Nová Star Trek hra je pro rodiny. Bavit ale může i "trekkies", říká vývojář
Speciály Star Trek Článek Nová Star Trek hra je pro rodiny. Bavit ale může i "trekkies", říká vývojář

Nová Star Trek hra je pro rodiny. Bavit ale může i "trekkies", říká vývojář

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

1
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Rozhovor o nové kooperativní hře Star Trek Prodigy: Supernova.

Reklama

Sci-fi svět Star Treku nabobtnává snad každým rokem. Jedním z posledních přírůstků byl loňský animovaný seriál Star Trek - Fenomén (v originále Star Trek: Prodigy). Pokud jste si ho vy či vaše ratolesti oblíbili anebo jednoduše chcete nějaké omladině představit, co to ten Star Trek vlastně je, zpozorněte. Dnes 14. října vychází kooperativní hra Star Trek Prodigy: Supernova, a to na PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One a Series X/S a také Nintendo Switch.

Akční adventura od vývojářů z Tessera Studios už podle názvu vychází ze seriálu, ale nabídnout by měla i víc. Odehrává se na úplně nových planetách a příběhově by měla doplnit první sérii televizní show. Hlavní hrdinové jsou stejně jako v seriál Gwyn a Dal. Tentokrát se snaží zachránit své přátele a zabránit zničení celé planetární soustavy. Hlasy jim opět propůjčili Ella Purnell a Brett Gray, potvrzuje v rozhovoru pro Zing.cz producent z vydavatelské společnosti Outright Games Rudy Lamy. “A můžou se objevit i jedno nebo dvě ‘televizní’ překvapení,” naznačuje.

Když jsem byla malá, obvykle jsem se doma po škole dívala na televizi. Na seriály jako MacGyver, Knight Rider… a taky Star Trek: Nová generace. Myslíte, že starý Star Trek nebo Nová Generace s kapitánem Picardem mohou bavit i děti?

To je právě krásné na světě Star Treku. Získal si fantazii diváků po celém světě, kteří se vidí v jeho postavách a scénách. Jádrem všech příběhů Star Treku je něco nám příbuzného a lidského, s čím se každý může ztotožnit. V naší hře jsme mohli využít zázraků a objevů, které Star Trek už nabízí. A to způsobem, díky němuž se zapojí děti. Nové dobrodružství ale nakonec může bavit i staré “trekkies”, kterým se tak obohatí zážitky z tohoto světa. To vše je vyřešeno prostřednictvím postav, technologií, vyprávění i představení úplně nových planet.

Vaše hra je určena pro děti, a jak říkáte, i pro jejich rodiče. Co tím v praxi myslíte?

Star Trek Prodigy: Supernova má za cíl oslovit děti i lidi všech věkových kategorií. Proto jsme hru vytvořili přístupnou, ale taky věrnou tradicím Star Treku a pravidlům tohoto světa. To znamená, že příběh i hratelnost jsou snadno pochopitelné, ale mají vrstvy, které jsou hlubší.

Ve středu všeho je pestrá posádka lodi Protostar, humor a vtipy, ale taky emoce spojené se vztahy postav. Jádrem hry je pak zkoumání světa a prožívání různých dobrodružství, kdy hráči používají technologie a řeší záhady.

Lokální kooperace umožňuje, aby rodič a jeho dítě mohli hrát spolu. Co kdyby nějaký rodič použil Star Trek Prodigy: Supernova jako takovou bránu do světa videoher? Jde ji použít jako úplně první hru, kterou si dítě vyzkouší?

Nic se nevyrovná prvnímu zážitku z hraní, když jste ještě dítě. Byli bychom poctěni, kdyby právě naše hra byla pro děti tou první. Doufáme, že díky průzkumu a objevování, které jsme zabudovali, to bude pro ně skvělý zážitek. Zaměřili jsme se na kooperativní režim, díky němuž mohou spolu hrát přátelé a rodiny, a to vytváří další rozměr hry. Kdykoliv ale můžete hrát sami tak, že ovládáte hlavní hrdiny Dala a Gwyn pouze vy.

Dali jsme si velkou práci s tím, aby hráči vždy pochopili, co je jejich aktuální cíl. Zavedli jsme taky schopnosti a vylepšení, z nichž některé jsou automatické a jiné zase volitelné. Takže hráči i děti si mohou vybrat, jestli se tyto tradiční videoherní systémy chtějí naučit a používat je, nebo ne. Taky jde o skvělý úvod k televiznímu seriálu Star Trek: Prodigy.

Ve vaší hře se střílí a bojuje, ale taky řeší hádanky a puzzly. Jak moc náročné to je?

Hra je přizpůsobena kooperaci dvou hráčů nebo jednoho hráče a umělé inteligence, ale na pomoc si můžete zavolat i členy posádky - Jankom Poga, Rok-Tahk, Zera, Murfa. Nabídnou vám však své dovednosti až poté, co je zachráníte. Dal může v boji používat phasery a Gwyn je hbitá a užitečná v boji na blízko, protože používá svou myslí ovládanou “živoucí zbraň” Fretwork. Pokud jde o průzkum, zde může pomoci zbytek posádky. Například Jankom umí otevírat dveře k tajným oblastem, kde se skrývají sběratelské předměty.

A jak jste vyřešili texty? Myslím tím dialogy nebo návody. Osmileté dítě z České republiky by zřejmě mělo problém s anglickým textem. Nebude to pro něj ve hře překážka?

Příběh je sice věrný světu Star Treku, takže je plný technologií a zajímavých jevů, ale postavy a jejich dialogy jsou zase věrné seriálu Star Trek: Prodigy, takže mají mladší a přístupnější tón. Díky tomu, že jsme pro anglickou verzi obsadili dabéry ze seriálu, a díky scenáristickému týmu jsme zajistili, že zůstaneme věrní televiznímu pořadu a jeho stylu tak, že hra je přístupná jak mladým, tak starým fanouškům.

Hlavní hrdinové jsou stejně jako v seriálu Dal a Gwyn. Jejich úkolem je zachránit přátele a celou planetární soustavu, než je zničí supernova…

Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli dát do hry hlavní postavy ze seriálu a obsadit i dabéry, kteří si tak zopakovali své role. Očekávejte ale ještě různá tajemství, která odhalíte během hraní.

Znamená to tedy, že Ella Purnell a Brett Gray namluvili hlavní dvojici?

Ano, měli jsme tu čest obsadit charismatickou Ellu Purnell a Bretta Graye. Kate Mulgrew si pak zopakovala roli kapitánky Janeway, která pomáhá kadetům, a Jason Mantzoukas se přidal jako Jankom. A taky tu máme Rylee Alazraqui jako Rok-Tahh. Dee Bradley Baker zase odvedl neuvěřitelnou práci jako Murf.

Ve hře představíme taky několik přírůstků, u kterých doufáme, že si je fanoušci oblíbí. A… můžou se objevit i jedno nebo dvě “televizní” překvapení, která vám ale teď nechci zkazit.

Jaké další easter eggy ze seriálu nebo obecně světa Star Treku můžeme očekávat?

Vyhnu se detailům, abych vám to nezkazil, ale jsou tam sběratelské předměty, které hráč může najít a pak si je prohlížet v lodi Protostar. Anebo příběhové prvky, provázané se seriálem Star Trek: Prodigy, které se týkají rasy Vau N'Akat.

Už v dřívějších vyjádřeních jsem četla, že hra je věrná seriálu Star Trek: Prodigy, ale zároveň je dělaná tak, aby ji mohli hrát i menší hráči. Nejsou tedy její příběh nebo postavy příliš zjednodušené?

Na spolupráci s týmy kolem Star Treku a stanice Nickelodeon bylo skvělé, že jsme měli podporu a volné ruce v tom, přidávat do universa různé nápady. Přidali jsme úplně novou část vesmíru na prozkoumání. Hra se odehrává na mimozemských světech Orisi, Mirios a Taresse, které obíhají kolem hvězdy s Dysonovou sférou.

Úzce jsme spolupracovali s Nickelodeonem a Paramountem (které vysílají seriál - poznámka redakce) a v první sérii jsme našli časový úsek, několik týdnů, které jsou nevyplněné. Dávalo smysl zasadit hru právě do tohohle prostoru.

Může vaše hra fungovat i jako nějaké zasvěcení dětí do světa Star Treku?

Rozhodně! Nejen že je hra propojená se seriálem Star Trek: Prodigy a se širším světem Star Treku, ale taky jeho universum obohacuje způsobem, který bude přitažlivý pro “začátečníky”. Naším cílem bylo vytvořit kompletní interaktivní zážitek ze světa Star Treku, díky němuž budou mít i fanoušci pocit, jako by byli v přímém kontaktu s novými oblastmi vesmíru a prozkoumávali je. Doufáme, že si všichni hru užijí.

Zde se můžete podívat na trailer k samotnému TV seriálu:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama