Obavy o budoucnost CD Projekt RED
Cyberpunk 2077 Novinka Obavy o budoucnost CD Projekt RED

Obavy o budoucnost CD Projekt RED

Martin Zavřel

Martin Zavřel

119
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Analytici komentují propad akcií a výhled na příští rok.

Reklama

S návratem do práce po víkendu se naplno odbrzdilo další dění okolo nejvýznamnější hry roku, která sebou bohužel přinesla notnou dávku kontroverzí a nevídaných situací. Vše začalo - zřejmě přes víkend pečlivě připravovanou - oficiální omluvou vývojářů za stav hry, ve které sice prezentují svůj plán na patchování až do února a prosí hráče o trpělivost, zároveň jim ale také radí využít refundaci, pokud jsou příliš zklamaní. Jenže tohle dopředu neprobrali s distributory v jednotlivých regionech, takže pokud opravdu chcete refundovat fyzickou krabici s hrou, někteří vás rovnou odkážou na email z prohlášení samotného CDPR. Zde je ostatně oficiální vyjádření přímo od Comgadu:

"Pokud jste si pořídili českou krabicovou hru pro PS4 nebo Xone a přejete si ji vrátit na základě této informace od CD Projektu, směřujte prosím svůj požadavek přímo na helpmerefund@cdprojektred.com nejpozději do 21.12.2020. Možnost vrácení hry přímo na prodejnách není v České republice a na Slovensku dostupná. Upozorňujeme, že tato nabídka CD Projektu není reklamace. V případě reklamace se postupuje běžným způsobem dle reklamačních podmínek příslušného obchodu."

Situace nevypadá extra růžově ani s digitálními verzemi hry na konzolích, protože například Sony zřejmě reaguje (přinejmenším na některé) pokusy o vrácení odmítnutím a odkázáním na slíbený únorový patch:

Obavy o budoucnost CD Projekt RED

Každopádně přestože se vývoj hry i náklady na její reklamu zaplatily hned v první den prodeje, akcie firmy se kvůli bezprecedentním problémům okolo verzí pro staré konzole střemhlav propadají - posuďte sami:

Obavy o budoucnost CD Projekt RED

To nyní komentují zahraniční analytici, reagující především na tweety Daniela Ahmada. Rozebírají, že nejde ani tak o obavy akcionářů ze současných prodejů hry, jako spíše o nejistý výhled do budoucnosti firmy. Tituly téhle velikosti mívají za normálních okolností poměrně "dlouhý dojezd" a prodávají se vytrvale i pomocí různých reedic a přídavků (stačí si vzpomenout na GTA V, které dominuje prodejním hitparádám už sedm let). Jenže s ohledem na stav hry minimálně na (stále ještě nejrozšířenějších) starých konzolích je otázka, jakou setrvačnost prodejů lze u nich očekávat. Obzvlášť, když jsou nyní v ohrožení i plánované přídavky.

Akcionáři reagují na nejistý výhled do budoucnosti firmy.

Z dnešní omluvy vývojářů vyplývá, že se minimálně do února budou soustředit na opravování současné verze hry. Tím se odsouvají věci jako příběhové přídavky (které bývaly v případě CDPR extra kvalitní a dost možná by pro tuto hru mohly přivést i další lákavé herecké hvězdy kalibru Keanu Reevese) nebo slibovaný multiplayer. A je velká otázka, zda třeba ten únorový patch zahrnuje next-gen upgrade na nových konzolích, který by mohl alespoň do nějaké míry zlepšit reputaci hry mimo PC platformu.

"Samozřejmě někteří prodali svoje akcie prostě v den vydání hry. CDPR je stále ziskový od prvního dne. Ale obavy investorů jsou spíše ohledně budoucích prodejů, poškozené reputace CDPR a toho, zda i budoucí rozšíření udělají ta samá čísla a zda multiplayer může být stejně úspěšný."

Tak či onak se nyní opravdu naplno ukazuje zrádnost závislosti (hodnoty) celé firmy na jediném obrovském titulu. Bude velmi zajímavé sledovat, jakou optikou se hráči i (akciový) trh budou na CDPR dívat řekněme za rok a s jakou balancí skončí současné plusy (rekordní prodeje a okamžitě výdělečná hra, nabízející řadu nesporných kvalit) a mínusy (technický stav, nesplněné sliby, ztráta důvěry). Každopádně jak jsme mohli vidět na příkladech jiných gigantů v uplynulých letech (EA, Activision), není pravděpodobné, že by tato kauza firmu položila (ostatně to vypadá, že hned první den prodeje si tvůrci vydělali dostatek peněz na roky dopředu).

Navíc, jak upozorňuje třeba Mike Futter, pokud se na celou situaci podíváte z větší výšky (nikoliv z pohledu posledních měsíců, ale z pohledu posledního roku), dostanete citelně jiný obrázek:

Obavy o budoucnost CD Projekt RED

Kromě toho bych i tipnul, že jakmile dostaneme první upoutávku na Zaklínače 4, situace se zase změní.

Obavy o budoucnost CD Projekt RED
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama