Oficiálně oznámen PC handheld Steam Deck
Novinka Oficiálně oznámen PC handheld Steam Deck

Oficiálně oznámen PC handheld Steam Deck

Jan Urbančík

Jan Urbančík

113
Platformy Windows PC

Vyjde ještě letos a zahrajeme si na něm všechny hry ze Steamu.

Reklama

Už nějakou dobu se o tom spekulovalo, ale handheld od Valve je skutečně tady. Americká společnost, která je známá především díky své platformě Steam, dnes oznámila své vlastní herní zařízení pojmenované Steam Deck. Vyjde už letos v prosinci a zahrajeme si na něm všechny hry z naší knihovny na Steamu.

K dispozici už je oficiální stránka a také specifikace. Dozvěděli jsme se tak, že srdcem zařízení je APU od AMD, příčemž CPU část tvoří 4jádro, postavené na architektuře Zen 2, a GPU segment je pak postavený na architektuře RDNA 2 (kterou používají i konzole nové generace), nabídne 8 výpočetních jednotek a až 1,6 TFlops hrubého výkonu. Operační paměť tvoří 16 GB LPDDR5. Displej je 7palcový s rozlišením 720p a 60Hz obnovovací frekvencí, přičemž nabízí i dotykové ovládání. Výdrž baterie by měla být 2 až 8 hodin. Záleží, jaká hra zrovna na Steam Decku poběží.

handheld bude dostupný ve třech verzích: 64GB model za 419 eur, 256GB model za 549 eur a 512GB model za 679 eur. Poslední dva zmiňované dokonce nabídnou rychlé NVMe SSD. Všechny modely ale nabízí také možnost rozšířit si úložiště pomocí microSD karty.

Zařízení pohání nová verze SteamOS, ve které najdeme i všechny funkce Steamu, jak ho známe z klasických počítačů. Můžeme se tak těšit například na chat, remote play či cloud savy.

Magazín IGN mezitím vydal 8minutové dojmy z používání konzole. Editor Bo Moore ji mohl vyzkoušet přímo ve Valve. Rozmístění ovládacích prvků může působit poněkud zvláštně, ale Moore hned dodává, že je ovládání naprosto přirozené. Na přístroji najdeme tlačítka A B X Y, D-pad, bumpery, triggery, páčky a 4 tlačítka vzadu. Kromě toho jsou tu ale také trackpady, které mohou nahradit myš ve hrách, jež by se na páčkách neovládaly tak dobře. Moore tvrdí, že přesnost trackpadů není zase tak daleko od klasické myši, a to dokonce i ve first-person střílečkách jako DOOM Eternal.

Přestože se ihned nabízí srovnání s konzolí Nintendo Switch, výrobce to tak nevidí. Lawrence Yang, který pracuje ve Valve jako designér, tvrdí, že je to v podstatě malé PC. Steam Deck totiž není pouze handheld, ale dá se připojit také k televizi či monitoru (zatím jen pomocí USB, ale Valve údajně pracuje také na doku). Na přístroji si pak prý můžeme nainstalovat co chceme, můžeme si přizpůsobit ovládání, nastavit výkon a výdrž baterie, používat Steam Workshop, ale i módy mimo něj. A pokud by vám chybělo ovládání na myši a klávesnici, nemusíte se strachovat, můžete je ke Steam Decku připojit jako ke klasickému PC.

Pokud máte o přístroj zájem, budete si ho moct zarezervovat od zítřejších 19:00 středoevropského letního času na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama