Norský řezník trénoval s Call of Duty
Call of Duty Novinka Norský řezník trénoval s Call of Duty

Norský řezník trénoval s Call of Duty

Michal Maliarov

Michal Maliarov

77

Dámy a pánové, vážená poroto, máme tu dalšího nadšence, který své hříchy svádí na herní průmysl.

Reklama

Už je to pěkně dlouhá chvilka, co někdo naposledy hodil bobek na videohry a rozhodl se spojit své úmysly s jejich nátlakem. Takže bylo načase osvěžit paměť plešatým právníkům a ještě plešatějším soudcům.

O norské tragédii v Oslu, kde nacionalistický maník jménem Anders Behring Breivik chladnokrevně povraždil minimálně 93 lidí, jste již zajisté slyšeli. Jsou toho plné noviny a stále se nachází informace, které někomu unikly. Nyní se Breivik přiznává, že využil hry Call of Duty: Modern Warfare 2, a také ždibec World of Warcraft, když se připravoval na svůj útok.

„Koupil jsem si tehdy Modern Warfare 2. Je to pravděpodobně jeden z nejlepších vojenských simulátorů na trhu a také skvělá hra. Já ale vidím MW2 spíše jako součást mého tréninku, než cokoliv jiného. Stejně jsem si to ale zamiloval, především multiplayer. Můžete takřka naplánovat všechny operace.“

Breivik také využil MMO World of Warcraft jako zástěru pro svou rodinu a známé v době, kdy připravoval svůj zlotřilý plán. Hra posloužila i jako záminka pro vycestování do sousedních států a zkoušení rozličných zbraní. Prý jel navštívit členy své guildy. Jak skončí soudní proces se dozvíme snad již dnes, předpokládá se ale, že si odnese maximální možný trest 21 let odnětí svobody. Ač se to zdá být až neuvěřitelně neférové, my tak nějak máme pocit, že už z toho vězení nevyjde. Kluci v oranžovém mu totiž udělají svůj vlastní World of Warcraft.

Videohry nesou tíhu viny veřejných médií už léta. Pravděpodobně nejslavnějším procesem byl masakr střední školy v Coloradu, kdy dva mladiství útočníci hráli hry jako Doom a Quake, zatímco opravdové motivy vražd většinou ležely hluboko v archívech. Média ale většinou zapomínají dodat, že miliony hráčů po celém světě žijí normální život, aniž by zvedli ruku na své blízké. Někdy zkrátka musíte svést umlácení babičky na přechodu na videoherní průmysl. Hollywood si to přece líbit nenechá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama