Ohlédnutí za oznamovacími trailery série Call of Duty
Speciály Call of Duty: Advanced Warfare Článek Ohlédnutí za oznamovacími trailery série Call of Duty

Ohlédnutí za oznamovacími trailery série Call of Duty

Martin Cvrček

Martin Cvrček

19

Jak se poprvé představovaly jednotlivé díly nekonečné válečné série?

Reklama

Už zítra v 19:00 našeho času dojde k oficiálnímu, plnohodnotnému odhalení Call of Duty: WWII. Hru, která sérii po téměř deseti letech vrátí do kulis druhé světové války, představí stream, jehož součástí bude pravděpodobně oznamovací trailer. Nebo reveal trailer, jestli dáváte přednost anglickému označení. Vydání takových videí je tradice, a tak jsme si řekli, že by nebylo od věci zkrátit si čekání na odhalení nového dílu pohledem zpět na předchozí oznamovací trailery. Jako počátek tohoto vzpomínání jsem přitom zvolil Call of Duty 4: Modern Warfare z roku 2007. V žádném případě nejde o začátek série, ale úvodní trailery starších dílů je už v dnešní době těžké najít, zvlášť v ucházející kvalitě.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Po několika dílech z druhé světové války vypadalo oznámení Call of Duty 4 jako hotové zjevení. Zasazení do moderní války dost zatřáslo základy série, která díky hlavním titulům a jejich konzolovým levobočkům už tehdy čítala nemalé množství her. Troufám si říct, že ještě dnes se na oznamovací trailer kouká dost dobře a i dnes je v něm vidět styl, který ukázal cestu budoucím trailerům.

Call of Duty: World at War

Psal se rok 2008 a studio Treyarch oznámilo návrat do druhé světové války. Na mnoho let poslední návrat, i když tehdy to samozřejmě ještě nikdo nevěděl. Mnozí tehdy očekávali, že překročit stín Call of Duty 4 a Infinity Ward bude takřka nemožné. Vzpomínám, že situaci neulehčovali ani mnozí PC hráči, kteří byli zhrzení z faktu, že Call of Duty 3, předešlý počin Treyarchu, nikdy nevyšel na PC. Ještě za několik let se kvůli tomu ozývaly názory, že Call of Duty od Treyarchu není Call of Duty. Má odpověď na takové výkřiky většinou zněla: „A co to teda je? Need for Speed?”

Call of Duty: Modern Warfare 2

Odhalení Modern Warfare 2 byla velká událost, během níž si byl takřka každý jistý, že se Infinity Ward opět předvede a že ještě posune laťku, kterou studio nastavilo s CoD4. Zde už je jasně patrná tradiční šablona oznamovacích trailerů Call of Duty, zahrnující rychlý střih gameplay záběrů ze singleplayerové kampaně, adrenalinový hudební doprovod nebo komentář nastiňující zápletku a hlavní hrozbu. Při zpětném pohledu je také zajímavé sledovat, jak se měnily modely postav, zčásti z nutnosti utajit návrat kapitána Price, který byl po událostech v CoD4 považován za mrtvého.

Call of Duty: Black Ops

Treyarch díky World at War získal důvěru mnoha fanoušků série, a to včetně PC hráčů. Odhalení jejich dalšího dílu tedy provázalo napjaté očekávání, přičemž opět došlo k zásadní změně zasazení. Ani moderní válka, ani druhá světová, nýbrž studená válka a válka ve Vietnamu, sledovaná z pohledu hrstky operativců nasazovaných v tajných akcích. Už komentář v traileru naznačoval, že nás tentokrát čeká dost netradiční zápletka, ale rozhodně nebyl důvod předpokládat, že se nakonec dočkáme dost možná nejlepšího a nejsvéráznějšího příběhu, jaký série Call of Duty kdy nabídla.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Dostáváme se do časů, kdy už určitou část herní obce série Call of Duty unavuje, a tak odhalení nového dílu nedoprovázelo takové nadšení jako dřív. A to i přesto, že jde o pokračování oblíbeného Modern Warfare 2. Odchod klíčových zaměstnanců Infinity Ward a náhlá účast tehdy neprověřeného studia Sledgehammer Games prvotnímu přijetí rozhodně nepomohly a korunu tomu všemu nasazovalo vlažné, nepříliš strhující tempo traileru a ukázka viditelně zastaralého vizuálu. To mělo za následek množství reakcí, poukazujících třeba na odporně zpracovanou vodu nebo primitivní model zásobníků. Pro naši zemi však měl trailer velký význam, protože potvrdil a přiblížil zasazení části kampaně Modern Warfare 3 do Prahy.

Call of Duty: Black Ops 2

Ani pokračování Black Ops nebylo zprvu přijato se všeobecným nadšením. Zastaralá grafika bila do očí víc než kdy dřív a mnoho hráčů znepokojovala třeba jízda na koních nebo přítomnost futuristických prvků. Je to trochu paradox, protože v dnešní době mnozí považují Black Ops 2 za jeden z těch lepších dílů série. Tahle hra zkrátka ušla od svého rozporuplně přijatého odhalení velký kus cesty.

Call of Duty: Ghosts

Ghosts, další díl od restrukturalizovaného Infinity Ward, měl přinést technologický zlom, protože šlo o první díl, který mířil na konzole Xbox One a PS4. K žádnému zlomu ale nakonec nedošlo. Trailer nebyl špatný a opět prezentoval lehce odlišné zasazení, ale zároveň dával jasně najevo, že tehdejší řeči o přechodu na nový herní engine jsou prostě a jednoduše lež. Když pominu účast psa Rileyho, technologický posun bylo to jediné, co tvůrci během odhalení hry zdůrazňovali, ale skutek utek, výrazná změna nepřišla a jestli ano, tak byla spíš k horšímu. Vychloubání a vyložené lhaní o novém enginu přineslo nanejvýš vznik četných vtipů. Mnozí si jistě vzpomenou na různé narážky na vývojáře, kteří v jednom videu zmínili, že ryby plavou pryč od vaší postavy, když se k nim přiblížíte. Což umí i téměř 20 let staré hry.

Call of Duty: Advanced Warfare

S Ghots se série Call of Duty ocitla na svém dně, protože po rozporuplném odhalení následovala i rozporuplná hra. Situaci měli napravit kluci a holky ze Sledgehammer Games se svým prvním vyloženě vlastním dílem. Dodnes se na určitých místech vedou spory o to, jestli se jim to povedlo. Faktem ale je, že s Advanced Warfare se hra definitivně přesunula do budoucnosti, což dával tehdejší trailer jasně najevo. Navíc konečně ukázal jistý grafický pokrok a odhalil účast herce Kevina Spaceyho. V minulosti série využívala řadu známých herců, zvlášť Treyarch, který ve World at War a Black Ops využil hlasy Garyho Oldmana, Kiefera Sutherlanda nebo Eda Harrise. Tentokrát to však bylo vůbec poprvé, co došlo i na skutečnou tvář dané celebrity. Podle mého názoru přitom Advanced Warfare doprovázel jeden z nejlépe sestříhaných a ozvučených oznamovacích trailerů, jaké série Call of Duty pamatuje.

Call of Duty: Black Ops 3

Oznamovací trailer Black Ops 3 od Treyarchu na to šel jinak než jeho předchůdci. K záběrům z kampaně byly přimíchány i letmé záběry z multiplayeru a hudební doprovod tvoří klasika v podobě skladby Paint it Black od Rolling Stones. Předešlým oznamovacím trailerům se tak mnohem víc podobá spíše později vydaný (a podle mého názoru mnohem poutavější) příběhový trailer. Kdyby vyšel jako první, kdo ví, jak by se na hru pohlíželo. I tentokrát každopádně doprovázela oznámení jistá dávka kontroverze. Hráči už začínali mít plné zuby futuristického zasazení a tématika technologicky vylepšených vojáků nepůsobila jako něco originálního. Na to výmluvně a vtipně poukázali zejména tvůrci Deus Ex, tedy série, která podobné téma využívá už mnoho let.

Call of Duty: Infinite Warfare

Během odhalení dalšího Call of Duty od Infinity Ward se zdálo, že snad série znovu dosáhne svého dna. Zasazení do budoucnosti, přesněji řečeno do vesmíru, na mnohé dělalo dojem, že Activision tak akorát zkouší trpělivost fanoušků. Znalci hudby byli zase naštvaní výběrem doprovodu, kterým byla nepříliš vhodná, přezpívaná verze skladby Space Oddity od Davida Bowieho. Největší ranou pro odhalení Infinite Warfare bylo však dřívější odhalení Battlefieldu 1 od EA a DICE. Nejen že přineslo první světovou válku, což je zasazení, které by leckteří příznivci Call of Duty brali všema deseti, ale jeho trailer působil ve srovnání s Infinite Warfare jako něco, co pochází z úplně jiného světa. Možná proto se oznamovací trailer loňského Call of Duty stal jedním z nejvíce „dislikovaných” videí na YouTube.

Trailer také představil remaster Call of Duty 4: Modern Warfare. Po odhalení šlo o hodně lákavý počin, bohužel Activision zničil, co mohl. Ani dnes se remaster neprodává samostatně a jeho multiplayer je zaplevelený mikrotransakcemi a prvky, které nemají s originální hrou nic společného. Jeho prostřednictvím se navíc Activision snaží znovu prodat dodatečné mapy, i když je zvykem, že veškerý dodatečný obsah původní hry je již součástí remasteru. O malém počtu hráčů v multiplayeru a nevalné kvalitě PC verze nemluvě. Smutný konec jednoho zprvu dobře vypadajícího remasteru.

S Infinite Warfare se dostáváme do současnosti. Bude určitě zajímavé sledovat, jakou cestou se první trailer Call of Duty: WWII vydá, jak moc bude podobný předešlým dílům a jak na lidi po přijetí posledních přírůstků série zapůsobí. Za sebe doufám, že se bude odhalení návratu do druhé světové války podobat spíše starším dílům. V komentářích samozřejmě můžete napsat, jak si odhalení WWII představujete, případně jaký z předešlých trailerů se vám zamlouval nejvíc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama