Nvidia chystá další modely grafických karet, Apple představil svůj první procesor a nové Xboxy "hoří"
Novinka Nvidia chystá další modely grafických karet, Apple představil svůj první procesor a nové Xboxy "hoří"

Nvidia chystá další modely grafických karet, Apple představil svůj první procesor a nové Xboxy "hoří"

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Sapphire ukázal své nereferenční karty RX 6800 a 6800 XT

Výrobce grafických karet Sapphire, který se specializuje na grafiky od AMD, odhalil připravované verze Radeonů RX 6800 a 6800 XT. Jak už jsme si zvykli, v případě obou karet se jedná o dvě verze – Pulse a Nitro+. Základními specifikacemi asi nepřekvapí, poněkud znepokojující je však zpráva, že doporučený zdroj má mít alespoň 850 W, což je opravdu hodně. Zatím není jasné, zda se jedná o chybu či nikoli, dle avizované spotřeby od AMD by ale skutečně takto výkonný zdroj neměl být potřeba.

Nvidia chystá další modely grafických karet, Apple představil svůj první procesor a nové Xboxy "hoří"

Nvidia už chystá modely GeForce RTX 3050, 3050 Ti a 3060

Minule jsme se tu bavili o připravovaných modelech GeForce RTX 3060 Ti a 3080 Ti. Tam však spekulace nekončí a Insider Kopite7Kimi opět přišel s novými informacemi. Opět je nutné zdůraznit, že nejde o žádné oficiální zprávy, a je tak nutné, brát je s rezervou. Ale k věci, podle insidera Nvidia kromě zmiňovaných dvou modelů plánuje také RTX 3050, 3050 Ti a 3060. Zajímavá informace je, že zatímco 3050 Ti má údajně 6 GB VRAM, RTX 3060 má mít 12 GB, což by bylo dokonce víc než RTX 3080. Je tak možné, že Nvidia chce krátce po vydání trochu předělat celý svůj lineup a vydat nové karty jako refresh, ale s novým označením. Například RTX 3080 Ti by nakonec mohla zcela nahradit model RTX 3080. Uvidíme, ale pokud se mezitím zlepší dostupnost, máme se na co těšit. Všechny zmiňované modely by měly vyjít zkraje příštího roku s tím, že letos v prosinci dorazí ještě RTX 3060 Ti, o které jsme psali minule.

 

Apple představil svůj první procesor

Společnost Apple před pár dny představila procesor M1. Narozdíl od CPU od AMD a Intelu je založený na architektuře ARM a je vytvořen na 5nm procesu. Jde o 8jádrový procesor, který obsahuje 16 miliard tranzistorů. Nutno však dodat, že nejde o desktopový procesor, své využití najde v noteboocích MacBook Air a Pro. Už v prezentaci se Apple chlubil, že jde o ten nejvýkonnější procesor v daném segmentu. A podle prvních testů to tak skutečně vypadá. V benchmarku Geekbanch 5 překonává konkurenci jak v jednovláknovém, tak ve vícejádrovém výkonu. Nejlepší samozřejmě bude počkat si na podrobnější testy, nicméně už to teď to vypadá, že Apple dokáže velmi dobře těžit z 5nm procesu, který ještě nevyužívá AMD ani Intel.

Nvidia chystá další modely grafických karet, Apple představil svůj první procesor a nové Xboxy "hoří"

RX 6900 XT možná nakonec dostane i nereferenční verze

Jak už to u nejvýkonnějších grafických karet bývá, i u nové RX 6900 XT od AMD jsme počítali pouze s referenčními modely, nakonec se to možná přece jenom změní. Novinář Andreas Schilling totiž informoval o tom, že AMD jedná s partnery o dalších modelech. Přidal se poté i software inženýr Patrik Schur, podle kterého by měla být v přípravě RX 6900 XT Toxic od společnosti Sapphire. Teprve čas ukáže, jestli je to skutečně pravda, do vydání této grafiky ale zbývá už jen pár týdnů. Datum je stanoveno na 8. prosince.

Funkci Smart Access Memory umožní i Nvidia

Při oznámení nových grafických karet od AMD 28. října společnost mimo jiné představila funkci s názvem Smart Access Memory. Pokud vlastníte procesory řady Ryzen 5000 a grafickou kartu řady RX 6000, budete benefitovat z vyššího výkonu díky rychlejší komunikaci mezi CPU a GPU. Server GamersNexus však přišel s informací, že takovou funkci nabídne i Nvidia. A to nejen pro procesory od AMD, ale také pro ty od Intelu. Údajně by pak ani nebyl potřebný PCIe 4.0, což AMD vyžaduje. Zatím nevíme, kdy bude tato funkce dostupná, ale před vydáním nových Radeonů se tak zřejmě nestane.

Hořící Xbox Series X… Anebo ne?

Jen několik hodin po vydání dlouho očekávané konzole od Microsoftu Xbox Series X se objevily velmi znepokojivé zprávy. Po internetu se šířily nahrávky, jak z Xboxu vychází kouř, jako by měl začít hořet. To by byl samozřejmě velmi závažný problém, jak se však nakonec ukázalo, vše je jinak. Videa byla ve skutečnosti podvrh, což dokázalo video od twitter účtu s názvem Xbox Studio. Aby se takového efektu docílilo, stačí přiložit ke konzoli elektronickou cigaretu. Zástupci Xboxu ale samozřejmě varují, abyste to nezkoušeli. Podobný případ je pak fotka, kde nad Xboxem zdánlivě levituje míček. I ta je podvrh, při bližším pohledu totiž zjistíte, že je na místě míček připevněný.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama