Nintendo Switch - vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Článek Nintendo Switch - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Nintendo Switch - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

13

Nintendo Switch bude možná jedním z nejkontroverznějších hardwarů. Koncept domácí i přenosné konzole je možná sázkou na jistotu, ale třeba nemusí všem sedět.

Reklama

Začátkem příštího měsíce vyjede ze stáje japonského Nintenda nový oř. Jestli půjde o šampiona, který zadupe do prachu stávajícího krále konzolového trhu, nebo jestli se dočkáme slaboučkého outsidera, to se po pár měsících jistě dovíme, ale hodně bude záležet na tom, co nám hned ze startu nabídne Switch po stránce výkonnostní, obsahové, ale dokonce i vzhledové. A nesmíme zapomenout ani na různé příslušenství a doplňky. Spousta hráčů jsou také sběratelé a hračičkové a ocení možnost odlišit svou herní mašinu od ostatních.

Kdy, za kolik a co za to

Konzole Nintendo Switch u nás bude dostupná ve dvou barevných variantách, šedé a neonové červeno-modré, od 3. března tohoto roku a její cena je oficiálně stanovena na 8999 Kč. V předprodeji ji v našich obchodech seženete o něco levněji, Xzone.cz ji má za 8888 Kč a GameExpress.sk za 319,99 euro. Trošku může zamrzet, že se barevná mutace netýká celé konzole, ale pouze gamepadů Joy-Con.

Někoho také může zamrzet, že vlastně neexistují konzole Switch s rozdílným hardwarem a že budou mít všechny stejný procesor, stejnou kapacitu pevného disku, která je celých 32 GB, a nenajdete zde ani žádnou mechaniku na disky. Hry se budou dodávat, podobně jako u 3DSka nebo PS Vity, na kazetách. Konzoli bude pohánět čtyřjádrový procesor ARM Cortex A57 a vlastní varianta Tegry X1, zřejmě nataktovaná na 768 MHz. Paměť konzole bude 4 GB.

Každé balení bude obsahovat samotnou konzoli, levý a pravý Joy-Con ovladač, Joy-Con grip (ten umožňuje spojit oba Joy-Cony do jednoho gamepadu), dvojici Joy-Con poutek na ruku, Nintendo Switch dok (dokovací stanici, sloužící k propojení konzole a televize), HDMI kabel a dokonce AC adaptér, což je oproti jeho nepřítomnosti u 3DSka vítaná změna. Velikost konzole je 102 x 239 x 13.9 mm, váha tabletu je 297g a s JoyCony se zvedne na 398g.

Přístroj bude na televizi zobrazovat hry v rozlišení 1080p, ale na dotyková obrazovce o velikosti 6,2 palce se přepne do rozlišení 720p. Jak jsme již zmínili, je vnitřní paměť konzole 32 GB, ale zájemci ji mohou zvětšit prostřednictvím microSDXC karet. Podporovány jsou karty až o velikosti 2TB. Lithium-ionová baterie dotykové obrazovky, ne gamepadů, má kapacitu 4310mAh a vydrží na 3,5 až 6,5 hodin hraní, v závislosti na dané hře a aktuálně používaných aplikací. Baterii si ale bohužel sami nebudeme moci vyměnit. Pro takovéto případy si budeme muset u Nintenda zaplatit servis.

Dobrou zprávou je, že se Nintendo u Switche vzdalo svých klasických nabíječek a napájecích konektorů. Switch už tak půjde nabíjet přes standardní USB typu C a bude možné k jeho dobíjení použít různé power banky. I když je teď asi těžké říci, jak výkonné budou muset být, nehledě na ne zrovna příjemné hraní s připojenou power bankou.

Nová konzole Switch bude také podporovat Amiibo postavičky.

Maloobchodní cena příslušenství v korunách, včetně DPH

Joy-Con (L) Grey - 1399 KčJoy-Con (R) Grey - 1399 KčJoy-Con Charging Grip - 849 KčJoy-Con Pair Grey - 2199 KčJoy-Con Pair Neon Red/Neon Blue - 2199 KčJoy-Con Strap Grey - 169 KčJoy-Con Strap Neon Blue - 169 KčJoy-Con Strap Neon Red - 169 KčNintendo Switch AC Adapter - 849 KčNintendo Switch Carrying Case - 549 KčNintendo Switch Pro Controller - 1899 Kč

Multiplayer a on-line služby

Na Switchi si budeme moci užít i on-line hraní a další služby. Síťové služby ale budou zpoplatněny členstvím. Přesnou cenu pro český trh ještě neznáme, ale podle dosavadních informací by mělo jít o částku asi 500 Kč na rok. Předplatitelé navíc získají kromě přístupu k multiplayerovým režimům her také další síťové služby a jednu NES nebo SNES hru měsíčně. Tato placená služba bude po startu konzole k vyzkoušení zdarma.

Do lokálního multiplayeru půjde zapojit až 8 konzolí najednou. Konzole půdjou za pomoci zabudovaného stojánku postavit takřka kdekoli a budou podporovat také on-line wi-fi multiplayer.

Nintendo taktéž zmínilo přípravu nové aplikace pro chytré mobilní telefony dostupnou v létě 2017, která umožní uživatelům zvát kamarády ke hře, nastavovat herní schůzky a chatovat s ostatními při hraní kompatibilních titulů. Všechny tyto služby budou od podzimu placené.

Jedna ruka nebo dvě… Ovládání

Nintendo Switch nabídne oproti svým konkurentům několik různých způsobů ovládání. Ty se budou lišit podle toho, jak si ovladače spojíte, propojíte nebo rozpojíte. Ovládání totiž bylo primárně navrženo tak, aby se dalo použít pohodlně kdekoli a kdykoli a má být stejně rychlé a bezproblémové, jako přizvání kamarádů ke společnému hraní.

Základní filozofie designérů se nejlépe odráží na základních gamepadech Joy-Con. Tyto dvě malé zařízení velmi připomínající Wiimote od Wii a mohou být použity v různých konfiguracích. Ve výchozím nastavení jsou Joy-Cony připojeny ke konzoli, kterou pak používáme v takzvaném přenosném režimu, kdy máte obrazovku mezi ovladači.

Joy-Cony můžete odpojit od displeje a umístit jej na stůl. Ovladače pak můžete držet odděleně, každý v jedné ruce, nebo naopak tradičnějším způsobem, kdy je pomocí rukojeti Joy-Con Grip propojíte a vyměníte tak dva Joy-Cony za prakticky klasický gamepad.

Možností, jak jednotlivé hry ovládat, se tak nabízí opravdu hodně. Můžete používat pouze jeden Joy-Con, ale mám obavy, že si takto užijete spíše jednodušší hry typu Super Bomberman R nebo Mario Kart 8. Druhý Joy-Con ale v tomto případě můžete předat kamarádovi a společně hrát na jedné obrazovce, případně na monitoru či televizi.

Joy-Cony jsou navíc vybaveny mnoha zajímavými funkcemi a technologiemi. Na levém Joy-Conu najdete Capture tlačítko, přes které můžete pořizovat screenshoty z hraní a sdílet je na sociálních sítí. Pravý Joy-Con má zase NFC bod pro interakci s amiibo figurkami a pohybovou IR kameru, schopnou detekovat vzdálenost, tvary a pohyb blízkých objektů. Ta je použita ve speciálně navržených hrách, při kterých dokáže určit, jak daleko je hráčova ruka a třeba jaký tvar formuje.

Asi nejpokročilejší funkci mají ale oba Joy-Cony, je jí HD rumble. Ta dovoluje v některých hrách použití realističtější vibrační odezvy. Tento efekt má být natolik detailní, že hráči mohou například cítit vibrace jednotlivých kostek ledu uvnitř sklenice.

Pro zájemce má Nintendo připraven další gamepad, který není v ceně základní konzole. Jde o Pro Controller, podobající se hodně svým vzhledem klasickému gamepadu pro Xbox, ale nejblíže má k ovladači pro Wii U.

Nejdůležitější hry… a taky ty ostatní

Úspěšný start každé nové konzole je podmíněn množstvím dostupných launchových her. U Nintendo Switche je to bez diskuze The Legend of Zelda: Breath of the Wild, která bude vydána také ve verzi pro Wii U. Nový díl této již klasické série přinese řadu změn. Oproti původnímu hernímu vzorci na nás čeká obrovský otevřený svět, ale stále zůstáváme svědky odkazu boje proti zlým sílám, úřadujícím v zemi Hyrule. Nicméně se můžete také těšit na kupu nových a zajímavých gadgetů.

3. března půjde s konzolí do prodeje třeba Super Bomberman R, nabízející příběhovou kampaň pro jednoho hráče a multiplayer pro až 8 hráčů, hrajících na jedné obrazovce. K tomu najdeme v obchodech i sadu miniher nazvanou 1-2 Switch. Koncept je podobný, jako u předchozích lauchových miniher a tím je netradičně pobavit širokou škálu zájemců i z řad nehráčů. Můžete si užít přestřelky z divokého západu, kopírování tanečních pohybů protihráče, kouzelnické souboje, koukání do očí, otevírání trezoru nebo i starání se o miminko.

Věřím, že další hry budou časem přibývat. Už teď máme na duben potvrzený neobvyklý titul Brawl Arms nebo Mario Kart 8 Deluxe. V létě se do obchodů dostane barevná střílečka Splatoon 2, ale svůj debut si na Switchi odbude také trojrozměrná plošinovka Super Mario Odyssey, připomínající kultovní Super Mario 64 a Super Mario Sunshine, nebo Fire Emblem Warriors a Xenoblade Chronicles 2.

Mezi multiplatformními tituly zaznívají jména jako Rime, Skyrim, Steep, FIFA 18, NBA 2K18, Minecraft, Rayman Legends, I Am Setsuna, Sonic Mania a Dragon Quest Heroes 2.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama