Obavy a stížnosti hráčů ohledně update PlayStation
Novinka Obavy a stížnosti hráčů ohledně update PlayStation

Obavy a stížnosti hráčů ohledně update PlayStation

Martin Zavřel

Martin Zavřel

13
Platformy PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4

Kromě jiného se hráči lekli, že je konzole nyní odposlouchává.

Reklama

Jak jsme včera psali, konzole PlayStation 4 se dočkaly update systému (firmware), který upravil některé funkce konzole. Po prvním dni testování se ale zdá, že většina hráčů je se změnami spíše nespokojená, a nejde jen o to, že celá síť PS Network se od té doby citelně zpomalila a má problém vůbec načíst seznamy přátel a další online funkce. Takové stavy jsme už u sítě PS Network párkrát zažili a většinou jsou do pár hodin opraveny.

Hlubší problém spočívá v nově upravených funkcích party systému, kde pokud chcete pomocí mikrofonu (v headsetu či kameře) komunikovat s online přáteli, zakládání je složitější a nelze ani pořádně skupinu uzamknout před ostatními. Úplně nejvíc ale hráče vyděsila nová zpráva, kterou při vstupu do chatovací místnosti konzole píše:

"Hlasový chat může být nahráván za účelem moderování.

Svým vstupem souhlasíte s nahráváním."

Takto napsané to totiž působí, že PlayStation nově nahrává úplně každou vaši konverzaci s přáteli. A nevím jak vy, ale já třeba po večerech během "farmení" v Destiny probírám s přáteli nebo kolegy spoustu vyloženě soukromých nebo pracovních věcí. Celá aféra působila o to děsivěji, že jde o očividnou přípravu na nové menu a funkce očekávané konzole PlayStation 5, která bude mít mikrofon zabudovaný přímo v každém ovladači DualSense.

Naštěstí se ale ukázalo, že zpráva je poněkud nešťastně formulovaná a ve skutečnosti znamená něco trochu jiného. V reakci na obrovskou vlnu nespokojenosti hráčů přispěchal oficiální blog PlayStation s vysvětlením:

"Po novém update uživatelé vidí notifikace o bezpečnosti Party a že hlasový chat může být nahráván. Tato funkce bude dostupná na PS5 po jejím vydání a umožní uživatelům nahrát jejich hlasový chat na PS5, aby jej mohli odeslat k moderátorovi na zhodnocení. Notifikace, kterou nyní vidíte na PS4, vás upozorňuje, že když se účastníte chatu s PS5 uživatelem (po vydání konzole), může tento uživatel nahrávku z jeho konzole poslat Sony."

Ve skutečnosti si jednotliví uživatelé mohli nahrávat nebo dokonce streamovat chaty na PS4 i v minulosti, ale byla tam možnost tuto funkci pro váš mikrofon zakázat. Je zřejmé, že záměrem Sony je poskytnout nástroj, pomocí kterého mohou hráči na PS5 snadno zaznamenat a nahlásit toxické (šikana, rasismus apod.) nebo dokonce zločinné (pedofilie, vydírání) chování. Podle nepotvrzených informací chat ve videohře v minulosti používali dokonce i teroristé při koordinování svých útoků (tam ale asi nelze očekávat, že by si to jeden z nich nahrával a následně poslal Sony). Samotná existence tohoto nástroje může potenciální viníky i odradit dopředu, což má nepochybně svoji hodnotu.

Obavy a stížnosti hráčů ohledně update PlayStation

Mimochodem není to poprvé, co konzole "straší" hráče odposloucháváním, podobná aféra a pochybnosti se roztočily také před několika lety, když Microsoft začal prodávat konzoli Xbox One s přibaleným a hluboce integrovaným snímačem zvuku i obrazu Kinect. Zaměstnanci Microsoftu přitom loni doznali, že poslouchali záznamy z konzole "v zájmu vylepšení služeb".

Pokud máte nakoukány filmy (nebo načteny zdroje) typu Snowden, nejspíš víte, že jakákoliv kamera nebo mikrofon je vždy riziko, nehledě na to, jak zapnuté nebo vypnuté se tváří. Jelikož ale všichni víceméně celý den máme u sebe mobil s mikrofonem i kamerou a stále populárnější jsou i digitální "domácí asistenti", člověk nesmí tyhle věci brát zase příliš vážně (pokud nechce zbytek života strávit offline někde v horách).

Těžko se ale ubránit pocitu, že Sony mohla představení a vysvětlení nových funkcí zvládnout lépe. Pohromadě se zhoršeným rozhraním chatovacích party tak jde o přešlap, ze kterého fanoušci PlayStation nemají radost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama