Nvidia oznámila android konzoli Shield
Novinka Nvidia oznámila android konzoli Shield

Nvidia oznámila android konzoli Shield

Michal Burian

Michal Burian

37

Jde vlastně o set-top box využívající operační systém Android. Prý zvládne 4K a bude podporovat spoustu her.

Reklama

Letošní Game Developers Conference v San Franciscu je plná novinek. Valve v noci představilo Steam Link pro domácí streamování her, Sony předvedla nový prototyp headsetu pro virtuální realitu Project Morpheus a Nvidia se vytasila s budoucností hraní. Podle výrobce grafických karet je budoucnost hraní v mini-konzolích využívající operační systém Android. Otázkou je, zda se to Shield Console podaří, Apple TV na trhu moc neuspělo.

Zanechejme ale spekulací a pojďme se vrhnout na fakta. Shield Console míří o něco výše, než Apple TV. Bude stát 199 amerických dolarů, což je dvojnásobná cena konkurence. Za necelých pět tisíc korun ale získáte výkonnější zařízení, které bude mít procesor NVIDIA Tegra X1, grafickou kartu 256 Core Maxwell, 3 GB RAM, 16 GB místa na disku a hry, filmy a různé aplikace má zvládat na televizi v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

Hry a aplikace budou optimalizované a budete je moci spouštět buď přímo z konzole nebo prostřednictvím streamování. V druhém případě vše poběží skrz Grid store, kde bude k dispozici více než 50 her. Ty budou fungovat v závislosti na rychlosti vašeho internetu. Dostat se můžete na 1080p při 60 snímcích za sekundu (15 Mbps), se slabším internetem potom 720p při 30fps (5 Mbps).

„To co potřebujeme je velký obchod. Na Google Play jsou tisíce her. Vytvořili jsme obchod, kde budeme nabízet nejlepší z nejlepších her pro Shield,“ řekl generální ředitel Nvidie Jen-Hsun Huang a dodal, že Shield Console skutečně věří.

„Za prvé, naše zařízení je založeno na nejpopulárnějším operačním systému na světě. Za druhé budeme propojeni s obchodem Google Play, kde naleznete širokou škálu aplikací. Za třetí je to synchronizace se všemi jinými zařízeními. A konečně, neuvěřitelná schopnost hlasového vyhledávání.“

Za Grid store budete muset pochopitelně zaplatit. Nvidia tvrdí, že v nabídce bude přes 50 her, včetně starších kousků jako Doom 3, Crysis 3, Portal, Star Wars: Knights of the Old Republic, Half-Life 2: Episode 1, The Talos Principle, Borderlands: The Pre-Sequel, Dead Rising 2, Metro Last Light Redux, Metal Gear Rising: Revengeance, Batman: AO, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes a Ultra Street Fighter 4.

V nabídce ale nebudou chybět ani novinky, třeba The Witcher 3, Batman Arkham Knight nebo Dying Light.

Právě ve streamování her vidí Nvidia největší budoucnost. Podle slov generálního ředitele je mnohem lepší platit předplatné za Grid store a mít vždy k dispozici ty největší pecky v maximální kvalitě, než pořád upgradovat stolní počítač za nemalé částky.

V balení naleznete i speciální Shield Controller. Konzole bude dostupná od května 2015.

Velká podpora vývojářů

“Neuvěřitelný výpočetní výkon Tegry X1 nám umožňuje přinést Doom 3: BFG na Android platformu a zároveň nás opravdu baví možnosti, které v hraní skýtá GRID,” tvrdí Tim Willits, studio director, id Software.

“Ohromné výpočetní schopnosti procesoru Tegra X1, běžícího na systému Android TV, nám dává přístup k mnohem širšímu okruhu zákazníků. Je nám potěšením spojit se s NVIDIÍ a zapracovat na různých projektech pro SHIELD, například na remasteringu klasiky survival hororu, hry Resident Evil 5,” říká Jun Takeuchi, managing corporate officer, Capcom.

“SHIELD je rozhodně stvořen pro hru a díky Tegře X1 máme již dnes hru The Witcher: Battle Arena nativně běžící na SHIELDu. S GRIDem potom budeme schopni nové očekávané tituly dostat k hráčům okamžitě a bez čekání,” nechal se slyšet Benjamin Lee, The Witcher: Battle Arena lead producer, CD Projekt Red.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama