Oculus Quest jako příprava na Half-Life: Alyx
Novinka Oculus Quest jako příprava na Half-Life: Alyx

Oculus Quest jako příprava na Half-Life: Alyx

Redakce

Redakce

40
Platformy Windows PC

Zážitky hráče, hledajícího cenově rozumnou alternativu pro VR.

Reklama

Nejspíš nás nebude málo, kdo jsme se po shlédnutí traileru na Half-Life: Alyx rozhodli, že potřebujeme helmu pro virtuální realitu.

Jeden z našich přátel se po diskuzích se zkušenějšími VR harcovníky rozhodl pro cenově dostupné řešení v podobě Oculus Quest.

V následujícím textu nabízíme jeho zcela necenzurované, původní dojmy z prvního dne s tímto strojem.

Předem se omlouváme ze poněkud hrubější formátování textu, ale snad budete souhlasit, že ten obsah je dostatečně zajímavý pro překousnutí této slabiny.


"Kdyz pominu pokusy typu google cardboard, je to moje uplne prvni zkusenost na poli VR. Chtel jsem zarizeni v cenove hladine ~15 000,- czk, tzn oznacil bych to jako stredni trida. Podminka byla take co nejjednodussi instalace (bez kamer v pokoji a nejlepe plug n play) a co nejmene kabelu. Co bylo moji motivaci ke koupi? Trailer k HL Alyx, ktery me uplne uhranul a zavody na pc (project cars 2). Kazdopadne momentalne moje pc uz dozilo (GTX 970) a posledni 2-3 roky parim hlavne na ps4. Nicmene nove pc uz mam objednane (RTX 2070 super), ale bude k dispozici az pristi tyden.

Proc jsem se rozhodle pro quest? Puvodne jsem mel vyhlidnuty Oculus Rift S, ktery je vylozene urceny na pc hrani (dvi kabel + usb). Po konzultaci s odborniky jsem zmenil nazor a koupil Oculus Quest. Obe zarizeni se pohybuji ve stejne cenove urovni. Oproti Riftu je vybaven OLED displeji, ma mirne vyssi rozliseni (1440*1600 vs 1280*1440) a nizsi obnovovaci frekvenci (72 vs 80 hz). Hlavnim rozdilem je, ze Quest ma vlastni mobilni procesor a muze fungovat i standalone. Zvladne jednodussi hricky bez zadneho dalsiho pripojeneho zarizeni. Po pripojeni k pc pouze pomoci usb 3.0 se chova jako Rift S (usb-c kabel v baleni ovsem nesplnuje minimalni pozadavky datoveho toku, je potreba koupit jiny). To je papirove dalsi vyhoda, neni potreba mit dva kabely pro propojeni, jako v pripade Riftu S. Dalsi zajimavou funkci, kterou Quest nabizi oproti Riftu S je moznost hardwarove si nastavit vzdalenost oci, aby byl obraz uzivateli co nejprijemnejsi. Rift ma tuto funkci pouze softwarove a podle recenzi nefunguje uplne idelane, pokud se vymykate snadardu. Quest k dispozici ve dvou variantach, lisicich se velikosti ulozneho prostoru 64 a 128 gb. Tento prostor slouzi ke stahovani aplikaci a her z nativniho Quest storu (cely system bezi na androidu) a funguji pokud je zarizeni v standalone modu. Vzhledem k tomu, ze jsem primarne zarizeni chtel pro propojeni s pc, zvolil jsem si levnejsi variantu 64gb, za 13 000,- czk. Varianta s vetsim uloznym prostorem je o cca 2-3 000,- czk drazsi v zavislosti na prodejci. Koupil jsem to v alze, ktera byla snad jedina, ktera 64gb mela skladem a byl to posledni kus.

Oculus Quest jako příprava na Half-Life: Alyx

Quest mi prisel vcera rano do prace. Samozrejme jsem neodolal a pustil se do instalace. Muj pracovni laptop nedisponuje minimalnimi pozadavky na propojeni, takze jsem se rozhodl vyzkouset ji alespon ve standalone. Od toho jsem nemel zadne velke ocekavani, cekal jsem mobilni hricky.

Instalace probihala extremne intuitivne a bez sebemensich zadrhelu. Tak to mam rad a rozhodne to nebyva pravidlem. Jako prni krok je potreba stahnout si do mobilu appku (mam android, ale je k dispozici i apple). Pomoci appky se sparuje headset a pripoji na stejnou wifi. Quest ma v baleni dva pekne zpracovane ovladace, kazdy na 1AA baterii, ktere se sparovaly samy. Vse nasadit a muze se zacit. Po spusteni na novem miste je nutne vymezit hraci prostor. Urcime vysku podlahy a klec, mimo kterou neni bezpecne se pohybovat s nasazenym headsetem. V zapalu hrani, kdyz se teto hranici zacneme blizit, se cervena klec zobrazi a varuje nas pred pripadnou kolizi s nabytkem nebo stenou.

Quest uz mel predinstalovanych nekolik appek. Jako prvni se spustila appka „first steps“. Ta jednoducha a v ceskem dabingu vysvetli bezpecnost, zasady ovladani, ktere se pak opakuji vsech ostatnich aplikaci (prostrednickem zvedame predmety, ukazovackem mackeme spoust zbrani, tlacitka atp) V tom momentu jsem headset sundal a predal ho po vr zazitku lacnicim kolegum, kteri uz se zacinali shlukovat. Pak uz jsem slysel jen vykriky nadseni, takze wow efekt je na levelu max i pres ne uplne top notch grafiku. Rozliseni je dostatecne, ale modely a prostredi v teto hricce jsou jednoduse zpracovane. Zvukove efekty se linou prirozene primo z bryli, neni potreba ani sluchatek, i kdyz jsou bryle vybaveny jackem.

Jako dalsi jsem nechal kolegum zkusit nejakou horskou drahu. Zde uz se zacinal projevovat mindfuck efekt. Bavilo me sledovat, jak se strizlivy clovek kymaci, zaklani atp.

Posledni vec, co jsme zkusili v standalone, je Vader immortal. Ja jsem si ji pak vyzkousel az doma, ale musim uznat, ze tohle jsem vazne necekal, ze mobilni procesor v Questu zvladne. Vykriky kolegu „ty pico, ja jsem tam!!“ atp jsem doma pochopil. Kdyz se zacne z mlhy blizit oddechujici Vader a zastavi se metr predemnou, tak jsem si pred nim instiktivne kleknul.. Neskutecne!

Oculus Quest jako příprava na Half-Life: Alyx

K praktickym zalezitostem - zivotnost baterie v headsetu bych odhadnul tak na 2hod. To je podle me o dost vic, nez clovek (ja) zvladne mit bez prestavky na hlave. Zivotnost baterii v ovladacich neumim posoudit. Po cca 8 hodinach stale ukazuji 100%. Apropos ovladace, force feedback efekt je bravurni, kdyz sekate lightsaberem opravdu citite odpor vzduchu, vrneni atp..

Displej – pokud se divate do stredu, nepoznate zadne deformace, mrizku atp, je to v ramci moznosti dokonale. Pokud se clovek zadiva na okraj zorneho pole, uz pozoruje nesrovnalosti. Naucil jsem se divat porad primo pred sebe a pokud se chci podivat na neco jineho, otocim celou hlavou.

Do teto doby bylo vse idealni. Az do momentu, ktereho jsem se opravnene bal – propojeni s pc. Jelikoz oculus win10 app ma cca 15gb, nainstaloval jsem si ji den dopredu abych neztracel cas. USB-c propojovaci kabel jsem koupil doporucovany pri nakupu Quest setu. Nejdelsi varianta ma 2m, coz neni moc. Delsi v tomto standardu „pry“ neni k dispozici. Jedina varianta je koupit za cca 80USD original opticky kabel primo od Oculusu a delce 5m.

Propojim headset kabelem a kliknu na pridat nove zarizeni v appce. Samozrejme.. zarizeni se nedetekuje. Vim, ze moje obstarozni gpu je pro Quest link podporovana. Procitam tedy fora.. 20 rad, kazda lepsi nez druha. Zjistuju, ze nejbeznejsi zavada je, ze nemam stejny verzi ovladacu v headsetu a win. Coz se po rychle kontrole potvrzuje. V headsetu mam nejnovejsi. Appka se vsak odmita updatovat. Takze reinstall. Mezitim hraju Vadera a odvazne delam prvni pokusy ve vr pornu.

Po reinstalaci uz se zarizeni detekuje. Heureka.. ale proc u neho sviti cerveny krizek?? Aha, vas headset nema zvukovy vystup. Nee.. dalsi utrpeni. S ps4kou jsem si na tato martyria odvyknul. Po dvou hodinach pokusu s instalacemi, reinstalacemi, odpojovanim, pripojovanim, resetovanim svoje usili vzdavam. Zvuk proste nebude a pc je po mem radeni zrale na celkovou reinstalaci. Zkusim tedy project cars2 na steamu. Musim uznat, ze s poradnym pc to bude dobry zazitek. V nizkych detailech a rozliseni a ~ 30fps je to jenom takova ochutnavka.. Ale na to se vazne tesim. A pevne verim, ze s novym pc zvuk pojede.

Posledni vec – motion sickness. Bohuzel musim rict, ze jsem zaznamenal. Poprve pri jedne silene horske draze a po druhe pri splhani po zebriku ve Vaderovi. Nebylo to nic strasnyho, ale mel jsem chut si tu helmu sundat a nadychat se. Po sundani to bylo okamzite ok a mohl jsem pokracovat.

Snad to nekomu pomuze, pokud bude mit nekdo zajem o update s novym pc, dam vedet.

P.S. Quest by mel umet i bezdratove pripojeni s pc pomoci wifi, ale to uz jsem nemel nervy zkouset."

Vítězslav Křikava

A co vy? Plánujete VR pořídit?

Pokud nějakou helmu již máte, jaké jsou vaše zkušenosti? Jaký typ byste doporučili? Stojí Valve Index opravdu za to?

Jelikož nás v redakci momentálně tohle dilema řeší několik, rozhodně uvítáme názory a zkušenosti našich čtenářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama