Nvidia Shield Tablet - po roce užívání z pohledu hráče
Blogy čtenářů Článek Nvidia Shield Tablet - po roce užívání z pohledu hráče

Nvidia Shield Tablet - po roce užívání z pohledu hráče

T800

T800

Když jsem si dnes brouzdal po internetu na mém tabletu, během toho mi došlo, že za pár dní tomu bude rok, co tento herní tablet vlastním. A když jsem…

Reklama

Když jsem si dnes brouzdal po internetu na mém tabletu, během toho mi došlo, že za pár dní tomu bude rok, co tento herní tablet vlastním. A když jsem si sám v hlavě shrnul celkové dojmy z tohoto zařízení, rozhodl jsem se napsat pár řádků. To, co mě motivovalo něco napsat, bylo především mé překvapení. Byl jsem překvapen z toho, jak vlastně rozporuplné pocity jsem si v té hlavě během chvíle shrnul.

Když jsem o tabletu Nvidia Shield četl poprvé, byl jsem jim unešený. Jelikož jsem dlouhodobě přemýšlel nad tabletem, tento kousek byl jedním z horkých kandidátů. S příchodem vánoc se blížil den, kdy jsem se musel rozhodnout, po čem sáhnu.

Právě proto, že jsem hráč, Shield Tablet mi dokonale hrál na city. Nejen to slůvko „herní“, ale hlavně výkon mě přesvědčil o jeho koupi. Ač primárně jsem potřeboval tablet především na čtení pdf souborů, knih a sledování videí.

 

Potenciál? Z mé strany nevyužit...

 

První chvíle byly velmi pozitivní. V tabletu byla předinstalovaná hra Trine 2, která názorně demonstrovala sílu tohoto přístroje. „Jo, to se to bude na něm hrát“, říkal jsem si nadšeně s myšlenkou, že budou v následujících měsících vycházet podobné hry, co prověří jeho vysoký výkon. No jo, jenže jak to u Trine 2 krásně začalo, tak to i u něj celé skončilo. Herní tablet a pořádné hry nikde. Tedy máme tu Half-Life 2 + epizoda 1, Portal, Doom 3, Q. U. B. E. Jsou to bezpochyby dobré hry, ale pro mě to není nic uspokojujícího, jelikož jsem je dohrál dávno na PC a nemám už zájem je hrát znovu na tabletu.

 

Další možností hraní je streamovací služba GeForce NOW (původně GRID). Když pominu její občas pokulhávající funkčnost, nabízí cca přes 60 pomrně kvalitních her, z toho nějakých 24 jich je zdarma k členství, které stojí 10 euro měsíčně. Výhodou zakoupení hry je, že k možnosti streamování do tabletu, dostanu i klíč pro PC verzi (většinou na Steam nebo GOG). Pokud bych měl jednu vypíchnout, tak to bude třetí Zaklínač. Vlastně není už ani co dál vyzdvihovat. Zbytek her jsou tituly, které nejsou již nejnovějšího data. Ten, kdo hraje často, zjistí, že služba nabízí hry, které už dávno dohrál jinde. Ovšem k fungování této služby je potřeba rychlého internetu. Ten sice mám doma, ale využití je pro mě nulové. Z logických důvodů dávám přednost hraní PC her na svém počítači, než na tabletu, když už jsem doma.

 

Pokud bych chtěl něco, co trochu využije potenciál čipu K1, tak v Obchodě Play toho také moc nenajdu. Na výběr mám tituly plné mikrotransakcí jako Modern Combat, budiž ještě přijatelný Real Racing 3, špatně optimalizovaný Asphalt 8/nitro nebo bez internetu nehratelný Dead Trigger 2 a nedávno narozený, stejně vypadající Unkilled atd. To už jsou problémy ne jednoho zařízení, ale celého mobilního hraní, bohužel.

Samozřejmě v Play je celá řada kvalitních her, ale k drtivé většině nepotřebuji tolik výkonný zařízení, které se všude prezentuje jako herní. Vlastně to, co jsem za poslední rok nejvíce hrál, byly hry ze série Wher is my...? nebo Plague Inc. Což potenciál tohoto tabletu využívá na nula procent.

 

Naprosto milné očekávání

 

Tablet jsem kupoval se záměrem, že využití bude především na cestách, dovolené apod. Stejně jako jsem tehdy využíval PSP, které u mě svou misi splnilo dokonale. Sliboval jsem si především od toho, že budu hrát hry speciálně pro SHIELD, kde nepotřebuji internetové připojení.  Do míst kam jezdím na dovolenou nejčastěji, je problém i s pitomím 3G a LTE je vyloženě sci-fi. Tím tedy odpadá plno věcí, které z tohoto zařízení dělá „herní“. Nvidia vyslala tento tablet lehce jiným směrem, než jsem sám očekával. Předpoklad pro jeho plné využití je, že máte rychlí internet i na místech, kde člověk nemá jiné herní zařízení jako konzoli nebo PC. Jinak se ve výsledku jedná o obyčejný „neherení“ tablet, který nabídne oproti konkurenci značně vyšší výkon.

 

 

Dostávám se tedy k otázce, jestli bych si tento tablet znovu před tím rokem koupil. Stejně jako před rokem, tak ani teď, se zkušenostmi s tímto zařízením bych si stále nebyl jistý, co vybrat. Situace okolo her na tomto „herním“ tabletu by mě jistě odradila. Na druhou stranu tu máme podporu. Myslím, že leckterá značka by mohla závidět. Co se týče SW, tak Nvidia se o tablet skutečně stará. Však byl taky první, kdo dostal nejnovější android 5. Nvidia byla tehdy s aktualizací rychlejší než samotná zařízení Nexus od Googlu. Vzhledem k tomu jak jsem ho jako hráč využil, tak jeho cena 8000 kč + 1500 ovladač se ve výsledku stala celkem vysokou. Ono totiž mou nejčastější činností během té doby nebylo hraní, ale čtení e-knih v metru při cestě do školy, momentálně do práce. Ještě do toho musím přičíst neduhy jako dost se lesknoucí displej nebo letní problém s baterií a nutná výměna za nový kus. Kdybych se tedy znovu ocitl v roce 2014, tak bych už volil možná jiné o něco levnější zařízení.

 

Teď se nám blíží konec roku 2015. Kdybych se měl rozhodovat znovu až nyní, byl bych si již poměrně jistý. Zařízení, které bych si koupil, by bylo Nvidia Shield Tablet. Důvod je jasný. Na trhu se momentálně dostala jeho revize, která stojí 5500 kč. Tady už by nebylo nad čím váhat. Pokud někdo nad ním přemýšlí, tak mohu jen doporučit a klidně čert vem to slovo „herní“.  Bral bych ho i přesto, že by sloužil jako naprosto obyčejný tablet s občasným hraním android her, stejně jako ten můj současný, ale už bez koupě byť velmi kvalitního gamepadu.

 

Celé tohle v podstatě Nvidia postavila na streamování her do tabletu. Může tedy sloužit jako lehká náhrada pro nenáročné hráče, místo drahého PC. Ale počítejte s tím, že výběr her na GeForce NOW je dost chudý. Nicméně pokud očekáváte, že tento „herní“ tablet nahradí vaše stárnoucí, ale přece jen skutečné mobilní herní zařízení, jakým bývalo skvělé PSP, budete bohužel velmi, ale opravdu velmi zklamáni.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama