Old Time Hockey - návrat do sedmdesátek
Old Time Hockey Recenze Old Time Hockey - návrat do sedmdesátek

Old Time Hockey - návrat do sedmdesátek

LakilukCZ

LakilukCZ

4

Kanadské studio V7 Entertainment se pustilo do vlastní hokejové hry. Cílem není konkurovat NHL od EA, ale přinést jednodušší alternativu pro večery s kamarády.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Od vydání NHL 09 na PC uplynulo dlouhých osm let. Tak dlouhou dobu čekali majitelé osobních počítačů na hru z hokejového prostředí. Velmi dlouhý půst pro hráče ze země, kde je hokej národním sportem. Ovšem je třeba brzdit nadšení. Old Time Hockey vám nenabídne možnost hrát za Jágra, Ovechkina, Crosbyho a další hvězdy ze zámořské soutěže. Na místo toho se strojem času se vrátíte do sedmdesátých let, kdy měli brankáři daleko menší a jednodušší výstroj, helmu nosil jen kdo chtěl a ve hře převládala agresivita a osobní souboje. Old Time Hockey rozhodně nechce konkurovat NHL. Jde svou vlastní cestou postavenou na arkádovém pojetí a zábavě. Zamrzí, že nenabízí síťovou hru.

Bush Hockey League není pro sraby

Stěžejním bodem recenzovaného titulu je příběhový režim. Chopíte se role týmu s názvem Schuylkill Hinto Brews hrajícího Bush Hockey League v sezóně 1975/1976. Spolu s vašim týmem hraje tuto soutěž ještě devět dalších. Výraz Bush League má svůj význam. V hokejovém slangu to označuje něco jako provinční soutěž na neprofesionální úrovni. Náš tým do této definice zapadá bez jakékoli pochybnosti. Přebíráme ho do rukou v prosinci 1975 v totálním rozkladu. Na soupisce jen hrstka nekvalitních hráčů, kteří ke všemu ještě holdují alkoholu a jiným radovánkám. Není se co divit, když je hlavním sponzorem klubu pivovar. Na cestě za vzestupem tak budete muset překonat spoustu překážek. Myšlenka příběhového režimu je chvályhodná, provedení však bohužel kulhá na obě nohy.

„Myšlenka příběhového režimu je chvályhodná, provedení však bohužel kulhá na obě nohy.“

Kromě hraní zápasů, získávání sběratelských kartiček a věcí, jenž posouvají děj, toho moc dalšího tento režim nenabízí. Ono by to třeba tolik nevadilo, kdyby se u toho člověk nenudil. Celý příběhový mód je totiž zároveň tutoriálem pro nejpokročilejší schéma ovládání. To si spoustu věcí půjčuje od série NHL. Hokejoví veteráni se tak nejspíš právě v něm najdou nejrychleji. Měl jsem však obrovský problém s tím, jakým stylem vás hra toto schéma učí. Vše probíhá tak, že jeden zápas se naučíte tři až čtyři ovládací prvky, další zápas je pak procvičujete pomocí zadaných úkolů a pokud je splníte, pokračujete na další tři ovládací prvky. Nepovede-li se to, opakujete daný zápas znovu a je úplně jedno, že jste i s omezenými možnostmi vyhráli. Úplně první zápas příběhu mě hra naučila vhazování, střelu zápěstím pravou páčkou,(na střelu příklepem jsem si musel počkat až do zápasu číslo 3!) přihrávku pravým triggerem a jednoduché hity pravou páčkou. To bylo vše. Pouze s tímto torzem ovládání jsem byl nucen odehrát dva zápasy, než mi bylo dovoleno použít něco dalšího. Nemusíte se ale bát, hra po vás nechce, abyste takto hned své soupeře poráželi. Za každé splnění daných úkolů se zvedne úroveň vašeho týmu. Postupem času tak určitě vyhrávat začnete.

Pro někoho, kdo má odehráno stovky hodin v sérii NHL, je však takový pomalý rozjezd hodně frustrující a troufám si tvrdit, že ani absolutní hokejový nováček z tohoto designerského rozhodnutí nebude vůbec nadšený. Hod do vody a pokus omyl považuji osobně za mnohem lepší metodu, jak se ovládání naučit. Kdybyste náhodou chtěli příběhový režim vynechat, tak vám Old Time Hockey nabídne už jen a pouze jednoduchý zápas. Žádné nájezdy, žádný tréninkový režim nebo něco podobného. Je to trošku škoda. Ba co víc, jestliže nedokončíte výukové zápasy ve story módu, nebudete moci použít pokročilé ovládání ani v exhibičním zápase.

Dáte si pivo?!

U ovládání ještě chvilku zůstaneme. Kromě pokročilého schéma ve hře najdete i retro ovládáni a možnost ovládání dvěma tlačítky. Vybere si jak pokročilý hráč, tak úplný nováček. Já jakožto dlouholetý fanda hokeje a série NHL jsem používal pokročilý režim, protože se nejvíce blížil tomu, co mám zažité. Kromě klasických ovládacích schémat je tu jeden netradiční. Takzvaný Beer Mode umožní Old Time Hockey ovládat jednou rukou a v té druhé mít, jak už název napovídá, pivo. Je jedno, jakou rukou chcete hrát. Používáte jeden nebo druhý analog a dva zadní triggery na příslušné straně. Praktické využití jsem však spíše našel při dlouhém telefonátu. Stačilo přehodit ovládací schéma a mohl jsem hrát vesele dál. Pivo doporučuji raději odložit na stůl. Zápal hokejového zápasu může udělat své.

„Takzvaný Beer Mode umožní hru ovládat jednou rukou a v té druhé mít, jak už název napovídá, pivo.“

Celou dobu píšu o ovládání pomocí ovladače. Old Time Hockey si totiž zatím na klávesnici a myši vůbec nezahrajete. Tyto periferie v době psaní recenze nebyly nijak podporované a to ani v menu. Tvůrci ovšem na podpoře klávesnice usilovně pracují. Dokonce se radí s komunitou tak, aby ovládání na ní bylo pro hráče co nejpříjemnější. Věřím proto, že se podpory klasických počítačových periferií dočkáme velmi brzy.

Zábava především?

Old Time Hockey se nehraje úplně špatně, i když ani stránce hratelnosti se bohužel nevyhnulo několik, dle mého názoru, zbytečných neduhů. Předně je třeba příliš neporovnávat NHL od EA Sports a Old Time Hockey, oboje je to sice stejný sport, ale jinak si každá hra jede to své. NHL se chce co nejvíce přiblížit reálnému hokeji, zatímco Old Time Hockey si na nic nehraje a je čistokrevnou arkádou. Ve hře jsou arkádové prvky jako komiksové „smash“ při hitech a podobné věci. Nebojte, jde to vypnout. Dále máte na výběr ze tří kamer: akční, horní a televizní a tři velikosti puku.

Co se týče samotné hry, tak nejlepší taktikou pro gól je na jednu přihrávku najet do pásma a tvrdě vystřelit. Najíždění a bránění AI spoluhráčů funguje relativně dobře, pokud se tedy váš obránce nerozhodne střídat v momentě, kdy se na něj valí protiútok 3 na 2. Hokej v sedmdesátkách se hrál tvrdě, velmi tvrdě a Old Time Hockey to reflektuje. Krásné kombinace do prázdné branky tak rozhodně nečekejte. S tvrdostí jako takovou jsem problém neměl, koneckonců jde o arkádu a tak lze nad nějakým háčkem, hitem či sekerou přivřít oko. Nesmírně mi však vadilo posuzování nedovoleného bránění z pohledu rozhodčích. Ve hře je naprosto běžné, že vám AI pošle k ledu dva najíždějící spoluhráče, kteří jsou v tu chvíli absolutně bez držení kotouče, a rozhodčí to reflektuje jednou z dvaceti případů. Vám se tak hodně zužuje prostor pro případnou kombinaci. Tohle mi při hraní opravdu vadilo. Navíc, když už tedy dostanete přesilovku, nedojde k žádnému zpomalení času. Nevyhrajete-li buly, nemáte z přesilovky prakticky žádnou výhodu. Nastavení pravidel je obšírné. Můžete je úplně vypnout, zvolit jen některé anebo zapnout všechna. Mladší hráče v tom případě jistě zaujme pravidlo přihrávky přes dvě čáry, které zmizelo z pravidel IIHF v roce 1998.

Animace hráčů jsou na překvapivě dobré úrovni, vše je krásně plynulé a dobře se hýbe. Jen by titul dle mého názoru mohl trochu rychleji reagovat na ovládací pokyny. Stává se, že hokejista odražený kotouč prostě nevystřelí z první, ale třeba s ním odjede za branku a nevystřelí vůbec jen proto, že máte analog stále v poloze pro střelu a nestihli jste ho vrátit zpět a znovu vystřelit. Hra celkově příliš nezvládá práci se hrou na jeden dotek.

Zatímco herní situace v poli fungují až na výše zmíněné situace dobře, tak chování brankářů mi sem tam přišlo vskutku podivné. Gólmani mají jeden velký nešvar. Rozehrávají za každou cenu i v momentě, kdy se k brance blíží dva soupeři. Něco jako podržení puku a následné vhazování vůbec neznají. Váš brankář prostě pošle puk za bránu nebo jim ho rovnou přihraje. Pokud takto dostanete gól, dokáže to leda vytočit. Jestliže jde o ústupek směřující k zrychlení samotné hry, pak nechápu, proč hra tolik protěžuje bitky. Běžně se stává, že se spustí bitka i 3x za třetinu a občas dojde i k tomu, že se pobije třeba 5-6 dvojic naráz a vy každý souboj absolvujete po jednom. Bitky jsou navíc extrémně nudné. Soupeře skolíte většinou na tři rány a nejlepší způsob, jak ho složit je spamování tlačítek. Poprvé, podruhé fajn, ale po desáté opravdu nuda a otrava.

V Old Time Hockey jsou tyto týmy:

• Schuylkill Hinto Brews – Pottsville, PA• Fort Edward Bluenosers – Windsor, NS• Long Island Rumrunners – Commack, NY• Quebec Voyous – Beauce, QC• Charlestown Stonemasons – Charlestown, MA• Warroad Ice Anglers – Warroad, MN• Cascadia Timber Cats – Seattle, WA• Portage Lake Widowmakers – Houghton, MI• Moose Jaw Farmhands – Moose Jaw, SK• Cobalt Silvers – Cobalt, ON

Hýbe se to dobře

Technickou stránku mohu jen a jen pochválit. Hra se i na mém starším počítači hýbala ve Full HD naprosto plynule a neměl jsem jediný problém. Na hru se dívá velmi dobře a ještě lépe se poslouchá. Autoři vybrali skvělý soundtrack, který parádně podkresluje atmosféru sedmdesátých let. Komentátor komentující zápasy má příjemný hlas, takže vás jeho komentování nebude rozhodně otravovat. Jediná věc, co mě zarazila, je úzké nastavení grafiky. Hra se dá spustit v 8-bitu, 16-bitu. Rozlišení 1280x720 nebo 1980x1024. Nic mezi tím v tuto chvíli není.

Pokud jste čekali plnohodnotnou hokejovou hru, tak Old Time Hockey asi není úplně pro vás. Hra cílí především na rychlou a dostupnou zábavu. Je stvořená k párty hraní. Hrát ji zvládne opravdu každý a skill se tady tak úplně nepočítá. Vývojáři věděli, proč do hry nacpali tolikrát slovo pivo. Po pár pivech s kamarády je Old Time Hockey totiž nejlepší.

Old Time Hockey

Verdikt

Old Time Hockey umí být zábavnou, ale i velice otravnou hrou, k zemi ji sráží několik dle mého názoru zbytečných hratelnostních a designerských chyb týkajících se Story módu. Není to však nic, co by se nedalo na základě ohlasů opravit. Vývojáři se snaží, a tak pevně věřím, že se hra může jen zlepšit. Zatím je to jen průměr.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

návrat do historie ledního hokeje
Beer Mode
audiovizuál
myšlenka Story módu
optimalizace
provedení Story modu mohlo být lepší
systém odemykání pokročilého ovládání
nesmyslné chování brankářů
velké množství nudných bitek
sem tam nepřesné ovládání
malé množství herních režimů
v době recenzování hra nepodporovala klávesnici a myš
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama