Nové detaily o Zeus DLC pro Armu 3
Arma 3 Novinka Nové detaily o Zeus DLC pro Armu 3

Nové detaily o Zeus DLC pro Armu 3

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Live stream z Bohemia Interactive nabídl kromě ukázky možností nového bezplatného přídavku i několik nových informací.

Reklama

Dnešní live stream z kanceláří Bohemia Interactive, který detailně představil bezplatné multiplayerové DLC Zeus pro Armu 3, máme za sebou. Pojďme se tedy podívat na ty nejdůležitější informace a poznatky.

Zeus, tedy Game Master starající se o pravidla a nastavení hry, je vždy přítomen přímo nad mapou v podobě orla. Nepočítejte ale s tím, že na něj jakožto běžní hráči uspořádáte hon. Zeus bude nedotknutelný a nezničitelný.

Rozhraní, které máte k dispozici v roli Dia, je vlastně klasický in-game 3D editor, díky němuž můžete umístit jednotky zcela podle sebe, a to kamkoliv mimo těsné okolí zúčastněných hráčů. Jednotky lze vcelku jednoduše umístit i do interiérů budov.

Mezi další pravomoce Dia patří možnost měnit čas nebo umístit na mapu kromě jednotek a určitých úkolů i statické objekty, pro příklad bariéry nebo světlice. A samozřejmě také způsobovat na bojišti pěkný binec díky likvidaci jednotek. To se zjevně nejefektivněji dělá pomocí blesku, jenž může Zeus seslat na určité místo. Není to sice zrovna reálné, ale rozhodně je to efektivní.

Lze také přidat různé efekty včetně hudebního doprovodu, nastavit výkonnost vojáků ovládaných umělou inteligencí, stejně tak není problém hru udělat mnoha způsoby těžší, pokud jsou hráči dostatečně zkušení a schopní. S pomocí speciálního kanálu může Zeus dokonce komunikovat s hráči na bojišti. Vše se koneckonců odehrává v reálném čase.

V jedné hře přitom může být víc než jeden Zeus, pokud to autor dané mise dovolí. Systém umožňuje zapojení více hráčů s různými možnostmi Dia, kteří si mohou rozdělit úlohy. Jeden hráč se tak může ujmout role plnohodnotného Dia, zatímco druhý se postará o pozici moderátora, který může totéž co Zeus s výjimkou umisťování nových objektů na scénu. Čistě teoreticky je možné vytvořit i misi, ve které bude bojovat více hráčů v roli Dia proti sobě.

Celý Zeus je navíc závislý jen a pouze na jednom modulu, který může každý hráč využít. Implementace prvků celého DLC do určité mise nebo herního módu by tak v editoru neměla ani pro laika představovat velký problém.

Zajímavá je také informace o počtu vývojářů. Na DLC stále aktivně pracují dva vývojáři, designér Karel Mořický a programátor Filip Sádovský. Na zbytku Army 3 dělá asi 50 nebo 60 dalších vývojářů, kteří se starají o dokončení singleplayerové kampaně a nového obsahu v čele se stíhačkami, nebo o optimalizaci enginu a odstraňování bugů.

A teď to nejzajímavější. Beta přídavku Zeus už je už nyní k dispozici ve vývojářské verzi hry. Pokud si tedy chcete možnosti přídavku vyzkoušet, prostě přepněte Armu 3 v nastavení knihovny Steamu na Development Build. Nicméně, vzhledem k tomu, že jde o experimentální verzi hry a Zeus je v betě, samozřejmě musíte počítat s tím, že se můžete setkat s problémy a nedořešenými věcmi.

Závěrem ještě jedna informace, která sice nepadla v dnešním streamu, ale přesto snad neuškodí, když ji prozradíme. Pro Zeus DLC by měly být k dispozici oficiální servery, takže hráči nebudou odkázáni jen na servery hráčů mnohdy provozované na zastaralém a nedostačujícím hardwaru, což má za následek poklesy FPS a další problémy s výkonem. Zatím ale v Bohemia Interactive nemají o přesném stavu serverů jasno, takže v tomto ohledu si ještě na přesné informace budeme muset počkat a v tuto chvíli vše radši neberte jako něco zaručeně definitivního.

Celý Zeus každopádně vypadá velmi zajímavě. Stále však platí, že si jeho možnosti a smysl nejlépe představíte, když ho vidíte. Takže pokud jste živý přenos zmeškali, můžete to napravit na Twitch profilu Bohemia Interactive nebo níže prostřednictvím YouTube.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama