho také může být výhoda, že levá část ovladače Lite má plnohodnotný digitální kříž a nikoli jen samostatná tlačítka jako velký Switch. Lite dostal novou sestavu čipové sady nVidia Tegra T210b01 Mariko, což se opět projevuje na nižší spotřebě a menšímu zahřívání v porovnání s původním Switchem, který ale nyní také přechází na novější verze čipsetu.

Hlavně díky novému čipsetu si do vybití akumulátoru na Lite zahrajete v průměru o 16 % déle než na starém Switchi (50 % jas displeje) a dokonce až o 28 % déle při maximálním jasu. Do plného nabití pak stačí o 45 minut kratší čas (celkově trvá nabití na 100 % kapacity kolem 135 minut), přičemž do USB zdířky můžete připojit i powerbanku a dále hrát i při vybité interní baterii.

 

Nintendo Switch Lite podrobněji

 

I Lite ale disponuje aktivním chlazením s malinkým větráčkem, tato konzole je oproti původnímu Switchi obecně asi o 3 °C chladnější. Menší displej má ale viditelně menší kontrast a v těle je zabudována menší WiFi anténa, takže Lite má oproti originálu asi o dílek až dva horší příjem bezdrátového signálu.

Shrnutí je nasnadě: Lite je menší, lehčí, levnější a déle fungující verze klasického Switche, nad to s jemnějším, ale menším displejem s horším kontrastem. Doma si s ním sice nezahrajete, ale mezi cestovními konzolemi aktuálně po ukončení výroby PS Vita nemá konkurenci.

 

Výhody oproti originálu:

  • lehčí
  • menší
  • tišší chod
  • delší výdrž
  • výrazně levnější
  • jemnější displej
  • rychlejší nabíjení
  • chladnější povrch

Nevýhody oproti originálu:

  • menší kontrast
  • chybějící vibrace
  • horší příjem WiFi
  • chybí čidlo osvětlení
  • nepodporuje pohybové ovládání

 

Díky tomu, že Nintendo do menšího těla nevměstnalo ani vibrační motorky, ani pohybová a IR čidla, hry, které tyto dvě poslední funkce vyžadují (např. 1-2 Switch), si bez dokoupení páru Joy-Conů na samotném Lite nezahrajete. A kvůli odlišným rozměrům Lite není kompatibilní se sadami Nintendo Labo.

Na Xzone nové Nintendo Switch Lite stojí cca o 300,- méně, než u dalších velkých obchodů, a to 5699,- (původní Switch vyjde na 8490,-), k tomu máte navíc dopravu zdarma. Nové hry na Switch se cenově pohybují zhruba od tisícovky výše, bazarové pořídíte už za poloviční ceny.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yKGMEZ-i--E[/embed]

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama